Een woningcorporatie start een procedure tegen een huurder die tientallen flessen met lachgas in zijn huis had opgeslagen. Er is echter geen expliciet verbod op het bewaren van lachgas in een woning. Is er dan sprake van een wanprestatie van de huurder, en zo ja, waar bestaat deze uit?
Mijn zoon van 18 heeft het wel eens gedaan. Lachgas kopen tijdens het uitgaan. Je koopt voor 3 euro een ballon en ademt in en uit. Alsof je dronken bent, vertelde hij. Een korte roes, je wordt licht in je hoofd, voelt minder pijn en je spieren ontspannen.
De ballonnen vul je vanuit een grote lachgastank. En je kunt in kookwinkels ook kleine patronen kopen; het zijn eigenlijk patronen voor slagroomspuiten. Die kleine lachgaspatronen kosten ongeveer 50 cent per patroon.
Huurder Gert handelt in lachgas
Is dit legaal? Ja, nog wel. Verkoop en bezit van lachgas is niet strafbaar. De overheid werkt aan een verbod. Recreatief gebruik van lachgas wordt dan verboden. Sommige gemeenten wilden niet wachten op deze landelijke regeling. Zij hebben al een lachgasverbod, maar dat is niet overal hetzelfde. In sommige gemeenten zijn er bepaalde gebieden waar lachgas niet gebruikt mag worden en soms is verkoop verboden.
In mei 2019 wordt Gert aangehouden door de politie met gasflessen in zijn auto. De flessen worden in beslag genomen. In juni doen politie en brandweer een controlebezoek in zijn woning. Ze vinden 64 flessen met lachgas in zijn berging, genoeg voor 12.750 ballonnen. De flessen zijn deels leeg en deels vol. De politie zegt dat Gert de flessen weg moet halen omdat opslag van lachgas gevaarlijk is. Dat doet Gert en twee dagen later zijn ze weg.
De verhuurder wil de huur beëindigen
Dan komt de verhuurder, een woningcorporatie, in beeld. Op 9 juli is er een gesprek met Gert, waarin hij zijn excuses aanbiedt. Maar dat is voor de verhuurder niet genoeg. De corporatie wil de huurovereenkomst beëindigen en start een procedure. Zij vragen de rechter de huurovereenkomst te ontbinden. In het Burgerlijk Wetboek en in de huurvoorwaarden staat geen expliciet verbod op het opslaan van lachgas in de woning. Waaruit bestaat de wanprestatie van de huurder dan?
De huurder moet zich aan spelregels houden, zegt de rechter. Hij mag bijvoorbeeld:
- geen overlast veroorzaken en
- de woning niet bedrijfsmatig gebruiken.
Deze regels heeft de huurder niet geschonden, zegt de rechter, althans dat heeft de verhuurder niet aangetoond. Maar er speelt hier nog een andere regel, en wel artikel 7:213 BW.
3. je moet je als een goed huurder gedragen.
Deze regel overtreedt de huurder wél. Gert had moeten weten dat hij gevaarlijk bezig was, want:
- Op het etiket staat de gasflessen brandgevaarlijk zijn.
- De politie had eerder flessen in beslag genomen.
- Het is algemeen bekend dat gas onder druk gevaarlijk is.
Wetend dat het gevaarlijk is, heeft Gert de flessen dicht bij elkaar in zijn berging gezet, zonder bescherming. Dáárom is hij geen goede huurder.
Gert is zijn woning kwijt
Gert is anderhalf jaar op vrije voeten en woont nét zelfstandig, na een periode van begeleid wonen. Een nieuwe woning zal hij niet zomaar kunnen vinden. Toch besluit de rechter dat Gert moet vertrekken. Dat is streng, maar de rechter vindt het nodig om hier een harde lijn te trekken, want:
- het gebruik van lachgas brengt grote maatschappelijke problemen mee, bijvoorbeeld meer werk voor de gezondheidszorg en vervuiling van de buurt.
- Handel in lachgas trekt criminaliteit aan. Dat is te vergelijken met hennepkwekerijen in huurwoningen. Woningcorporaties mogen streng optreden omdat zij de leefbaarheid in een buurt moeten bewaken.
- lachgas is explosief en opslag daarvan geeft omwonenden een onveilig gevoel.
De wanprestatie is dus ernstig genoeg om de ontbinding te rechtvaardigen.
En mijn zoon? Hij vindt het grappig, om tijdens het uitgaan lachgas te gebruiken met vrienden. Maar voorlopig steekt corona nog een stokje voor zijn nachtelijke uren in de stad. En daarna zal het landelijk verbod op lachgas dat waarschijnlijk doen.
Uitspraak van de Rechtbank Gelderland 15 januari 2021, ECLI:NL:RBGEL:2021:281
Anky Kloosterman is huurrecht expert op het gebied van Woonruimte en biedt training en advies.
Zie ook:
– ‘Kun je me helpen, pa?’ – Huurovereenkomst of bruikleen?
– Vader overlijdt. Mag dochter Diane in de huurwoning blijven?
– Burenruzie tussen huurders: wat als je buurman vier of acht honden heeft?