In ‘Het roer om’ praat Advocatie met juristen die een radicale carrièreswitch hebben gemaakt. Marielle van Essen (46) stond bekend als een gelouterde strafrechtadvocaat en schoof regelmatig aan bij praatprogramma’s. Tegenwoordig is ze interieurontwerper.
Marielle van Essen was een bekend gezicht in de Nederlandse advocatuur. Als strafrechtadvocaat verbond ze zich onder meer aan Plasman Advocaten, richtte ze een kantoor op met Richard Korver en had ze later haar eigen kantoor: Van Essen Advocaten.
Twintig jaar lang verdedigde ze met hand en tand haar cliënten en werd ze door de media ingeschakeld als expert – onder meer bij RTL Boulevard. Tot ze plots haar toga aan de wilgen hing en het over een heel andere boeg gooide: Van Essen startte als interieurontwerper, en richtte haar nieuwe bedrijf Van Essen Interiors op.
Hoewel Van Essen als jurist nog een select clubje cliënten adviseert – en de aankondiging van haar tournure kon rekenen op achttienduizend likes op LinkedIn – kwam haar carrière switch voor velen als donderslag bij heldere hemel. Aan Van Essen om het een en ander te verduidelijken.
Bij een strafrechtadvocaat hebben de meesten een beeld, maar waarmee houdt een interieurdesigner zich bezig?
“Stel, jouw woning wordt casco opgeleverd, dan kan ik het volledige interieur ontwerpen en realiseren. Tijdens een intake bespreken we wie jij bent, hoe je leeft en hoe je de ruimtes zult gebruiken. Vervolgens bedenk ik hier een look-and-feel bij, en als die bevalt ga ik ontwerpen.
Ik teken dan de kamerindeling uit, kies materialen en kleuren voor vloeren en wanden, en ontwerp maatwerk zoals kasten, de keuken of badkamer en het lichtplan. Daarnaast adviseer ik in meubilair, kunst en styling.
Verder kan ik mijn ontwerpen ook voor je uitvoeren zodat je volledig wordt ontzorgd. Als interieurontwerper weet ik welke producten goed zijn en welke niet, en kan ik meestal leuke kortingen regelen door samenwerkingen met bedrijven.
Overigens doe ik dit niet alleen voor woningen, maar ook voor bedrijven. Hoe een bedrijf zich presenteert is bepalend voor succes. Het interieur maakt een belangrijk onderdeel uit van die presentatie, zo weet ik uit ervaring.”
Een heel ander vak dan strafrechtadvocaat. Waarom heb je abrupt een punt gezet achter die lange loopbaan?
“In de advocatuur maakte ik snel carrière. Op mijn zesentwintigste zat ik al in een maatschap van een kantoor en richtte daarna snel mijn eigen kantoren op. Ik had dus al vanaf jonge leeftijd een omzetverplichting en was verantwoordelijk voor bedrijfsvoering. Daar legde ik mijn ziel en zaligheid in, maar de laatste jaren begon het te knagen: blijf ik dit voor altijd doen terwijl ik zoveel andere interesses heb?
Door mijn werk stond ik bovendien steeds verder van mezelf af. Maatschappelijk gezien was ik misschien geslaagd, maar zelf was ik niet trots. Ik geloof in het rechtssysteem en iedereen verdient rechtsbijstand, maar ik merkte dat bepaalde zaken tegen mijn normen en waarden indruisten. Ook het moeten onderdrukken van mijn emoties in heftige zaken maakte me geen leuker mens voor mezelf en mijn omgeving.
Het overlijden van mede-advocaat Derk Wiersum en RTL Boulevard-collega Peter R. de Vries, en ook mijn eigen vervelende ervaringen in een aantal zaken, maakten dat ik besloot me te gaan focussen op mijn levensgeluk en een creatief beroep te kiezen. Toen ik slaagde voor mijn opleiding interieur ontwerpen heb ik gebroken met de advocatuur, precies twintig jaar na mijn beëdiging.”
Duidelijk. Toch lijkt het mij geen makkelijk ommezwaai. Waar loop je zoal tegenaan?
“Ik moest in het begin vooral wennen aan het feit dat ik na twintig succesvolle jaren als advocaat, weer helemaal van voor af aan moest beginnen. Ook financieel. Zo moet ik meer op mijn uitgaven letten, en waar ik vroeger een Range Rover reed, pak ik nu een huurauto of ga ik te voet.
Je ervaart een soort ego death. Het was dan ook erg spannend om bij mijn eerste interieurklanten mijn ontwerpen te presenteren. Dat de klanten positief reageerden was een enorme opsteker.
Ook maak ik weer lange dagen omdat ik mijn perfectionisme en enthousiasme uit mijn beginjaren in de advocatuur heb meegenomen naar mijn nieuwe werk. Dat is soms zwaar, maar als je voor je gevoel niet meer op het goede pad zit móet er iets veranderen. Levensgeluk is toch echt belangrijker dan mooie spullen en status.”
Heb je wat aan je verleden nu je doel is bereikt, of zijn er aspecten die je mist?
“Als strafrechtadvocaat had ik maatschappelijk relevant werk en kon het verschil uitmaken in een mensenleven door de uitkomst van een zaak. In zekere zin denk ik dat dit echter ook opgaat voor mijn huidige werk: je leven wordt beter als je leefomgeving verbetert.
Tot slot heb ik wat aan mijn ervaring als ondernemer en de mensenkennis die ik heb opgedaan in advocatuur. Ook in dit vak tune ik maximaal in op klanten en vertaal hun verhaal naar een mooi interieur in plaats van pleidooi.”