
Een New Yorker, verwikkeld in een arbeidsrechtzaak, heeft in hoger beroep geprobeerd een AI-avatar het woord te laten voeren. De rechters trapten er geen moment in en maakten direct een einde aan de vertoning.
De man had de rechters toestemming gevraagd om een video van een eerder opgenomen verklaring af te laten spelen. De rechters stemden daarmee in. In beeld verscheen echter niet een video van de man zelf, maar van een jeugdig ogende man die de rechters glimlachend vertelde dat hij nederig voor hen stond. Toen hem werd gevraagd of dit zijn advocaat was, moest de man wel opbiechten dat hij deze persoon had laten fabriceren door een techbedrijf in San Francisco.
De rechters lieten de video onmiddellijk afzetten. Jerome Dewald gaf toe dat hij niet werd bijgestaan door een advocaat, en dat hij daarom zelf zijn pleidooi moest houden. Omdat hij bang was dat hij door de zenuwen niet uit zijn woorden zou komen, leek het hem een beter idee om een avatar het woord te laten doen.
In een interview met Associated Press zei Dewald dat hij behoorlijk op zijn donder had gekregen van de rechters voor wat zij misleiding noemden.
Avatars als voorlichter
Toch is Dewald niet de enige die denkt dat door AI gegenereerde avatars goede woordvoerders zijn. Het hooggerechtshof van de staat Arizona gebruikt twee avatars om nieuws over rechtszaken te delen met het publiek. Volgens de rechtbank doen zij het werk precies zoals een publieksvoorlichter van vlees en bloed zou doen, alleen sneller.