De IC Direct brengt me van Rotterdam naar Schiphol waar ik overstap op de trein naar Amsterdam Zuid. Vanaf daar loop ik door de torenhoge kantoren van de Brauw en Boekel langs de VU richting de Gustav Mahlerlaan naar het pand waar AKD huist en claimt de ‘world’s most sustainable office building’ te zijn. Het is een van de vijf AKD-vestigingen. Er zijn ongeveer 100 AKD’ers werkzaam.
Door Juliëtte Geers
Bij de ontvangstbalie krijg ik een bezoekerspas en een consumptiebon die ik mag besteden bij de EdgEspresso Bar. Omdat ik even moet wachten bestel ik alvast een Latte die ik – met figuurtje en muntwater on the side – ontvang, terwijl ik vol verbazing om me heen kijk. Ik zit in het hart van The Edge, het pand waar AKD samen met Deloitte een jaar geleden als een van de eerste een plekje veroverde. Nu staan er nog maar twee verdiepingen leeg en het is uitzonderlijk druk voor een vrijdagmiddag.
Ik kijk naar boven langs de dertien glazen verdiepingen met verbindingsbruggen en een vergelijking met een bijenkorf komt bij me op. Het gezoem van allemaal grijsblauwe bijen in pak, allemaal onderweg en druk. Dat hier belangrijke zaken worden gedaan is wel duidelijk.
Het middelpunt van de (dans)vloer
Na een paar minuten sta ik in de lift waar de voertaal standaard Engels is. Het is rond 12 uur en te druk in het bedrijfsrestaurant, dus we besluiten eerst naar de twaalfde verdieping te gaan waar AKD kantoor houdt. De secretaresse leidt me door het pand dat clean en open oogt door het gebruik van wit- en grijstinten en veel glas.
Bijna overal in het pand is het uitzicht magnifiek vanaf deze hoogte, maar mijn aandacht wordt getrokken door een centraal gelegen glazen ruimte waar de eigen bar staat. Hier worden de vrijdagmiddag- of kerstborrels gegeven, laat ik mij vertellen, en de ruimte eromheen wordt dan als dansvloer benut. De eigen biertap gaat dan open en er komen hapjes. De ene keer van (interne cateraar) Albron of wanneer het luxer mag van een externe cateraar. De eerste kerstborrel in 2014 werd op kantoor gehouden met luxe borrelhappen: minihamburgers, sushi en garnalen.
Lunch
De lunch is niet zo verantwoord als bij Kennedy van der Laan, gezellig familiaal zoals bij Rutgers&Posch of vooruitstrevend als bij BvdV. Het is een typische kantoorlunch waarbij alles wat je nodig hebt voorhanden is, maar die voor mij net die extra glans mist. Alle bedrijven die kantoor houden in The Edge kunnen op deze etage de lunch nuttigen, een grote vloer met hoge en lage zitgelegenheden en een terras voor op de zonnige dagen.
Albron zorgt voor een uitgebreid aanbod: brood & beleg, saladebar, sappen en limonades, soepen, snacks, lunchsalade, een warme maaltijd. Vanaf 17:30 uur biedt Albron ook avondmaaltijden aan, al probeert Bilder&DeClerq daar ook een graantje van mee te pikken met de boodschappenmuur, die overigens buiten gebruik is tijdens mijn bezoek. Qua lunch kies ik niet iets heel speciaals, een boerenkroket van Gijs met grove mosterd en zelf gesneden plak brood en een kopje pompoentomatensoep. Bij de zelfscankassa reken ik af.
Gelukkig kunnen we een plekje vinden en eenmaal aan tafel worden we vergezeld door een advocaat van AKD. Er is veel geroezemoes en onder de lunch worden dagelijkse dingen uitgewisseld zoals de opvoeding van de kinderen, internationaal koken en de plannen voor het weekend. Er heerst een ontspannen sfeer en er wordt ruim de tijd (half uur tot een uur) uitgetrokken voor lunch. Sommige nemen deels hun lunch zelf mee, anderen zijn buiten de deur lunchen bij Café Mahler.
Oordeel
De lunch biedt alles wat je verwacht van een groot kantoor in een groot gebouw. In een prachtige open ruimte kun je genieten van het luxe diverse aanbod van Albron, je boodschappen bestellen via de muur en je lunch afrekenen aan de zelfscankassa.
Het ontbreekt aan niks, maar in vergelijking met de vorige kijkjes die ik bij kantoren heb genomen mis ik een beetje het doordachte of persoonlijke aspect. Noem het bezieling. Wellicht ben ik te veel verwend, al was het maar door de heerlijke Latte van de EdgEspresso Bar bij binnenkomst.
Een kijkje in de keuken bij u op kantoor? Stuur een e-mailbericht naar: l.wopereis@sdu.nl
Na de studie (Amerikaanse) geschiedenis met als bijvak Journalistiek en Nieuwe Media werkt Juliëtte Geers nu met veel plezier als redacteur bij Sdu Uitgevers. Daarnaast heeft ze een passie voor sporten, koken en wonen en schrijft daarover op freelance basis teksten voor off- en online media voor verschillende opdrachtgevers.