Voor CMS is de opening van het nieuwe kantoor aan de Zuidas van vorige week een mooie aanleiding om recente stappen op het vlak van legal tech te delen met de buitenwereld. Zo werkt CMS sinds kort als eerste Nederlandse advocatenkantoor met Watson, de zelflerende supercomputer van IBM. Verder is de CMS Legal Tech Academy opgericht, waar de juristen worden getraind op tech-gebied. “Zeker onze jonge mensen vinden dit superinteressant,” zegt partner Katja van Kranenburg.
Door Joris Rietbroek
IBM Watson is voor CMS de artificial intelligence-tool die op termijn bepaalde werkzaamheden van de advocaten zou kunnen overnemen. Een eerste pilot met de software is inmiddels aan de gang binnen de arbeidsrechtpraktijk, zegt partner Katja van Kranenburg, een van de voortrekkers van het project binnen CMS. ‘Een nobrainer’, zo noemt ze de kans om met Watson te kunnen experimenteren.
“Onze advocaten uploaden relevante content verrijkt met annotaties in Watson, waarna het programma er algoritmes op los laat en leert hoe wij met bepaalde data informatie omgaan,” legt zij uit. “Vervolgens kunnen we Watson een casus voorleggen. Op 30 november is het D-Day: dan houden we een challenge tussen Watson en onze advocaten en gaan we zien of Watson al effectiever, sneller en kwalitatief beter kan antwoorden dan een menselijke advocaat. Dan krijgen we een idee of Watson nu al voldoende data van ons heeft gekregen, of dat er nog veel meer nodig is.”
Van Kranenburg denkt zeker niet dat Watson op termijn complete advocatenteams zal vervangen. “Dat vooroordeel wordt meteen weggenomen als je er in de praktijk mee werkt. Het is nu nog een kwestie van goed leren annoteren, en leren hoe de computer met zulke informatie omgaat. We zien het puur als een verrijking: we kunnen onze cliënten toegang geven tot grondige analyses, die minder tijd en geld kosten. Op termijn weten we hoe we antwoorden van Watson het beste kunnen gebruiken in onze advisering.”
Ook blockchain heeft de aandacht van het kantoor: CMS is kernpartner binnen de Dutch Blockchain Coalition, een initiatief van TU Delft, TNO en het Ministerie van Economische Zaken. In deze rol toetst CMS door de coalitiegenoten opgeworpen blockchaintoepassingen op haalbaarheid en bestaande wet- en regelgeving, bijvoorbeeld het gebruik van smart contracts. “En voor onze cliënten doen wij hiermee weer relevante kennis op om hen te begeleiden bij de technologische ontwikkelingen,” aldus Van Kranenburg.
Om dergelijke technologische ontwikkelingen ook zelf goed te begrijpen en toe te passen, heeft CMS onlangs een eigen interne opleiding in het leven geroepen: de CMS Legal Tech Academy. De juristen krijgen les van specialisten over zaken als blockchain, smart contracts, artificial intelligence, privacy en cyber security. Het doel: de advocaat, notaris en fiscalist van de toekomst opleiden door in te zetten op nieuwe competenties. Van Kranenburg: “We hebben niet de illusie dat al onze advocaten straks code voor smart contracts kunnen schrijven, maar de mogelijkheid is er wel voor iedereen die geïnteresseerd is. We hebben veel jonge mensen op kantoor, en ik merk nu al dat zij het allemaal superinteressant vinden.”