Deze keer leggen we de relatie tussen patroon Anouk Rosielle en advocaat-stagiaire Susana Martina Palacio onder de loep. Ze zijn procesadvocaat bij Dentons, het Zuidas-kantoor waar Rosielle een van de jongste partners is. Wat kenmerkt hun band en wat leren ze van elkaar?
Hoewel Anouk Rosielle (foto boven links) tijdens haar rechtenstudie zei dat ze nooit advocaat zou worden, werd ze het toch. “Ik studeerde af, ging backpacken, kwam blut terug en had werk nodig. Ik wilde de advocatuur even aanzien, maar zit er nu zeventien jaar. Eigenlijk heb ik in mijn carrière nooit langetermijndoelen gehad. Mijn ambities zijn eenvoudig. Ik wil uitgedaagd worden, blijven leren én er plezier in hebben. Zolang dat zo is, blijf ik.”
Rosielle (40) begon in 2007 bij Boekel De Nerée, het huidige Dentons. Sinds 2020 is ze een van de jongste partners van dit Zuidas-kantoor. Samen met Michel Deckers leidt ze Dentons’ Litigation & Dispute Resolution Team. Jaarlijks scoort ze ronkende recensies in Legal 500-rankings, vanwege haar vaktechnische en sociale skills: ‘A very pleasant personality’ en ‘witty’ (geestig) bovendien.
Vorig jaar werd ze de patroon van Susana Martina Palacio (26, foto boven rechts), een litigator met Colombiaanse roots. “Eerst wil ik mijn opleiding afronden en een goede advocaat worden. Of ik partner wil worden? Daar ben ik nu nog niet mee bezig.” Rosielle: “Susana is enthousiast over haar werk, maar is geen spring in ‘t veld; ze is bedachtzaam. Ik leer van haar.”
Hoezo?
Rosielle: “We zijn allebei gedreven, gedisciplineerd en werken gestructureerd. Maar Susana is diplomatieker in haar communicatie. Zij denkt beter na voordat ze iets zegt. Ik flap er sneller iets uit.”
Martina: “Misschien ben ik terughoudender.”
Rosielle: “Dat klinkt alsof je verlegen bent, wat niet zo is. Het is een deel van je stijl. Tijdens teambesprekingen vindt de een dit en de ander dat. Zelf ben ik heel direct, Susana observeert meer en geeft pas daarna haar mening. Haar oordeel is een resultante van verschillende meningen, waardoor ze met een betere, meer ‘lijmende’ oplossing komt.”
Martina: “Anouk is open en eerlijk. Zo vertelde ze ooit dat ze in het begin haar stukken soms rood terugkreeg. Het is fijn om te weten dat je niet de enige bent die commentaar krijgt.”
Anouk, wie was jouw patroon?
Rosielle: “De eerste twee jaar was dat Berth Brouwer, daarna Michel Deckers, met wie ik nog steeds werk. Berth heeft me geleerd goed en duidelijk te communiceren, vooral op schrift: hoe schrijf je bijvoorbeeld iets op wat volledig is, maar niet te lang? Hij corrigeerde met een rode pen. Soms waren mijn stukken doordrenkt van zijn inkt en had hij ze compleet herschreven. Zelfs dan bleef hij aardig. ‘Heel goede poging’, schreef hij dan. Ook Michel gaf vriendelijk feedback.”
Martina: “Net als jij.”
Rosielle: “Van nature ben ik niet zo rustig en bedachtzaam als Berth en Michel. Toch probeer ik mijn rust te bewaren als ik feedback geef. Als iemand een stuk inlevert, heeft hij daar zijn ziel en zaligheid ingestoken. Ik vind dat je daar met respect mee moet omgaan en kalm moet blijven, ook al nadert de deadline en voel je stress.”
Martina: “In het begin sloot Anouk haar mails vaak af met ‘tip van Flip’.”
Tip van Flip?
Rosielle: “Ik noem dan dingen die iedereen standaard verkeerd doet of afwijken van onze stijl. Zo hebben we het bij Dentons nooit over ‘ik’, maar altijd over ‘de cliënt’ en schrijven we EUR in plaats van eurotekens te gebruiken.”
Martina: “Anouk is erg taalgevoelig. Ook vraagt ze me geregeld iets te verduidelijken.”
