HiiL helpt de ware gamechangers met hun ontwikkeling. Tijdens het driedaagse online Innovating Justice Forum van vorige week stonden die vernieuwers in de spotlights. Inspirerende voorbeelden voor advocaten met vernieuwingsdrang.
Slechts vijf procent van de mensen met een juridische behoefte wordt geholpen door een advocaat. Daar zou je somber van kunnen worden, als je niet wist dat er wereldwijd innovaties spelen rond meer ‘people centered justice’.
Het Hague Institute for the Innovation of Law (HiiL) spoort die initiatieven op, steunt ze in de startupfase en helpt ze ook daarna groeien. Elk jaar roept HiiL innovatoren op om hun allerbeste innovaties in te sturen. Uit de longlist van ruim 400 inschrijvingen worden er 21 geselecteerd voor de Innovative Justice Award.
Tijdens het Innovating Justice Forum van afgelopen week werd die prijs gewonnen door het Oekraïense Lawyerd, dat ondernemers helpt automatisch inbreuken op intellectueel eigendomsrecht te bestrijden. Sneller en goedkoper dan een advocaat, stelt de site, die in niet geheel foutloos Engels zegt wereldwijd claims te kunnen indienen.
Een andere finalist, de Zuid-Afrikaanse chatbot LUMA Law, helpt met het beantwoorden van vragen over arbeidsrecht en familierecht. Als men na die informatie nog contact zoekt met een betaalbare advocaat, legt LUMA de link.
Heel specifiek is de derde startup, Legal4ASM (Legal for Artisanal Mining) uit Zimbabwe, die juridisch advies geeft aan mijnwerkers via mobiele telefoon, Facebook en Whatsapp. Dankzij deze toegankelijke juridische dienstverlening kunnen zij legaal werken en makkelijker een lening krijgen.
De startups die HiiL de afgelopen vijftien jaar scoutte, zijn voer voor iedereen die werkt in de juridische dienstverlening. De klant staat er altijd centraal, en niet zozeer de ontwikkeling van het eigen kantoor. Dat geldt met name voor de zogenoemde gamechangers, waarbij HiiL ook na de startupfase betrokken blijft. Via een acceleratorprogramma levert het instituut jaarlijkse trainingen en financiering voor innovatoren die gamechangers ontwikkelen. De laatste tien jaar zijn daardoor meer dan 125 bedrijven geholpen te groeien. Dat gebeurt niet allemaal vanuit Den Haag, maar juist via lokale hubs in verschillende steden in Afrika, het Midden-Oosten en Oekraïne.
Ronald Lenz, director van de Justice Accelerator van HiiL, vertelt hoe dat gaat. “Ik ben de enige Nederlander in mijn team. We worden steeds meer bekwaam in het uitrollen van een innovatie samen met partners. We begeleiden startups met rechtsinnovaties gedurende hun groeipad, op weg naar schaal. Dat gaat alleen als je het ook lokaal laat werken. We kijken naar de infrastructuur, wat er nodig is om een nieuwe dienst landelijk geaccepteerd te krijgen. Om ook in de scale-up-fase te kunnen helpen willen we een impact investeringsfonds opzetten.”
Zeven soorten vernieuwing van het recht door Gamechangers
In de afgelopen jaren heeft HiiL onderzocht welke soorten innovaties de juridische sector echt kunnen veranderen. Die zijn verdeeld over zeven categorieën.
1. Buurtrechtspraak: een integratie van formele en informele rechtspraak. Efficiënt en dichtbij, betaalbaar en toegankelijk voor mensen die geen advocaat kunnen betalen. Bijvoorbeeld BarefootLaw uit Oeganda.
2. Gebruiksvriendelijke contracten: Alle diensten die goede, gecertificeerde contracten leveren aan het grote publiek. Een goed voorbeeld is een van de Justice Awards-winnaars van vorig jaar, het Zuid-Afrikaanse initiatief Creative Contracts, waarin contracten worden uitgevoerd in stripvorm.
3. One-stop probleemoplossers: platforms waarop in een keer een juridisch probleem wordt opgelost met advies, onderhandeling, mediation en andere on- en offline diensten die elkaar aanvullen. Een voorbeeld is het Nederlandse uitelkaar.nl, een online scheidingsplatform.
4. Samenwerk-rechtbanken voor strafrechtproblemen: juristen, aanklagers, rechters en advocaten werken samen aan het oplossen van veel soorten strafzaken, waarbij veel meer gekeken wordt naar de oorzaken van het gedrag. Men focust dan onder andere op herstelrecht. Een voorbeeld is het Red Hook Community Justice Center in Brooklyn.
5. Claimplatforms: services waarmee mensen worden geholpen aan toegang tot publieke diensten zoals subsidies. Een voorbeeld: het Indiase Haqdarshak, een site waarop je kunt checken of je in aanmerking komt voor een subsidie als ondernemer, of een uitkering.
6. Preventieservices: preventieprogramma’s of -diensten met apps die bescherming moeten bieden tegen geweld, diefstal en fraude. Een voorbeeld daarvan is Crime Sync uit Sierra Leone.
7. Juridische informatieplatforms: online informatie en advies waarmee mensen worden geholpen zelf hun juridische probleem stap voor stap op te lossen, efficiënt, bijvoorbeeld het Nigeriaanse DIYLaw.
Beeld: het motto van Hiil op de eigen website