Leest u de krant digitaal of op papier? Persoonlijk heb ik nog altijd de voorkeur voor de papieren versie, het liefst elke ochtend met een espresso erbij. Maar dat betekent niet dat ik al het nieuws dat ik dagelijks consumeer uit de ochtendkrant haal.
Sterker nog, de meeste headlines heb ik al binnengekregen via de notificaties op mijn telefoon, die erg ‘slim’ is en precies weet waar ik geïnteresseerd in ben. De krant lees ik vooral voor de achtergrondverhalen.
En wat als ik iets wil opzoeken? Pak ik dan de krant van vorige week erbij of zoek ik dat op met een slimme zoekmachine? Het antwoord laat zich raden. Maar hoe zit dat eigenlijk bij de advocatuur en het notariaat in Nederland? Ik hoor nog regelmatig dat juristen handmatig torenhoge stapels dossiers of contracten verwerken. Het lezen, vergelijken en opstellen van contracten is nog steeds een van de meest voorkomende werkzaamheden voor een jurist. Maar met het handmatig doorzoeken of vergelijken van contracten verliest een jurist veel kostbare tijd en is de kans op het maken van fouten door de eentonige werkzaamheden erg groot.
Revolutionaire transformatie in de juridische sector
Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt dat vooral de manier waarop een organisatie is ingericht en wordt aangestuurd bepalend is voor de innovatiekracht. Nu zou je kunnen concluderen dat het slecht is gesteld met de innovatiekracht binnen de advocatuur en het notariaat in Nederland. De organisaties zijn hiërarchisch ingericht en juristen zijn van nature risico-avers.
Toch is er bijna geen branche die de laatste tijd zo snel is getransformeerd als de juridische sector. Vóór de coronapandemie werkte bijna iedereen op kantoor, nu werkt 95% vanuit huis. Dat dit door een externe factor is veroorzaakt, doet er in mijn ogen niet toe. De oerconservatieve branche, die altijd zo flexibel was als een loden deur, is significant veranderd, hopelijk voorgoed.
De pandemie, hoe erg die ook is, zou zomaar een cultuuromslag teweeg kunnen brengen binnen de gehele juridische sector. Sommigen, zoals Jeroen Zweers (oprichter van NOUN, mede-oprichter van Dutch Legal Tech en Vice President van de European Legaltech Association), spreken zelfs van een ware industriële revolutie in de branche. Deze revolutie heeft echter alleen maar betrekking op de kantoorautomatisering, die het thuiswerken mogelijk maakt. De échte cultuuromslag moet plaatsvinden in de top van de organisaties. De partners binnen de organisaties moeten wakker geschud worden en klantgerichte oplossingen omarmen. Het is dus tijd voor innovatie in plaats van stagnatie!
Legal tech en startups
Legal tech – de technologie die juridische taken innoveert door slimmer en efficiënter te werken – en startups worden vaak in één adem genoemd. Nalanda Technology is zo’n dynamische startup die juridische professionals helpt om slimmer, sneller en nauwkeuriger te werken. Met de door ons ontwikkelde oplossing NalyticsⓇ bieden wij professionals een forensisch zoekplatform dat helpt om razendsnel dossiers of contracten te doorzoeken en analyseren, om daar uiteindelijk over te kunnen rapporteren.
Bovenop ons platform hebben wij specifieke toepassingen ontwikkeld voor de juridische sector. Zo ondersteunt onze tool Land Registry Compare bij het rechercheren van kadasteruittreksels. Een andere tool faciliteert in het kader van de AVG bij het redigeren van persoonsgegevens, zoals ingescande paspoorten of rijbewijzen.
Stil blijven zitten is geen optie
Tegenwoordig zijn er talloze startups en toepassingen voor de juridische sector beschikbaar. Voor de top van de advocatuur is er de ‘legal app store’ Reynen Court, met meer dan 160 techbedrijven. Daarnaast houdt Raymond Blijd, oprichter van Legal Pioneer en Legal Complex, wereldwijd de markt in de gaten met een database van meer dan 13.000 bedrijven. Weer een ander initiatief is de Observatory van Orrick, een interactief platform met meer dan 600 oplossingen voor de juridische sector.
Genoeg dus om uit te kiezen. Maar wat je ook doet, blijf niet stilzitten. Ga aan de slag, innoveer en digitaliseer! Geef de startup een kans, ga met ze om tafel, co-creëer en experimenteer. Want innoveren hoeft helemaal niet duur of complex te zijn, en het kan je enorm veel opleveren.
Alex Ritter is Sales Director bij Nalanda Technology