In deze nieuwe rubriek leggen we de relatie tussen een patroon en een advocaat-stagiair(e) onder de loep. Patroon Robbert Santifort en pupil Ilham Ezzamouri bijten het spits af. Ze werken bij Eversheds Sutherland in Rotterdam. Hij is Patroon van het Jaar 2023. Wat kenmerkt hun band en wat hebben ze van elkaar geleerd?
“Ik voelde me wel een broekie”, zegt Robbert Santifort (37) lachend over de ontmoeting met zijn medefinalisten. “Sommigen waren al ruim 25 jaar advocaat. Ik ga richting de tien. Deed ik echt iets bijzonders om Ilham op te leiden?.” De jury knikte en benoemde hem tot Patroon van het Jaar 2023.
Santifort is Principal Associate bij het Data, Cyber & Tech Team van Eversheds Sutherland in Rotterdam. Voordat hij daar in 2020 startte, werkte hij daarvoor bij Houthoff en bij Kneppelhout, waar hij in 2014 was gestart.
Sinds 2022 begeleidt Santifort zijn eerste advocaat-stagiaire: Ilham Ezzamouri (27). Door verhalen van andere advocaat-stagiaires besefte Ilham dat zij geluk had met Santifort en nomineerde ze hem voor de titel van Patroon van het Jaar. Voordat zij bij Eversheds begon, had ze diverse student-stages gedaan, zoals bij Loyens & Loeff in Londen. Ilham: “Ik droom groot.”
Vertel
Ezzamouri: “Binnen tien jaar wil ik partner zijn bij een mooi internationaal kantoor en het liefst hier. Partners zijn ondernemers en moeten acquireren. Dat commerciële zit in me. In de advocatuur zijn amper vrouwelijke partners met Marokkaanse roots. Ik wil bewijzen dat je je dromen kunt realiseren, mits je hard werkt en doorzet.”
Santifort: “Ze is toegewijd en een echte doorzetter. Dat ze zichzelf doelen heeft gesteld, blijkt onder meer uit haar inzet op dossiers. Toch liet ze zich soms afleiden. Op kantoren vinden mensen snel wat van elkaar. Dat trok ze zich aan.”
Ezzamouri: “Hij zei dat ik me niet gek moest laten maken. Ik focus me nu meer op mezelf en durf uit te komen voor mijn successen. Heb je een bijzonder steile leercurve, dan mag je daar trots op zijn. Je hoeft je eigen licht niet te dimmen om het anderen comfortabel te maken.”
Santifort: “Je eigen koers varen is essentieel, evenals ownership of the issue.”
Leg uit
Santifort: “Bij Kneppelhout was Thera Adam-van Straaten mijn patroon. Zij is nu Senior Office Partner van Eversheds Nederland. Thera hamerde op ownership of the issue: verantwoordelijkheid nemen voor elke zaak of opdracht die je krijgt en daar álles uithalen.”
Ezzamouri: “Dat begrip valt vaak. Wanneer je je verantwoordelijk voelt, streef je automatisch naar kwaliteit. Zonder dit gevoel sta je anders in de wedstrijd en ben je misschien minder geneigd om je volledig in te zetten; waarom zou je je druk maken als het niet jouw probleem lijkt te zijn? Ownership gaat verder dan alleen de uitvoering van taken. Het is de basis van persoonlijke en professionele groei. Het moedigt je onder meer aan om up-to-date te blijven, de veranderende wetgeving te analyseren en deel te nemen aan lezingen. Door deze voortdurende betrokkenheid bij je vakgebied ontwikkel je jezelf tot een expert.”
Santifort: “We zijn vól in de cyber security gedoken en doen veel met AI. We geven trainingen en lezingen en waren onlangs bij een congres van de Vereniging voor AI- en robotrecht. Toen ik op initiatief van het kantoor Londen in een panel over cyber security zat, kwam Ilham ook. Ze was toch al in de stad. Dit was een mooie kans om haar kennis en netwerk te vergroten.”
Ezzamouri: “Robbert is mijn collega, maar bovenal mijn leermeester.”
Santifort: “Mijn patroon liet me vooral zwemmen, Ilham en ik werken meer samen.” Ezzamouri: “Omdat we op dezelfde kamer zitten, hoor ik zijn calls en andere besprekingen. Ik leer van de manier waarop hij problemen aanvliegt en klanten benadert. Ik krijg veel vrijheid. Dit vergroot mijn zelfvertrouwen en stimuleert mij om goed te presteren.”