Rosielle: “Klopt. ‘Wat bedoel je?’ is mijn nummer 1-opmerking bij stukken van álle starters in ons team. Helder en beknopt iets opschrijven is belangrijk en kost in het begin moeite, ook omdat de materie best lastig is.”
Martina: “We werken veel met buitenlandse collega’s en cliënten die ons rechtssysteem niet kennen. Pas moest ik updates schrijven over rolberichten. Om dit zo te doen dat mensen zonder voorkennis het ook begrijpen, moet je zelf de materie volledig beheersen.”
Rosielle: “Uiteindelijk is goed schrijven een vaardigheid. Je moet doen, doen, doen, voordat je zonder wieltjes mag rijden. Dat je tot die tijd kritiek krijgt, is slecht voor je ego maar hoort bij het leerproces. Geef ik feedback, dan benoem ik ook wat goed is of hoe het over het algemeen gaat. Toen ik begon, had ik pas na een half jaar een beoordelingsgesprek. Tot die tijd had ik geen idee hoe het ging.”
Wat doe je nog meer anders?
Rosielle: “Ik werd soms in het diepe gegooid. Hoewel ik dat heel spannend vond, heb ik er veel van geleerd. Zelf neem ik junioren in het begin wat meer aan de hand.”
Martina: “Het is fijn dat Anouk me een beetje op weg helpt. Op die manier kan ik steeds zelfstandiger werken. Ze helpt me prioriteiten te stellen en is erg van ‘blijf bij jezelf’. Maak je de zaak eigen en ontwikkel je eigen stijl.”
Rosielle: “Nog iets: in het begin weet je niet goed wat je van een zaak vindt. Maar op een gegeven moment heb je daar meer een idee van. Mijn ervaring is dat je dicht bij dit oorspronkelijk idee moet blijven, ook al trekken veel mensen aan je – cliënten, kantoorgenoten – en dat je je niet moet laten intimideren.”
Omschrijf jullie relatie.
Martina:“Tussen Anouk en mij is wederzijds vertrouwen.”
Rosielle: “Als ik iets bij Susana neerleg, weet ik dat ze er vól induikt en alles uitpluist. Die werkwijze wekt vertrouwen.”
Martina: “We praten overal over. Ook over gedeelde hobby’s: pilates- en spinninglesjes, uit eten gaan.”
Rosielle: “Toch is onze relatie vrij zakelijk. De basis is dat we hier zijn om te werken. Hoewel we weten wat er in elkaars leven speelt, lopen we privé de deur niet bij elkaar plat. Als Susana vriendinnen uitnodigt, zou ik er vast bij mogen zitten. Maar ik denk niet dat ze er dol op is dat ik altijd honderduit klets. We zijn best anders. Ik brei bijvoorbeeld graag. Breien is mediatief. Je moet focussen en het is rustgevend.”
Martina: “Koken heeft voor mij hetzelfde effect. Het is leuk om met je handen te werken.”
Rosielle: “Ik heb pas van DAS-klei schaaltjes gemaakt.”
Martina: “In Oud-West zit een koffiezaak waar je keramiek kunt beschilderen.”
Rosielle: “Ik zeg: teamuitje!”
Susana, vanwaar het litigation-team?
Martina: “Tijdens mijn studie vond ik Moot Court leuk. Behalve procederen wilde ik afwisselend en uitdagend werk. Dat heb ik nu. Elk dossier is anders en vraagt een andere aanpak.”
Rosielle: “Bij geschilbeslechting zoek je naar de allerbeste oplossing voor een probleem. Om die te vinden moet je analytisch, strategisch en creatief te werk gaan. Het is uitdagend om zo’n puzzel te leggen. Als advocaat ontwikkel je eerst je eigen stijl, daarna leid je mensen op. Word je partner, dan ga je ondernemen. In de advocatuur blijf je leren.”
Anouk Rosielle (partner) en Susana Martina Palacio (associate) zitten in het Litigation & Dispute Resolution Team van Dentons in Amsterdam. Ze staan cliënten als adviseur en procesadvocaat bij in internationale commerciële en zakelijke conflicten, waaronder aandeelhoudersgeschillen en onenigheid over bestuurdersaansprakelijkheid. Rosielle is behalve in ligation ook gespecialiseerd in internationale arbitrage.