Sommige advocaten zijn niet alleen meester in de rechten, maar ook meester in de keuken. De term ‘hobbykok’ doet geen recht aan hun enthousiasme en kookkunst, vandaar dat we ze meesterchef noemen. In deze nieuwe serie proberen we te achterhalen waar het culinaire hart van de meesterchef sneller van gaat kloppen. Deze keer: een lunchafspraak met advocaat Frederique ten Berge in Le Jardin te Utrecht.
Door Juliette Geers
Ten Berge begon in 2006 samen met haar partner Sandra Leerkotte tenBergeLeerkotte Advocaten. waar zij vooral een strafrechtpraktijk voert maar waar haar ervaring in letselschadezaken van pas komt wanneer ze de benadeelde bijstaat. Ze kookt graag, maar ze gaat nóg liever uit eten en daarom kent ze alle hotspots in Utrecht die we op een rijtje hebben gezet.
Frederique wordt enthousiast begroet door de bediening van Le Jardin – ze komt hier duidelijk vaker. Ze vertelt dan ook meteen in een ruk door dat Utrecht booming is en dat alle goede restaurants weken van tevoren vol zitten. Iets wat we ondervonden toen we een afspraak met elkaar wilden maken. De eerste drie van onderstaande favorietenlijst van Frederique waren enkele dagen van te voren niet meer te reserveren.
We stellen een top 5 samen van Frederique’s favoriete restaurants in Utrecht – alleen soms gestoord door de heerlijke gerechten die uit de keuken van Le Jardin komen. Dat het uiteindelijk een top 7 is geworden spreekt voor zich wanneer je haar enthousiasme hoort.
Waar komt je passie voor eten en koken vandaan?
“In Groningen groeide ik op in een atypisch gezin waarin mijn moeder kostwinner was en mijn vader studeerde aan het conservatorium en muziekles gaf. Ik was veel bij mijn opa en oma en zij hadden een akker vol met groenten en een erf met kippen, koeien en paarden. Ze hield van koken en dat begon altijd met het verzamelen van ingrediënten van buiten. Ik hielp haar en wist daarom al vroeg waar groenten vandaan komen. De liefde voor koken begon hier, bij het steken van de asperges in het veld. Uiteindelijk vond ik koken leuker dan mijn moeder en daarom pakte ik het thuis op met de recepten van mijn tante. Eten betekent voor mij nog steeds ontspannen en een moment om bij elkaar te zijn. Overigens moet ik mijn moeder ook niet te kort doen! Nu ze meer tijd heeft, maakt ze de lekkerste tomaten-groentensoep met ballen klaar, alle familieleden smeken erom als ze langskomen.”
Hoe zijn je smaakpapillen zo goed ontwikkeld?
“Mijn ouders hielden van uit eten gaan. In Haren vierden we bijvoorbeeld Kerst in een restaurant met een ouderwets 7-gangendiner. Iedereen krijgt dan tegelijk te eten en daar at ik voor het eerst oesters. Als je dat als tiener eet dan vind je het eerst vies maar je ontwikkelt toch je papillen. Daarom geef ik mijn zoontje in plaats van de niet zo geliefde stukjes fruit een smoothie met banaan, honing en kaneel en dan hoor je hem niet meer!”
Hoe kook je thuis?
“Ik kook altijd, dat betekent dat ik nooit pakjes of kant-en-klaar producten gebruik, behalve soms van de traiteur. Ik hou ervan om de ingrediënten te verzamelen – bij de slager, bakker, etc. –. een gewoonte van vroeger denk ik. Soms kook ik erg simpel, van pasta met zalm tot kalfsvlees met waterkerssaus of mijn favoriet: gestoomde kabeljauw op chorizo, tomaat met knoflook en rozemarijn met doperwtenmuntpuree ernaast.”
Hoe blijf je op de hoogte van de nieuwe hotspots in je stad?
“Ik leef hier en als ik door de stad fiets, dan valt het me snel op als er iets nieuws is. Net als Le Jardin bijvoorbeeld; ik zag dat Delano weg was en toen werd ik nieuwsgierig. Ik vond hun Facebook-pagina leuk en kreeg een cactus cadeau! Omdat ik de 250ste like gaf en anderen prikkelde om ook te liken. Origineel en betrokken!”
Met wie ga je meestal uit eten?
“Ongeveer eens per week ga ik uit eten, met familie, vrienden of collega-advocaten en ondernemers. Met cliënten lunch ik hooguit sporadisch. Mijn patroon, Willem Burgers, was een echte Bourgondiër. Hij heeft mij gebakken ganzenlever voor het eerst echt laten proeven. Op kantoor nemen we overigens ook altijd de tijd voor lunch – 45 minuten – en op vrijdagmiddag begint de borrel rond vier uur ’s middags met een fles cava, onze huisdrank.”
