In de Verenigde Staten en Azië is het al een bekend fenomeen, maar op de ZuidAs in Amsterdam is het nieuw: een foodtruck ofwel een hamburgerkeet op wielen. Toch is Thrill Grill al behoorlijk populair onder de advocaten en bankiers. Vooral voor een snelle maar voedzame lunch in de buitenlucht. En: voor de koude wintermaanden kun je terecht in hartje Amsterdam in het Thrill Grill pop-up restaurant.
Door Juliette Geers
De populariteit van de burgers van Thrill Grill (‘Thrillers’) is gemakkelijk te verklaren. Ze zijn gemaakt van het vlees van Nederlandse weidekoeien zonder extra toevoegingen. De saus is samengesteld door chef Robert Kranenborg en het broodje is gemaakt door een Joodse bakkerij. Andere toppings (groenten, zuurtje en bacon) zijn zorgvuldig uitgekozen en worden gehaald bij lokale leveranciers.
Hamburgers zijn vanaf de jaren ’50 een symbool geworden van ongezond eten en fastfood. Maar dat was niet altijd het geval. Met de komst van de Duitse immigranten naar de VS kwam destijds ook de ‘hamburger sandwich’ naar het land. Het etnische gerecht van gekruid rundvlees was exclusief. Het werd vooral gegeten door de hogere klassen van de maatschappij. In 1834 pronkte de ‘Hamburger Steak’ op de menukaart van het elite restaurant Delmonico’s in New York City.
Fastfoodketens bepalen nu het imago van de hamburger. Ze bepalen de standaard: goedkope ronde kleine burgers met ketchup, mosterd, ui en augurk. Het tij lijkt echter te keren. Ambachtelijke hamburgers van hoogwaardige ingrediënten maken een opmars in Nederland. Door sterrenchefs, zoals Moshik Roth, wordt het op de kaart gezet. Restaurants met een slow food concept zoals Hamburg (Rotterdam) maken hamburgers van Black Angus-vlees. Fastfoodketens zijn milieuvriendelijker geworden en vegetarische varianten zijn populair, bijvoorbeeld in Restaurant Burgertrut in Rotterdam.
Tijdens het Food Film Festival (2013) spraken hamburgerdeskundigen Louise Fresco en Helen Westerik. Opvallend detail in hun verhaal was dat de afkeer van hamburgers leeftijdsgebonden is. Ben je 20+ dan heb je waarschijnlijk een positiever beeld van de hamburger dan wanneer je 40+ bent. Misschien dat een bezoekje aan Thrill Grill deze laatste leeftijdsgroep op andere gedachten zal brengen.
Eén dag in de week staat de Thrill Grill Foodtruck op de ZuidAs, de andere dagen staan ze op andere plekken in Amsterdam. Kijk hier wanneer ze bij jou in de buurt zijn. Het pop up restaurant is te vinden op de Wolvenstraat 22, Amsterdam en is zeven dagen open van 11:00 tot 23:00 uur.
Na de studie (Amerikaanse) geschiedenis met als bijvak Journalistiek en Nieuwe Media werkt Juliëtte Geers nu met veel plezier als redacteur bij Sdu Uitgevers. Daarnaast heeft ze een passie voor sporten, koken en wonen en schrijft daarover op freelance basis teksten voor off- en online media voor verschillende opdrachtgevers. Ook beheert zij een website over Amerikaanse (eet)cultuur, neem een kijkje op www.madebyjuliette.nl.