Advocaat Aernoud Bourdrez vertrok met zijn vriendin en hun tweeling van 1,5 jaar voor zes maanden naar Buenos Aires in Argentinië. “Toen we opstegen, was het alsof we met z’n vieren op een vlot dreven. Een mooi gevoel.”
Tekst: Patricia Jacob
“Je kunt eindeloos de voors en tegens afwegen, maar dan ga je nooit op sabbatical. Bij al mijn belangrijke beslissingen heb ik vanuit mijn gevoel gehandeld. Zo nam ik ooit ontslag bij een advocatenkantoor zonder dat ik iets anders had. Niet handig, kun je zeggen. Maar ik kan niet doorgaan met dingen die tegen mijn gevoel indruisen. Ook achteraf was mijn ontslag een goede beslissing.
Als we van te voren hadden uitgerekend hoeveel ons sabbatical zou kosten, waren we waarschijnlijk thuisgebleven. Bij terugkeer hadden we het financieel pittig. Het interessante is dat ik daar nooit meer aan terugdenk.”
Afstand nemen
“Stephanie en ik wisten zeker dat we ooit op sabbatical zouden gaan. Op een gegeven moment voelden we dat het nú tijd was. Binnen een maand wisten we waar we heen gingen en was alles geregeld. Onze reden om te vertrekken was heel concreet. We hadden een heftige tijd achter de rug, vooral mijn vriendin. Zij had twee maanden in het ziekenhuis gelegen voorafgaand aan de geboorte van onze tweeling, Rosie en Viv. Daarna kwam Viv thuis, maar moest Rosie nog een maand blijven. We hadden rust nodig. Daarnaast denk ik dat het goed is om geregeld stil te staan en te kijken waar je staat en waar je heen wilt. Als je afstand neemt – mentaal en fysiek – bekijk je je leven vanuit een ander perspectief.
We besloten om naar Buenos Aires te gaan. Het is er warm, cultureel interessant en betaalbaar. Ook zouden we er kunnen opgaan in de bevolking. Dat laatste hadden we verkeerd ingeschat. We dachten dat de meeste bewoners Engels zouden spreken. Niet dus. Ons Spaans was niet goed genoeg om echt contact te maken.”
Familieband
“In januari 2011 vertrokken we naar Argentinië. We zaten compleet gestrest in het vliegtuig. Drie dagen voor vertrek hadden we pas een huurder voor ons Amsterdamse huis gevonden; we moesten razendsnel het huis op orde maken én de verhuizing regelen. Van Amsterdam naar Madrid en ook gedurende tweeënhalf uur van Madrid naar Buenos Aires bleef onze tweeling van 1,5 maar huilen. Stephanie zei: ‘We moeten met de boot terug, want dit kunnen we niet nog een keer maken.’ Het moment dat we opstegen, herinner ik me ook goed. Ik besefte dat we vanaf nu alleen met de familie waren en op elkaar waren aangewezen. Geen vrienden of andere bekenden om ons heen. Alsof we met zijn vieren op een vlot dreven. Een mooi gevoel.
We zaten eerst in de wijk San Telmo en later in het hippere Palermo. Daar hadden we een huisje met een tuin. We stonden op wanneer we wakker werden. We aten als we honger hadden. Na het ontbijt gingen we naar de speeltuin of het park. We waren zeven dagen per week 24 uur per dag samen. Daardoor is onze familieband hechter geworden. Toen Rosie werd geboren, moest ze na de geboorte meteen weg bij Stephanie en kwam ze op de intensive care. Stephanie had in het begin het gevoel dat Rosie zich niet met haar verbonden voelde, maar na Argentinië voelde ze dat de band was hersteld.”
Niet-werkmodus
“Dat we voortdurend samen waren, was even wennen. Op een bepaald moment wilden we allebei meer tijd voor onszelf. Stephanie en ik hadden toen wekelijks een dag die we zelf invulden. Ik ging dan vaak op mijn fiets de stad in. Ik werkte niet, behalve een paar uur per week voor mijn grootste cliënt. Als ik in Amsterdam ben, ben ik efficiënt en kan ik lang doorgaan, maar tijdens mijn sabbatical was mijn mindset anders. Ik zat in een niet-werkmodus.
Van tevoren had ik me weleens afgevraagd of de telefoon na zes maanden nog wel zou rinkelen. Maar toen ik terug was, kreeg ik juist meer bijzondere uitnodigingen en zaken. Het leek alsof ik door mijn verlof een andere uitstraling had gekregen. Vermoedelijk denken mensen dat iemand die op sabbatical gaat, iemand is die doet wat hij wil en zich dat kan veroorloven. Los van de vraag of dat beeld klopt, spreekt dat kennelijk aan. Het was alsof ik één stap terug had gezet, maar vervolgens twee stappen vooruit mocht zetten.”
Dromen najagen
“Eenmaal terug in Amsterdam, zag ik de stad zoals ik die weer eens hoopte te zien: met de ogen van een toerist. Wat een decadentie. Die schitterende, goed verzorgde huizen, de keurige straten. Buenos Aires is prachtig, maar geld voor onderhoud is er nauwelijks. Veel wijken zijn aftands. Opeens viel het me ook op hoeveel mensen in Amsterdam hun dromen najagen. Velen beginnen een eigen studio, restaurant of webshop. In Buenos Aires zijn ze meer bezig met overleven, met status en geld. Logisch, je komt pas aan je idealen toe als je basis goed is. Dat is daar niet zeker niet zo: de Argentijnen belanden om de vijf jaar in een financiële crisis.
Ik vind het inspirerend om omringd te zijn door mensen die bezig zijn met hun dromen. Mijn cliënten zitten in de creatieve sector. Na Buenos Aires besefte ik wat een voorrecht het is om voor hen te mogen werken. Het zijn mensen die bijzondere bijdragen leveren aan de wereld – soms klein, soms groot. Ze zijn vaak succesvol doordat ze doen wat ze het allerliefst willen en zich niet laten leiden door conventies. Ze leven zoals ik dat ook wil.”
Advocaat Aernoud Bourdrez is oprichter van Bourdrez Law, een Amsterdams kantoor gespecialiseerd in het intellectuele eigendomsrecht. Bourdrez staat kunstenaars, fotografen, architecten en vormgevers bij. Daarnaast adviseert hij ondernemingen bij het voorkomen en oplossen van conflicten. Over dit onderwerp schreef hij Think Like a Lawyer, Don’t Act Like One– eerder verschenen als GRRR – dat onlangs in Amerika is uitgekomen. Binnenkort verschijnt Stempelteksten. Hierin ‘ondertitelt’ hij twintig contractuele standaardbepalingen (exoneratiebedingen, forumkeuzes).
Portretfoto: Annique Paalvast, overige foto’s Shutterstock
Auteur Patricia Jacob begon in 1996 als advocaat bij Andersen Legal. Ze stapte in 2000 over naar Vroom & Dreesman, waar ze aan de slag ging als legal counsel. Daarna stapte ze over naar de journalistiek: eerst bij Quote, later maakte ze de juristenglossy Legal Stuff, uitgegeven door het Rotterdamse PureLegal (executive counseling en executive search). Thans werkt Jacob als zelfstandig journalist en copywriter.