Velen doen giechelig over paaldansen, maar DAF-advocaat Maaike van Santvoort wil dat beeld bijstellen: “Het is een full body work-out met diverse varianten.” Ze beoefent de artistieke discipline zó goed dat ze in 2021 zilver haalde bij het WK Paaldansen.
Foto: DAF-advocaat Maaike van Santvoort in actie / Sportfotograaf Paul Bekkers
In haar kantoor bij DAF hangen foto’s van trucks aan de muur, in de vensterbank staat een miniatuur-vrachtwagen. Ik zoek tevergeefs naar haar zilveren medaille van het WK Paaldansen. Zo’n plak zou hier niet misstaan. DAF-advocaat Maaike van Santvoort schudt haar hoofd. “Hier werk ik. Paaldansen is mijn hobby. Het zijn verschillende werelden.”
Hoewel paaldansen ‘slechts’ haar hobby is, heeft ze het er druk mee. Om in vorm te blijven, doet ze dagelijks een uur kracht- of flexibiliteitsoefeningen. Een paar keer per week slingert ze om de paal in haar eigen studio. Staat er een voorstelling of wedstrijd op de agenda, dan doet ze er een schepje bovenop.
Haar paaldanservaring deelt ze in workshops en lessen van haar bedrijf Vertical Art. “Ik eet gezond, drink bijna geen alcohol, slaap genoeg. Dat moet ook wel. Anders is de combinatie werk-sport gewoon niet vol te houden.”
Cirque du Soleil
Veel mensen doen giechelig over paaldansen; ze associëren het met stoute clubs. Van Santvoort zet zich in om dat beeld bij te stellen. “Bij paaldansen train je elke spier die je hebt. Het is een full body work-out met verschillende varianten. Zo is er de versie ‘exotic’, waarbij paaldansers hoge hakken dragen. Ook zij moeten keihard werken, maar het is niét wat ik doe. Ik beoefen de Cirque du Soleil-achtige kant van het paaldansen, de artistieke variant.”
Dat ze bij deze vorm haar creativiteit ruim baan kan geven, spreek haar aan. “De hardcore sportdiscipline is heel technisch; het gaat om de perfecte uitvoering van één element. Bij ‘artistic’ draait het ook om de show, de toepassing en de interpretatie van de muziek.”
Spider-act
In 2021 bewees ze dat ze deze discipline beheerst. In dat jaar won ze eerst met haar danspartner Hanka Venselaar het Nationale Kampioenschap Paaldansen, in de categorie ‘Artistic Pole Doubles’. Daarna scoorden ze zilver bij het WK. De advocaat en de wetenschapper deden dit met hun spider-act. Tussen twee palen spanden ze linten en bouwden ze een ‘spinnenweb’. “Hoe kun je je daarbinnen bewegen, was de vraag. We raakten erin verstrikt en moesten er ook weer uit zien te komen.”
Deze act was ‘vrij abstract’, terwijl Van Santvoort het liefst een verhaal vertelt. “Onze nieuwste act draaide om de vraag of je meer connected of disconnected bent door telefoons. Met smartphones kun je makkelijk contact leggen, maar doordat iedereen voortdurend op zijn telefoon kijkt belemmer je het contact. We willen ons publiek triggeren: wat vind jij van dit dilemma?”
Met deze act stond Van Santvoort in een theater bij Londen. “Paaldansen is een sport, maar de optredens zijn puur vermaak. Artistiek paaldansen past goed in het theater. Voor moves of technieken bekijk ik Youtube- of Instagramfilmpjes, maar ik laat me vooral inspireren door wat ik in het dagelijks leven om me heen zie aan vormen.” Dat ze een danspartner heeft, verruimt haar creatieve mogelijkheden. “Met twee lijven kun je meer uitbeelden dan met één lijf.”
Jubileumfeest Jonge Balie Oost-Brabant
Toch gaat ze ook gerust solo het podium op. Onlangs trad ze bijvoorbeeld op tijdens het Sportgala in Tilburg. Ook schitterde ze tijdens het jubileumfeest van de Jonge Balie Oost-Brabant. “Toen het publiek de paal op het podium zag, hoorde ik gegiechel. Maar na mijn optreden was het: ‘Wow, dat had ik niet verwacht.’ Ze zagen in dat paaldansen een sport is.”
