
Marjoleine de Boorder is echtscheidingsspecialist. Om de samenwerking op haar advocatenkantoor te optimaliseren, kijkt ze naar de militaire werkwijze van de Navy Seals. Haar collega en voormalig pupil Myrthe Weltak weet daar alles van. Wat kenmerkt hun band en wat hebben ze van elkaar geleerd?
“Waar is meneer De Boorder”, vroeg de man die 23 jaar geleden het tapijt kwam leggen in het prijzige huurpand van Marjoleine de Boorder en haar toenmalige vrouwelijke zakenpartner. “Die staat voor u”, zei ze. “Het typeert de scepsis die er toen was over vrouwen die een eigen bedrijf beginnen. Mensen dachten dat ‘die meisjes’ niet wisten hoe ze moesten ondernemen.”
Inmiddels heeft De Boorder (59) het tegendeel bewezen. Ze heeft het Amsterdamse advocatenkantoor dat haar naam draagt uitgebouwd tot een volwassen nichespeler met veertien familie-en erfrechtspecialisten. Myrthe Weltak (30) begon als student-stagiaire bij dit kantoor en rondde er vervolgens onder de vleugels van De Boorder haar advocaat-stage af. Sinds eind 2023 is Weltak pupil af en werkt ze zelfstandig.
Waar heb jij je advocaat-stage gedaan?
De Boorder: “In Arnhem, bij Coen Winters. Zijn kantoor is uiteindelijk opgegaan in CMS. Aan het eind van mijn advocaat-stage koos ik voor het familierecht. Dit rechtsgebied trok me het meest omdat het gaat over het leven van alledag en ik goed emoties van anderen kan managen.”
Verklaar!
De Boorder: “Je moet niet meehuilen met cliënten, maar er zitten nu eenmaal emotionele aspecten aan. Scheiden is nooit leuk. Ik sta ondernemers bij of mensen met een ondernemingsmentaliteit. Zij willen een nuchter, praktisch iemand die hen uit de ellende helpt. Je coacht hen om ze te behoeden voor allerlei wilde avonturen die nergens toe leiden. Daarnaast heb je het juridische en financiële stuk. Voor een optimaal resultaat moet je analytisch en strategisch kunnen denken en inlevingsvermogen hebben. Ik had het geluk dat mijn patroon mij een familierechtsectie liet opzetten. Zijn manier van werken heb ik overgenomen.”
Hoe?
De Boorder: “Ik kon altijd bij hem terecht, maar hij zei wel: ‘Ga aan de slag en zeg het als je ergens tegen aanloopt.’ Hij gaf me direct vrijheid en verantwoordelijkheid. Dat heb ik bij mijn kinderen én Myrthe ook zo gedaan. Zo leer je het meest.”
Weltak: “Marjoleine heeft me vrijgelaten om mijn eigen ding te doen en eigen fouten te maken. Maar er is ook voldoende begeleiding, zodat je niet gaat zwemmen. Omdat ze vaak goed bereikbaar is, kunnen we altijd overleggen en snel handelen.”
Ook onze jongere collega’s profileren zich met hun specialisme. Waarom zouden zij moeten wachten tot ze aan de markt mogen laten zien wat zij weten?
Marjoleine De Boorder
De Boorder: “Fouten maken hoort erbij, maar niet te vaak. Geef je iemand vertrouwen, dan wordt het voor diegene een sport om geen fouten te maken. Myrthe ontwikkelt zich goed. Ze schrijft en formuleert uitstekend. Onze cliënten willen dat je snel en effectief hun problemen oplost. Dat vergt hollen en draven. Daar moet je tegen kunnen. En zij kan dat. Myrthe werkt gestructureerd en is heel onderkoeld. Dat komt omdat ze als student veel in de horeca heeft gewerkt en veel heeft georganiseerd.”
Weltak: “Veel cliënten hebben het gemaakt en zijn gewend om altijd ‘ja’ te horen. Ik ben jong en merk dat ze mijn adviezen soms niet direct willen aannemen en ik ze echt moet overtuigen, terwijl ze dat bij Marjoleine wél direct doen.”
De Boorder: “Dat had ik in het begin ook. Dat heeft met ervaring te maken.”
Weltak: “Ik wil de komende jaren leren om nog meer draagvlak bij cliënten te creëren. Marjoleine heeft me afgelopen jaren vooral geleerd hoe de praktijk werkt. Je moet to the point zijn – niet eindeloos juridisch neuzelen – kijken wat praktisch mogelijk is en snel komen tot een optimale oplossing voor alle betrokkenen.”
Lessen van Myrthe?
De Boorder: “Haar generatie is met digitalisering opgegroeid. Mijn generatie niet. Myrthe helpt me sneller en praktischer te werken. Ze komt met handige tools en geeft Excell-tips. Overigens ben ik geen digibeet. Toen AI opkwam, waren wij er als de kippen bij om uit te vogelen hoe dat zat. We hebben pilots gedaan en gaan binnenkort contracten met AI-serviceverleners afsluiten.”
