Het bedrijfsleven schreeuwt om efficiëntere bedrijfsprocessen. Waar legal tech-oplossingen sterk opkomen en mooie kansen bieden voor efficiencyvoordelen, ziet Jan-Willem Prakke – voormalig Legal Director van Royal Schiphol Group – nog veel juristen vastlopen in het gebruik ervan.
Prakke, tegenwoordig werkzaam als Legal Manager, houdt daarom een warm pleidooi voor permanente educatie in legal tech en drukt bedrijfsjuristen op het hart zich de innovaties in hun vakgebied rap eigen te maken. “Elke dag dat je afwacht, loop je achterstand op.”
De liefde voor het vak van bedrijfsjurist ontstond bij Jan-Willem Prakke al tijdens zijn studie aan de Universiteit Leiden. “Ik liep stage in de advocatuur en het bedrijfsleven. Daar ontdekte ik waar mijn kracht ligt. Als bedrijfsjurist ben je niet alleen adviseur, maar vooral ook probleemoplosser. Je bent een wezenlijk onderdeel in het radarwerk van de oplossing. Je moet creatief zijn en tegelijkertijd de onderneming behoeden voor juridische missers. Het is een mooi vak.”
Na zijn studie werkte Prakke bij aansprekende bedrijven als Philips en Boskalis. Daarna was hij lange tijd Legal Director van Royal Schiphol Group. Vanuit die functie omarmde hij vele innovaties. “Tien procent van mijn werktijd reserveerde ik om processen te verbeteren. Ik onderzocht onder meer nieuwe legal tech-producten en deed er ervaring mee op. Het bood Schiphol kansen op procesverbeteringen en ik bleef zelf op de hoogte van nieuwe oplossingen in de markt. Daar leer je als bedrijfsjurist heel veel van.”
Modernisering juridische dienstverlening
Tijdens die ‘innovatieve uurtjes’ ontdekte Prakke ook een andere kant van zichzelf. “Ik voelde dat ik vanuit mijn ervaring met verschillende legal tech-oplossingen een bijdrage kon leveren aan de modernisering aan de juridische dienstverlening.” De Legal Director volgde zijn hart, liet zijn prachtige baan bij Schiphol achter zich en richtte samen met compagnon Harm Bavinck Legal Manager Services in Leiden op.
Inmiddels zijn ze drie jaar actief en razend enthousiast. Bijvoorbeeld over innovaties die werkprocessen efficiënter maken. Prakke noemt het digitale aandeelhoudersregister Evidend van Sdu als ‘sprekend voorbeeld’. “Als je ziet hoe wezenlijk deze tool de juridische bedrijfsvoering via digitalisering vereenvoudigt, is het eigenlijk opmerkelijk dat die nog niet eerder bestond. Elk bedrijf met aandeelhouders zit hier volgens mij op te wachten. Dit zijn ook van die vernieuwingen waar je als bedrijfsjurist niet omheen kunt.”
‘Onbekend maakt onbemind’
Tegelijkertijd constateert hij dat ‘onbekend vaak onbemind maakt’. “Zeker bij juristen en notarissen, die nog weleens behoudend staan tegenover vernieuwingen. Opmerkelijk genoeg lukte het deze beroepsgroep wel om tijdens de pandemie digitaal te werken. Waar ze voorheen nog de boot afhielden of maar naar elkaar bleven kijken, zien ze nu opeens allemaal de potentie van tools voor videobellen of digitale handtekeningen. Maar deze waren al jarenlang beschikbaar.”
Prakke is blij dat het thuiswerken de digitalisering in de versnelling heeft gezet. “Te veel juristen staan on hold. Ze wachten af tot dé ideale tool voor hen voorbijkomt of blijven maar vergaderen of en hoe ze willen digitaliseren. Feit is dat ze met iedere dag langer afwachten steeds meer achterstand oplopen. Dit komt hun dienstverlening niet ten goede. Ik wil zeggen: Maak gebruik van de tools die er zijn! Wees niet bang om fouten te maken. Daar leer je van.”
Elke jurist zou zich volgens Prakke moeten afvragen wat hij of zij morgen gaat doen aan digitalisering. “Er komen steeds meer tools met kunstmatige intelligentie die oplossingen bieden waarvoor advocaten al niet meer nodig zijn. Doe je nu niks, dan wordt er straks voor je besloten hoe je moet werken. Zorg dat je grip houdt op je vakgebied.”
Permanente educatie voor bedrijfsjuristen
Belangrijk is volgens Prakke ook dat juristen uit legal tech halen wat erin zit voordat ze een bepaalde tool ten onrechte afschrijven als ‘toch niet zo bruikbaar’. “Het zit hem vaak in een gebrek aan kennis of vaardigheden bij de eindgebruiker. Lukt het je echt niet zelf om de volle potentie te benutten of kun je echt geen tijd vrijmaken voor het ontdekken van juridische innovaties, zoek dan een partner die de legal tech voor je inricht of via cursussen met je traint.”
Zijn eigen bedrijf Legal Manager verleent deze service inmiddels. Het zou volgens Prakke helpen als álle rechtenfaculteiten en juridische opleiders in hun studieaanbod meer aandacht hebben voor legal tech-oplossingen en hoe je er mee moet werken. “Voor advocaten bestaat er wel permanente educatie, voor bedrijfsjuristen niet tot nauwelijks. Maar dit is materie waarin je constant moet bijblijven, omdat er dagelijks vernieuwingen zijn. Dit is bovendien de toekomst van je vakgebied!”
Zijn pleidooi heeft hij als lid van de Raad van Advies van de Rechtenfaculteit Leiden uiteraard daar al aanhangig gemaakt. Hij hoopt dat andere juridische opleiders de handschoen ook oppakken. “Technologie wordt alleen maar belangrijker in het bedrijfsleven. Leer je mensen ermee werken, train hen en pas je werkprocessen hierop aan.”
Wil je vrijblijvend kennismaken met Evidend, hét online aandeelhoudersregister? Schrijf je dan in voor een Evidend kennismakingssessie voor het notariaat of voor BV’s en STAK’s. In een halfuur laten we je zien wat Evidend voor jouw organisatie kan betekenen. Of neem een kijkje op onze website voor meer informatie over Evidend.