
Hamer Advocaten is opgericht door Kicky Hamer. Zij was de patroon van haar zoon, strafpleiter Michiel Schimmel. Inmiddels heeft hij zijn eerste pupil bij dit Gooise kantoor: Thyrsa Buskop. Wat kenmerkt hun band en wat leren ze van elkaar?
“Niets ten nadele van grote kantoren, maar ik ben meer iemand voor een klein kantoor”, zegt Thyrsa Buskop (24). Toen zij als rechtenstudente een stageplek zocht, koos zij voor Hamer Advocaten in Bussum. “Het team bleek even hecht te zijn als ik hoopte en ik kon makkelijk bij iedereen binnenlopen. Ik voelde me deel van een familie.”
Na haar student-stage in 2022 ging ze bij dit kantoor verder als juridisch medewerker. Sinds juni 2024 is zij er advocaat-stagiaire. Haar patroon is Michiel Schimmel (35), die in 2014 zelf als advocaat-stagiair bij Hamer Advocaten was gestart. “Thyrsa is de eerste advocaat-stagiaire die na mij kwam. Daarnaast is ze mijn eerste pupil. Ze had haar student-stage uitstekend gedaan, maar we zochten toentertijd geen advocaat-stagiaire. Langzamerhand realiseerden we ons echter dat de strafrechtpraktijk overliep en we toch iemand nodig hadden.”
Van de zes advocaten bij het Gooise kantoor zijn Schimmel en Buskop de strafrechtspecialisten. Het kantoor, dat veel toevoegingen doet, is opgericht door Kicky Hamer. Zij is Schimmels moeder en voormalig patroon.
Je moeder als patroon.
Schimmel:“Het was even wennen dat ik haar advocaat-stagiair was en zij mij instrueerde, maar het is goed gegaan. Zó goed zelfs dat Kicky in 2016 op het Jonge Balie Congres in Haarlem werd uitgeroepen tot de meest enthousiaste patroon. Toen ik begon, was Kicky een strafrechtpraktijk aan het afbouwen. Na mijn stageperiode stopte ze met strafrecht en nam ik het over. We begonnen vanuit een kantoor in onze achtertuin. Privé en werk liepen toen erg in elkaar over. Sowieso zijn we niet goed in het scheiden daarvan, maar dat vinden we niet zo erg. Waarschijnlijk vertrekt Kicky volgend jaar. Onze werkrelatie is dan voorbij. Het is fijn dat er veel mensen zijn bijgekomen. In het huidige pand kunnen we uitbreiden.”
Haar belangrijkste les?
Schimmel: “Kicky heeft mij vooral meegeven hoe belangrijk het is om cliënten te waarderen. Ze zei dat ik een beetje om ze moest geven, ze serieus moest nemen en ervoor moest gaan; strafrecht gaat ergens over, cliënten kunnen hun vrijheid verliezen. Omdat we een dorpskantoor zijn, wonen onze cliënten om ons heen en weten ze ons makkelijk te vinden. Net als Kicky luister ik naar ze en help ik ze waar mogelijk. Veel van onze cliënten zitten al zo’n dertig jaar bij ons kantoor. Zij of hun kinderen komen met nieuwe zaken – ook met strafzaken, ja. Dat heeft iets verdrietigs, maar tegelijkertijd geeft dit aan dat er een vertrouwensband is en zij ons ook waarderen.”
Hoe bind je cliënten?
Schimmel: “We zijn goed bereikbaar, antwoorden snel en doen wat we beloven. De meeste mensen die hier komen, kennen het strafrecht niet. Ze zijn doodsbang als de politie voor de deur staat. Zulke angsten moet je serieus nemen. Ze rekenen op je, dus moet je je beloftes nakomen.”
Buskop: “Alle cliënten hebben hun eigen verhaal en gevoelens. Van Michiel weet ik hoe belangrijk het is om voor hen klaar te staan en een luisterend oor te bieden. Kan ik een keer niet opnemen, dan maak ik in elk geval alvast contact. Vaak app ik dan dat ik later terugbel. De cliënt weet dan waar hij aan toe is.”
Schimmel: “Thyrsa is razend intelligent en vriendelijk – vriendelijker dan ik. Ze heeft geduld met veeleisende cliënten. In haar studententijd heeft ze in een restaurant gewerkt. Hierdoor kan ze goed met uiteenlopende mensen omgaan en hun behoeften inschatten. Hoewel ze stevig in haar schoenen staat, moest ze in het begin leren waar haar grenzen liggen in relatie tot cliënten.”
Buskop: “Dat gaat nu beter.”
Schimmel: “Klopt! Vaak hebben cliënten een heel scala aan problemen en leggen ze die het liefst allemaal bij de advocaat neer. Om Thyrsa te laten zien wie er in het strafrechtelijk werkveld zitten en wat zíj kunnen oppakken, hebben we bezoekjes afgelegd. Zo waren we onlangs bij een reclasseringsmedewerker die ons vertelde wat hij deed.”