Weltak: “Behalve met AI zijn we veel met social media bezig. We proberen steeds iets nieuws, zoals TikTok. Ons filmpje over de mogelijkheid om een tweede achternaam toe te voegen is ruim een miljoen keer bekeken. Ook hebben we meegewerkt aan de podcast Jong Juridisch, waarin advocaten vertellen over hun werk. Ik vind het leuk dat je in deze tijd als advocaat ook de ruimte krijgt voor dat soort dingen.”
De Boorder: “Vroeger was de advocatuur veel hiërarchischer en profileerden vooral de partners zich namens kantoor. Nu is dat anders. Ook onze jongere collega’s profileren zich met hun specialisme, zoals over draagmoederschapszaken. Waarom zouden zij moeten wachten tot ze aan de markt mogen laten zien wat zij weten? Wij moedigen hen aan om dat op professionele wijze te doen. Ik heb geleerd dat je voor een optimaal teamresultaat elk onderdeel van je team moet inzetten.”
Wie zei dat?
De Boorder: “De experts van Allied Forces, een managementconsultancybureau dat is opgericht door oud-mariniers. Zij helpen ons bij onze strategie en het optimaliseren van onze samenwerking. Die samenwerking is gebaseerd op de werkwijze van de Navy Seals en heet ‘extreem eigenaarschap’. Extreem eigenaarschap betekent dat je als leider volledige verantwoordelijkheid neemt voor alles wat er binnen jouw team gebeurt. Voor mij betekent dit: verantwoordelijkheid nemen voor jezelf én je hele team. Geef anderen niet de schuld als iets misgaat, maar vraag je altijd af wat jij zelf had kunnen doen om de situatie te verbeteren. Als je dit echt doet, gaan je medewerkers hetzelfde doen en creëer je deze cultuur in de hele organisatie. We hebben een relatief jonge ploeg omdat we bewust hebben gekozen om advocaten zelf op te leiden, in plaats van ze bij andere kantoren vandaan te halen.”
Weltak: “Eerst hebben de partners een traject met Allied Forces gedaan, daarna het hele kantoor. We werden onder meer geblinddoekt en kregen ieder een puzzelstukje. Binnen een uur moesten we de puzzel oplossen door geblinddoekt met elkaar te overleggen. In het begin praatte iedereen door elkaar. Maar al snel begrepen we dat we structuur nodig hadden en stap voor stap moesten werken. Net als in de praktijk! Cliënten komen met een hoofd vol chaos en vragen: zorgregeling, alimentatie, huis, onderneming. Je kunt niet alles tegelijk doen, dus moet je bepalen waarmee je begint en waar je naartoe wil.”
Omschrijf jullie werkrelatie.
De Boorder: “Een goede zakelijke relatie. We zijn geïnteresseerd in elkaar, maar zijn geen vriendinnen. Zouden we dat wel zijn, dan zou het lastiger zijn om kritiek te geven en krijg je gedoe.”
Weltak: “Omdat we allebei nuchter en direct zijn, weten we wat we aan elkaar hebben en kunnen we veel van elkaar hebben.”
De Boorder: “Elke generatie heeft zijn eigen cultuur. De ouders van de millennials zijn meer betrokken bij hun kinderen. Dat zie je terug op de werkvloer. Jouw generatie heeft meer positieve feedback nodig.”
Weltak: “We kunnen tegen kritiek, maar willen ook graag horen dat we het goed doen.”
De Boorder: “Als leidinggevende houd ik daar rekening mee, maar indien nodig spoor ik mensen ook aan om harder te lopen. Overigens is dat bij Myrthe niet nodig.”
De toekomst?
Weltak: “Onze relatie wordt steeds gelijkwaardiger. Toen ik advocaat-stagiaire was overlegden we, nu is het meer sparren. Ik kijk nooit te ver vooruit. Zolang ik het hier leuk vind, blijf ik. Dat is nog steeds het geval. Maar stel dat het over vijf jaar anders is, dan ga ik wat anders doen.”
De Boorder, lachend: “Jullie zijn jobhoppers. Ik blijf hier nog een aantal jaar werken. Ik stop er dan mee of ga iets heel anders opzetten. Wat weet ik nog niet precies.”

Marjoleine de Boorder houdt zich sinds 1992 bezig met het familierecht. Ze is oprichter van haar kantoor, advocaat, mediator en collaborative divorcelawyer. De Boorder geniet landelijke bekendheid. Samen met enkele collega’s heeft zij de uit de VS overgewaaide collaborative divorce in Nederland geïntroduceerd. Myrthe Weltak begon als student-stagiaire bij dit Amsterdamse kantoor en trad er in 2020 in dienst. Ze houdt zich bezig met het familierecht in brede zin. Allebei behartigen ze de belangen van onder anderen ondernemers, vermogende particulieren en publieke figuren als topsporters en artiesten.