Waar kan de overwerkte stagiair opladen, waar kunnen partners hun gezin opnieuw leren kennen, waar heeft de BlackBerry geen bereik? Van noorderlicht spotten vanuit een bubble tent, tot digitaal detoxen in een black-hole resort, tot een bezoek aan het ecologisch research station van een tropisch regenwoud: 2014 is het jaar van de persoonlijke verrijking.
Door Nelleke Koops
Werd je vroeger nog de hemel in geprezen als je je vakantiedagen alleen opnam voor kantoorskiën en begrafenissen, tegenwoordig draait alles om identiteit. Iemand met 25 vakantiedagen aan het eind van het jaar wordt meewarig aangekeken, iemand die zijn eigen iglo heeft gebouwd in Lapland is een verrijking voor kantoor.
Maar hoe kies je je bestemming? Je kunt natuurlijk blindelings de 52 Places to Go in 2014 van de New York Times volgen, maar bedenk eerst eens waar je behoefte aan hebt. Leuk dat Albanië op nummer 4 staat, maar wat wil je daar gaan doen? Ben je op zoek naar een unieke ervaring, of wil je juist even complete rust? Of allebei?
In het laatste geval is een tripje richting de poolcirkel zeker het overwegen waard. Volgens NASA zitten we nu aan het einde van een elf jaar durende zonnecyclus, wat garant staat voor veel en intense zonneactiviteit. Optimale omstandigheden dus om je te gaan vergapen aan het noorderlicht.
Ga bijvoorbeeld met Discovery Channel legende George Kourounis in IJsland op ijs safari langs gletsjers en geisers en bekijk iedere avond de lichtshow in de absolute duisternis van de kale vlakte. Of boek in Fins Lapland een ‘bubble tent’ – een verwarmde tent met badkamer en een grote transparante bol boven het tweepersoonsbed – om de hele nacht het groene licht boven je hoofd te zien dansen.
Erg bijzonder, en ook leuk voor kinderen, is het Treehotel in het noorden van Zweden. Een hotel bestaande uit vijf verschillende boomhutten, waarvan de spiegelkubus het meest in het oog springt. Figuurlijk, want door de grote spiegelwanden reflecteert de omgeving en is de kubus vrijwel onzichtbaar. Leuk weetje: om te voorkomen dat vogels ertegenop vliegen, heeft de boomhut een infrarode beschermlaag die onzichtbaar is voor mensen. Andere hutten zijn gebouwd als vogelnest of ufo.
Digitale detox
Een andere trend die dit jaar doorzet is de digitale detox. Volgens de trendwatchers van de Londense Future Foundation is de ‘ultieme luxe van de 21ste eeuw’ het compleet van de aardbodem kunnen – en vooral durven – verdwijnen. Geen Facebook updates, geen snelle e-mail check, geen whatsapp en zelfs geen kranten op je iPad. De zogenoemde black-hole resorts vind je hoog in de bergen, op afgelegen ranches of op tropische eilandjes en je betaalt er fors voor de afwezigheid van televisie en wifi. Sommigen gaan zelfs zo ver dat je bij het inchecken verplicht al je gadgets moet overhandigen.
Op de Caribische eilandengroep St. Vincent & The Grenadines bijvoorbeeld, vragen ze je bij aankomst je smartphone in te leveren en kun je gebruik maken van een coach om je digitale verslaving onder controle te krijgen. De Californische Post Ranch Inn wordt gezien als de grondlegger van het concept. Hier zijn zelfs wekkers uit den boze.
Expertcation
Het Nederlandse trendbureau Cherry Picker tipt 2014 verder als het jaar van de ‘expertcation’: vakanties die bedoeld zijn om iets te leren over de lokale bevolking of de natuur. In de vorm van vrijwilligerswerk, maar ook door een korte cursus te volgen of door je te mengen tussen de locals. Zo kun je als ‘Moslim voor een maand’ in Istanbul de basisprincipes van de Islam bijgebracht krijgen, of je verdiepen in het ecosysteem van het regenwoud op een research station middenin de jungle.
Of je reist af naar de Kalahari woestijn om les te krijgen in de jachttechnieken van Botswanese bosjesmannen. Ook nooit weg. Er is wel uithoudingsvermogen voor nodig, want de San doen onder meer aan Death by Running. Ze volgen een beest eindeloos. Dat schrikt telkens op, en gaat er dan hard vandoor. De San blijven echter volgen, totdat het bloed van het beest bijna begint te koken. Uitgeput staat het dan doodstil, en kan er zo een speer of pijl in. Een beetje verneukeratief is het overigens wel, want de San zijn massaal de Kalahari uit geknikkerd, onder meer vanwege de daar aanwezige diamanten.
Stagiaires met een wat kleiner budget zullen volgens de trendwatchers dit jaar nog meer gebruik gaan maken van social media tips en bemiddelingssites als AirBnB en Wimdu, waar je particuliere appartementen kunt huren en verhuren. De persoonlijke verrijking zit ‘m hier in de sociale contacten en de persoonlijke tips van de gastheer of -vrouw.
Staycation
En dan is er nog dé trend van vorig jaar, die van simpel thuisblijven een ultra hippe vakantie maakte: de ‘staycation’. Kamperen in de tuin, eindelijk eens naar dat museum waar je elke dag langsfietst en geen jengelende kinderen in de budgetclass van Transavia of in de file op de Route du Soleil. Het enige nadeel: geen mooie verhalen bij de koffieautomaat.
Hoewel, Rotterdam staat op nummer 10 in de eerder genoemde New York Times Places to go. Ga dus een dagje winkelen in de Koopgoot en je doet het een stuk beter dan je collega’s die deze zomer weer massaal afreizen naar dat huisje in Toscane. Dat is geen place to go namelijk, volgens de krant.
Nelleke Koops (33) werkte vier jaar als advocaat op de Amsterdamse Zuidas. Die jaren leverden naast de eerste grijze haren en de man van haar dromen, ook een schat aan informatie op voor haar werk als journalist. Ze schrijft onder meer voor NRC Handelsblad en nrc.next en is voor Advocatie continu op zoek naar nieuwe trends, mooi design en inspirerende plekken.