Werken jullie veel samen?
Buskop: “Grotere strafzaken doen we samen. Ook treden we samen op voor slachtoffers van ernstige gewelds- en zedenfeiten.”
Schimmel: “In het begin nam ik haar mee naar al mijn strafzaken, nu is dat minder. Inmiddels doet ze die grotendeels zelf. Thyrsa, Kicky en ik delen een kamer. Omdat ik altijd nabij ben, weet ik wanneer ze stress heeft en kunnen we het er gelijk over hebben. Ik probeer haar privéleven een beetje te beschermen. Mijn patroon deed dat minder.”
Buskop: “Vrijwel dagelijks zegt Michiel dat hij niet van mij verwacht dat ik stipt om 9.00 uur begin en na 17.00 uur of in het weekend doorwerk.”
Schimmel: “Als advocaat-stagiaire komt er veel op haar af; nieuwe verantwoordelijkheden, de beroepsopleiding. Ze wil zich bewijzen. Dat is logisch, maar iemand moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat ze niet wordt gebeld als ze geen piketdienst heeft. Is ze vrij, dan moet ze echt vrij kunnen zijn.”
Buskop: “Michiel voelt goed aan wanneer ik dreig over te lopen. Soms neemt hij dan iets over. Ik denk dat hij daar extra oplet, omdat ik niet goed durf aan te geven dat ik het niet red.”
Schimmel: “Dat mag Thyrsa best vaker aangeven. Als je pas begint, is het nu eenmaal moeilijk om in te schatten hoeveel tijd iets gaat kosten.”
Omschrijf jullie relatie.
Schimmel: “Onze verhouding stamt uit het oude gildesysteem. Ik ben de leermeester, zij de leerlinge. Ik doe mijn best om haar zo goed mogelijk op te leiden tot advocaat. Verder wil ik dat ze een beetje gelukkig is. Ben je ongelukkig in je werk, dan ben je ongelukkig op meer gebieden.”
Buskop: “Vandaar dat hij vaak vraagt hoe het met me gaat. Een fijne vraag! Waar ik ook blij mee ben, is dat hij altijd de tijd neemt om mijn vragen te beantwoorden. Ik stel héél véél vragen, maar hij doet zijn best om elke vraag zo goed mogelijk te beantwoorden en checkt daarna of ik het echt begrepen heb. Wanneer ik ook bel, zelfs ‘s avonds als hij druk is met de kinderen, Michiel blijft rustig.”
Schimmel: “Meestal ben ik juist drukker dan zij.”
Buskop, lachend: “Na een autorit met hem ben ik best moe. Hij praat veel, net als zijn moeder. Maar ondanks onze verschillen zijn we een match.”
Schimmel: “Zij werkt gestructureerd, ik niet. Ik schiet een zittingszaal binnen en doe veel uit de losse pols. Mijn zittingsaantekeningen zijn chaotisch, die van haar zijn beter. Daar steek ik wat van op.”
Buskop: “Het leuke van strafrecht is dat je vaak in de rechtszaal staat. Ik leer van zijn gedrag op de zitting. Michiel gaat goed om met cliënten die boos worden of iets niet begrijpen. Hij komt vaak binnen met een grap.”
Schimmel: “Met een grap wek je de sympathie van de rechter en gunt hij jou en je cliënt meer. Haar stijl is anders: kalmer.”
Jullie overeenkomsten?
Schimmel: “Allebei zijn we nieuwsgierig en geven we om onze familie. We houden van hard werken, maar doen dat niet om rijk te worden. Bij een sociaal kantoor als het onze word je dat niet.”
Buskop: “Ik ben nog steeds blij dat ik hier kon beginnen. Ik focus me nu op mijn stageperiode, daarna zie ik wel.”
Schimmel: “Ik zit hier al jaren op mijn plek en hoop hier nog jaren te blijven.”

Michiel Schimmel is partner bij Hamer Advocaten in Bussum. Hij staat verdachten en slachtoffers bij in strafzaken in alle fasen van het strafproces. Naast commune strafdossiers behandelt hij ook bestuurlijke strafzaken, zoals woningsluitingen op basis van artikel 13b van de Opiumwet. Hij heeft diverse nevenfuncties. Zo is hij scriptiebegeleider op het gebied van Europees strafrecht bij de Universiteit van Amsterdam en lid van de Raad van de Orde van Advocaten Midden Nederland.
Thyrsa Buskop is advocaat-stagiaire bij Hamer Advocaten. Ze is werkzaam binnen het strafrecht en staat slachtoffers bij van ernstige gewelds- en zedenfeiten. Daarnaast buigt ze zich over arbeidsrechtelijke dossiers. Buskop wil nog actiever worden op sociale media en vaker delen wat haar vak inhoudt.