Santifort: “Tussen ons is het tikkie takkie, een geoliede machine. Heb ik een cliëntbespreking, dan helpt ze bij de voorbereidingen. Soms wijst ze me op punten waar ik nog niet aan had gedacht.”
De perfecte pupil
Santifort: “Zij heeft verantwoordelijkheidsgevoel en de juiste mindset. In de advocatuur sta je altijd aan. Soms moet je er dingen voor laten. Ik heb me weleens afgevraagd of ik haar moest afremmen; dadelijk komt de man met de hamer. Toch zie ik dat bij Ilham niet gebeuren, daarvoor vindt ze het werk te leuk.”
Ezzamouri: “Als ik in het weekend werk, doe ik dat omdat ík dat wil. Het is geen moetje. Het helpt me om maandag rustig op te starten. De een leest romans, ik lees vakliteratuur. Later kan ik daar dan met Robbert over discussiëren. Met vriendinnen heb ik het over andere dingen. Ik ontspan genoeg.”
Santifort: “Door haar toewijding raakt het haar wanneer een klant minder enthousiast reageert dan zij had verwacht. Gebeurt dat bij mij, dan denk ik: knop om en dóór.”
Ezzamouri: “Ik baal dan echt. Maar meestal is dat gevoel verdwenen als ik thuis kom.”
Santifort: “Het gaat niet altijd zoals je wilt. Je moet ook niet bang zijn om fouten te maken. Je leert ervan.”
Weleens verkeerd gekozen?
Santifort: “Van elke overstap heb ik geleerd en er zat een natuurlijk verloop in. Bovendien heb je bij elk kantoor wel gedoe of minder leuke dingen.”
Ezzamouri: “Zit iets op kantoor hem dwars, dan herinner ik hem eraan dat het gras niet groener is aan de overkant.”
Santifort: “Ze geeft feedback. Ilham is een soort spiegel. In het begin schatte ik haar soms verkeerd in. Dan zag ik haar weer kletsen bij de koffieautomaat en dacht ik: ga werken. Inmiddels weet ik dat ze op andere momenten keihard werkt en thuis ook vaak extra meters maakt. Ik legde uit dat niemand ziet wat ze thuis doet. Voorkom dat je een verkeerde indruk wekt, zei ik. Tegen de perceptie van mensen kun je je niet wapenen.”
Ezzamouri: “Hoewel ik me daar zeker bewuster van ben, is het niet zo dat nu geen tijd meer neem om even koffie te gaan drinken met collega’s. Ik vind het belangrijk om te socializen en interesse te tonen in collega’s. Dat doet Robbert ook bij mij.”
Hoezo?
Ezzamouri: “Hij hecht er veel waarde aan dat ik mijn interesses kan ontwikkelen en dat ik daarin kan groeien. Als er binnen ons vakgebied nieuwe technologische ontwikkelingen zijn die mijn interesse wekken, geeft hij mij de kans om me daarin te verdiepen. Hij let op mijn professionele groei én wil weten hoe het met mij persoonlijk gaat. Soms ben ik zo druk bezig met het behagen van anderen dat ik mezelf soms wegcijfer. ‘Het is jouw reisje’, zegt hij dan. Dit zet me aan het denken en helpt me weer verder op mijn eigen pad. Zijn betrokkenheid blijkt ook uit concrete gebaren, zoals toen er vorig jaar een aardbeving had plaatsgevonden in Marokko. Meteen stuurde hij me een berichtje om te informeren of mijn familie veilig was. Hij is oprecht geïnteresseerd en wil dat ik me goed voel, zoals tijdens de skitrip van ons kantoor. Santifort: “Ilham en enkele anderen hadden nooit eerder geskied. Ze dachten dat we gezellig veel tijd met z’n allen zouden doorbrengen. In werkelijkheid ski je in kleine groepen en duurt het uren voordat iedereen weer samen is. Daarom heb ik toen extra tijd in hen geïnvesteerd.”
Ezzamouri: “Een superleuke nieuwe ervaring.”
Santifort: “Jij geeft mij ook nieuwe inzichten.”
Ezzamouri: “Je doelt op mijn spreekbeurten over de Marokkaanse cultuur?”
Santifort: “Ja! Ik weet nu bijvoorbeeld meer over de Ramadan en de waarden en normen van de Marokkaanse cultuur.”
Robbert Santifort (Principal Associate) en Ilham Ezzamouri (Associate) zitten in het
Data, Cyber & Tech Team van Eversheds Sutherland in Rotterdam. Ze adviseren cliënten onder meer over cyber security, AI en data privacy. Voor juridische vragen over nieuwe technologieën als blockchain, algoritmen en big data analysis kunnen cliënten ook aankloppen.