Welke plek heeft het culinaire aspect in het vak?
“Je merkt dat stagiaires van nu of van een andere generatie andere dingen belangrijk vinden in het leven. Vroeger kon een bonus prikkelen, die kreeg je bijvoorbeeld als je een toets haalde, nu neem ik mijn stagiaire mee naar Le Garage en dat werd zeer gewaardeerd. Het accent ligt meer op evenwicht in een goede work-life balance: ontspanning, ervaringen en vrije tijd zijn belangrijker.”
Top 7 favoriete restaurants in Utrecht van Frederique ten Berge
Mijn meeste favorieten liggen in een upcoming gebied vlakbij station Utrecht Vaartse Rijn. Dit station gaat vanaf augustus 2016 open en daardoor is het dus makkelijk bereikbaar. Ik verwacht dat het dan ook nog drukker wordt. Het is een gebied om in de gaten te houden.
7. Veldkeuken
Dit restaurant gebruikt alles wat in de tuinen eromheen wordt gemaakt en ligt op een prachtige locatie. Na een wandeling in oud en nieuw Amelisweerd (richting Bunnik) kun je langs het museum van Armando. De Veldkeuken is biologisch en vers en vooral een goede plek voor lunch (tot 20.00 uur open). Na de wandeling kun je ook kiezen voor Restaurant Vroeg, dat vlakbij ligt. Zij hebben een eigen bakkerij, een mooi terras, (h)eerlijk eten en is ook perfect voor brunch.
Kidstip! Voor kids is het leuk om na een wandeling de kano te pakken naar pannenkoekenhuis/theehuis Rhynauwen.
6. Podium
Bij Podium hebben ze ravioli met ossenstaart! Dat is voor mij al genoeg om in het lijstje te komen. Het is echt iets voor bijzondere gelegenheden, Leon de Mazairac kookt er de sterren van de hemel, maar het is wel wat prijziger dan de andere favorieten.
5. Keuken en Speck
Deze restaurants zijn van dezelfde eigenaar en een goede tip wanneer er kids meegaan! Keuken bij de Oosterkade heeft bijvoorbeeld gegrilde kip en de lekkerste rosé die ik ooit heb geproefd (de Rouilly), het smaakt naar rozen zo zacht. Er zijn ook burgers, en een plank waarvan je kan genieten met vleeswaren, ingelegde bloemkool, kroketjes met stoofvlees, etc.
Speck ligt vlakbij Zies op het Ledig Erf, het interieur heeft een knipoog naar een slagerij. Overal hangt dry aged meat en je kunt vlees per ons bestellen (handig voor kids!). Je kunt er ook een heerlijke tapasplank bestellen en ze hebben een aangenaam terras.
4. Le:en
Le:en is een urban easy living Aziatisch restaurant waar je ook naartoe kan met een grote groep om te loungen op oude banken. De oude garage is een enorme ruimte met een industriële uitstraling. Op het grote terras kun je genieten van Aziatische hapjes zoals sushi met asperges en omelet of buikspek.
3. Zies
Zies is een stadse wijn-bistrobar om met je vrienden uitgebreid te genieten van hapjes. Het is leuk, anders en nieuw en dat zit hem vooral in de menukaart. Neem bijvoorbeeld de vongole in Pernod. De schelpen zijn hier bijzonder. De prijs-kwaliteitverhouding is heel goed en op het terras gebeurt van alles!
2. De Watertoren
Maandelijks eet ik bij de Watertoren met Dresscode, een club van ondernemende vrouwen. De locatie en entourage zijn briljant. Ze kunnen er heel goed koken – het heeft een onUtrechtse uitstraling. Je kunt eten op de negende verdieping vlakbij de keuken, op de tiende – waar je uitkijkt over heel Utrecht – of beneden aan het water op het terras.
1. Le Jardin
Niet voor niets op nummer 1, het restaurant waar we afspreken voor lunch. Een verrassingslunch met overal groen om ons heen en een knapperend haardvuur op de achtergrond. Een restaurant én een bloemist. Ze verstaan de kunst tussen fris, vers en mooi eten. Er heerst een leuke, ontspannen ambiance en de bediening is er van toegevoegde waarde, ze laten je genieten en hebben het zelf ook naar hun zin. We krijgen bijvoorbeeld nu ook een mooi aperitief en met de open haard aan voel je je heel welkom. Ze hebben ook iets nieuws: zonder vegetarisch te zijn leggen ze de nadruk op groenten en dat doen ze goed!
Na de studie (Amerikaanse) geschiedenis met als bijvak Journalistiek en Nieuwe Media werkt Juliëtte Geers met veel plezier als redacteur bij Sdu Uitgevers. Daarnaast heeft ze een passie voor sporten, koken en wonen en schrijft daarover op freelance basis teksten voor off- en online media voor verschillende opdrachtgevers.