‘Als wij het niet doen, gaat Accenture het doen, en gaat Ernst & Young het doen. Advocaten zullen bij grote deals en geschillen degraderen tot onderaannemers.’ Dat is wat er gebeurt als advocaten niet snel getraind worden in projectmanagementvaardigheden, voorspelt Richard Susskind. De Britse professor is ervan overtuigd dat technologie de rol van advocaten verandert.
Legal Futures schrijft over Susskinds lezing op een evenement over recht en technologie in Londen, waarin hij er in een preview op zijn nieuwe boek Tomorrow’s lawyers: An introduction to your future op hamerde dat de juridische professie de opmars van technologie niet kan negeren. “Als de dag in zicht is dat de gemiddelde desktopcomputer meer rekenkracht heeft dan de hele mensheid samen, is het misschien tijd voor advocaten om de manier waarop ze stukken opstellen te herzien. Het kan gewoon niet zo zijn dat het internet alle hoeken van de samenleving en economie transformeert en dat dat niet geldt voor de advocatuur.”
Hij betwist dat het ergste voor advocaten economisch gezien over is. Grote bedrijven willen hun kosten met 30 tot 50 procent verminderen; de druk op bedrijfsjuristen om het personeelsbestand en de uitgaven aan externe advocatenkantoren te beperken zal gestaag groeien. “Dat zal voor de meesten van ons bepalend zijn voor de rest van onze loopbaan,” zegt Susskind.
Ondernemende geest
Niet voor niets zijn de drie dominante thema’s van de toekomst volgens de professor liberalisering, de ‘more for less challenge’ en technologie. In Engeland doet de markt ‘zijn ding’, dankzij de Legal Services Act. De alternative business structures bezorgen de juridische dienstverlening van het land een ondernemende geest. Omdat het zal leiden tot nieuwe manieren van werken die van belang zijn voor general counsel en cliënten over de hele wereld, zal het geen lokaal verschijnsel zijn. De technieken, methoden, systemen, het proces en de oplossingen die zich uit de liberalisering ontwikkelen zullen een rimpeling veroorzaken in de hele wereld, denkt Susskind.
Op het moment zijn advocatenkantoren echter nog niet bereid om minder in rekening te brengen en een beetje minder winstgevend te zijn of om anders te gaan werken. De alternatieve prijsarrangementen die kantoren aanbieden zijn slechts een ‘herverpakking van de traditionele propositie’. Uit een onderzoek dat Susskind al ingezien heeft blijkt dat het besparingen oplevert van hooguit 10%.
Banen
Positief aan het groeiende belang van technologie is dat het in de toekomst veel banen zal opleveren. Daarmee is Susskind optimistischer dan in zijn vorige boek The End of Lawyers?. “The future for young lawyers is not Rumpole, it’s not Grisham; it’s something quite different. It’s not one-to-one consultative advisory services on an hourly billing basis – it’s legal knowledge engineering, building online content, building online legal advisory systems. Legal technologists will become vital, genuinely dual qualified people who can build computer systems for use in law.”
Andere rollen die advocaten zullen moeten aannemen zijn onder meer ‘legal process analist’ – die het werk ontleden en de beste manier vinden om diensten in te kopen – en projectmanagers die het werk vervolgens allemaal weer samenbrengen, evenals online geschillenbeslechtingspecialisten. “Normale jonge mensen willen niet twee jaar na een geschil bij elkaar komen in een rechtszaal met houten panelen, met mensen die een taal spreken die ze niet begrijpen – waarom het niet gewoon online doen?,” vraagt Susskind zich af.
Vandaar dat hij wenst dat alle rechtenfaculteiten studenten de keuze gaan geven om huidige en toekomstige trends in juridische dienstverlening te bestuderen, en om ze nieuwe juridische vaardigheden aan te leren, zoals projectmanagement, risicomanagement en procesanalyse. “Als iedere rechtenfaculteit ter wereld dat zou doen, zou het de juridische wereld veranderen.”
Praat mee over dit onderwerp in onze DutchLawyers-groep op LinkedIn