Dat ze deze sport nu bedrijft, komt niet uit het niets. Als kind hield ze al van turnen. Daarna stapte ze over op acrobatische gymnastiek. “Ik zat in een team van drie vrouwen. We gooiden elkaar in de lucht en vingen elkaar op.” Tot haar achttiende was ze hier fanatiek mee bezig. “Ik zat tegen professioneel niveau aan, maar moest stoppen vanwege een rughernia. Ik ben rechten gaan studeren, en zocht een andere sport.”
Tijdens haar zoektocht deed ze diverse proeflessen, zoals paaldansen bij Josephine Levana in Tilburg. “Ik heb geen balgevoel. Balsporten zijn het niet voor mij. Maar laat je mij iets doen waarbij ik mijn lichaam onder controle moet houden, dan weet ik hoe dat moet. Het is wat ik mijn hele leven al doe.”
Al na de eerste les was Van Santvoort verkocht. Ze besloot van paaldansen haar hobby te maken en koos voor de variant die haar de meeste voldoening gaf. “In mijn topsporttijd deed ik trucje na trucje, nu wilde ik iets moois creëren en verhalen vertellen. Artistiek paaldansen draait om kracht, lenigheid, muzikaliteit en creatieve vrijheid. Het is een leuke mix van alles. De sport biedt grenzeloze mogelijkheden. De tricks worden steeds lastiger en gevarieerder. Je kunt jezelf blijven uitdagen.”
Veilige haven
Tijdens haar proefles zag ze dat het Josephine lukte om iedereen in de ruimte zich comfortabel ze laten voelen. “Paaldansen is een sport waar je weinig kleding aan hebt, omdat je anders onvoldoende grip hebt op de paal. Je geeft jezelf bloot. Josephine was lief en gaf iedereen zelfvertrouwen. Nu ik zelf lesgeef, probeer ik ook zo’n veilige haven te creëren.”
Bij Van Santvoorts workshops komen vaak vrouwen die elkaar al kennen. Af en toe komt een groep mannen voor zo’n eenmalige sessie. De cursisten van haar lessen zijn heel divers: “Qua geaardheid, beroep en gender.” De groepslessen vinden plaats bij dansstudio’s die haar inhuren. Thuis geeft ze privéles. “Meestal zijn dat mensen die al paaldansen en iets specifieks willen leren. Ik help ze bij hun techniek of om over een angst heen te komen.”
Uitlaatklep
Van Santvoort en haar danspartner doen mee aan het Nederlandse Kampioenschap Paaldansen in juni. Verder lijkt het haar wel wat om in circusvoorstelling te staan. “Ik ga daar niet actief achteraan. Met paaldansen hoef ik niet mijn geld te verdienen, maar ik sta wél open voor leuke kansen die op mijn pad komen.”
Paaldansen levert haar bovenal plezier en ontspanning op. “Het is mijn uitlaatklep. In mijn baan sta ik de hele dag aan. Alleen als ik sport, gaat mijn telefoon uit. Als advocaat wordt er veel van mij verwacht. De meeste cursisten weten niet wat ik overdag doe. Ze kennen mij alleen als Maaike die lesgeeft. Dat is best lekker.”
Goede advocaten en goede paaldansers hebben met elkaar gemeen dat ze het beste uit zichzelf willen halen, vindt Van Santvoort. Maar verder zijn het gescheiden werelden. Naar eigen zeggen heeft de kennismaking met de paaldanswereld haar blik verruimd.
“Op veel plekken krijgen mensen een stempel op basis van kenmerken als kleding, kleur of geaardheid. In de paaldanswereld is dat minder. Het is er heel open: iedereen is welkom. Door het dansen weet ik dat de wereld veel inclusiever kan zijn dan bijvoorbeeld in de advocatuur. Ook bij DAF is het nog niet optimaal. Al verandert dat wel langzaam.”
Maaike van Santvoort is advocaat en senior jurist bij DAF Trucks N.V. in Eindhoven. Ze buigt zich onder meer over Europese financierings- en leaseconstructies. Ook is ze verantwoordelijk voor de corporate bookkeeping. Ze begon haar carrière als advocaat bij De Voort Advocaten in Tilburg en stapte daarna over naar Mannaerts Appels in dezelfde stad.