Len Huard noemt zijn eerste kickbokswedstrijd het engste wat hij ooit heeft gedaan. Inmiddels is hij verslingerd aan (kick)boksen en zit hij in het bestuur van de Nederlandse Boksbond. “Boksen is onderdeel van wie ik ben. Het is een middel om mezelf te uiten. Ik ben geen danser, maar boksen heeft er veel van weg.”
Op z’n achttiende had Len Huard zijn eerste kickbokswedstrijd. Dit heeft hem veel gebracht. “Via een rode loper liep ik naar de boksring. Er zaten duizend mensen omheen, waaronder bekenden. Je wilt niet afgaan, maar ik was op van de zenuwen en voelde enorm veel angst. Ik kon amper meer praten. Bewegen ging moeizaam. Daar stond ik dan tegenover de tegenstander. Ik wist dat we met honderden kilo’s tegen elkaar aan zouden gaan beuken, met enkel een bitje en een toque als bescherming: géén prettig vooruitzicht. Toch lukte het mij om mijn emoties onder controle te krijgen en mijn angst te overwinnen. Deze overwinning op mezelf heeft mij veel zelfvertrouwen en kracht gegeven. Het is het engste wat ik ooit heb gedaan.”
Huard won die wedstrijd. Na die eerste wedstrijd kwamen er nog vele andere en is hij ook gaan boksen. Daarna gaf hij (kick)bokslessen. Tegenwoordig bokst hij twee keer per week. De ene keer heeft hij een kickbokstraining, de andere keer een boksles. Boksen loopt als een rode draad door zijn leven. Sinds 2022 zit de advocaat in het bestuur van de Nederlandse Boksbond. “Boksen is onderdeel van wie ik ben. Het is een middel om mezelf te uiten. Ik ben geen danser, maar boksen heeft er veel van weg.”
Lotus Gym
Als kind had hij al iets met vechtsporten. Voordat hij op z’n zestiende begon met kickboksen, deed hij taekwondo. Zijn interesse voor de vechtsport heeft overigens niets met agressie te maken. “Ik heb een zachtaardige persoonlijkheid. Agressie heeft bij mij nooit de boventoon gehad, zelfs niet in wedstrijden. Ik vind het gewoon prachtig om tot het uiterste te gaan.”
Huard leerde kickboksen bij Lotus Gym in Utrecht, een sportschool die inmiddels is verdwenen. “Lotus Gym zat onder een snackbar. We trainden in een keldertje zonder ramen; een zweethok. In de acht jaar dat ik er heb getraind, ben ik een man geworden.”
De training was er hard en gedisciplineerd. Elke les begon met een warming-up: touwtjespringen, push-ups, buikspieroefeningen. Daarna kwam het échte werk, het sparren. “Ik herinner me mijn eerste tik op de neus nog goed. Ik vroeg me af of dit wel iets voor me was, maar ben teruggegaan en heb geleerd om ermee om te gaan.”
Ontwrichte kaak
Het leuke was dat hij snel vooruitging. “Een voetbalwedstrijd speel je met z’n elven. Omdat het resultaat niet alleen van jou afhangt, kun je best wel eens de kantjes ervan aflopen. Bij boksen kan dat niet. Je wordt gepusht om je grenzen op te zoeken en er overheen te gaan. Zeker als je tegen iemand bokst, wordt elke fout afgestraft. Verlies je een bokswedstrijd, dan heeft dat zwaardere consequenties dan wanneer je een voetbalwedstrijd verliest. Je wordt gedwongen om jezelf snel te ontwikkelen.”
Toen hij ging studeren, begon hij aan kickbokswedstrijden. Gemiddeld had hij 10 tot 14 trainingsmomenten per week. Soms wel 2 per dag – in totaal zo’n 4 tot 6 uur. “Na mijn studententijd vond ik het wel mooi geweest met die intensiteit.”
Met zijn 95 kilo was Huard een zwaargewicht. Elke wedstrijd kostte 2 tot 3 maanden voorbereiding: veel trainen, een eiwitrijk dieet. Tijdens partijen liep hij ‘best veel schade op’. “Ik had vaak wel even tijd nodig om te herstellen – fysiek en mentaal. Alleen met mijn kaak is het nooit helemaal goed gekomen. Door een high-kick tijdens een wedstrijd, is die iets ontwricht geraakt.”
Parkinson
Toen hij bokslessen nam, moest hij zijn beeld van die sport bijstellen. “Ik dacht: het enige verschil met kickboksen is dat je bij boksen niet mag trappen. Ik ontdekte al snel dat boksen een andere discipline is. Als kickbokser was ik vooral gefocust op een knock-out, maar bij boksen was ik meer gericht op punten scoren. Nog zoiets: bij boksen sta je anders dan bij kickboksen. Bij boksen kun je heel laag gaan, terwijl dat bij kickboksen onverstandig is. Voor je het weet, krijg je een trap of knie tegen je hoofd.”
Het trappen bij kickboksen noemt hij ‘heel mooi’. Dat geeft een extra dimensie. Daar staat tegenover dat boksen ‘breder inzetbaar is’. “Zowel boks- als kickbokslessen worden vaak gebruikt om jongeren op het rechte pad te krijgen. Maar wat boksen zo bijzonder maakt is dat ook ouderen en mensen met Parkinson er baat bij kunnen hebben.”
Focus
Huard weet dat advocaten ook profijt kunnen hebben van de bokssport. “De spanning die ik heb ervaren voor een wedstrijd is eenzelfde soort spanning – maar dan in mindere mate – als voor mijn eerste zittingen. Ook dan moet je je emoties onder controle zien te krijgen en ontspannen. Bij boksen leer je hoe je spanning moet omzetten in actie: blijven ademen, vertrouwen op je voorbereiding én in jezelf. Focus is ook cruciaal; richt je op wat er moet gebeuren in plaats van op gedachten die voorbijkomen. Zorg dat je volledig in het hier en nu bent. Wees mindful.”
Als advocaat staat Huard ondernemers bij en stippelt hij samen met hen strategieën uit. Deze manier van denken komt hem van pas in de bokssport én zijn bestuursfunctie. Wat vechtsport en de advocatuur met elkaar gemeen hebben, is dat je het niet half kunt doen en dat je te maken hebt met een tegenstander. Wil je excelleren, dan moet je fysiek en mentaal topfit zijn. Vandaar dat Huard naast zijn bokstrainingen ook werkt aan zijn conditie, onder meer door koudwaterzwemmen.
Olympisch boksen
De energie die hij zo opdoet, steekt hij in zijn advocatenkantoor én ProcesDesk, zijn start-up rond een online tool waarmee advocaten stukken kunnen indienen. Daarnaast werkt hij dagelijks voor de Nederlandse Boksbond. In het bestuur houdt hij zich vooral bezig met good governance en internationale zaken.
Internationaal speelt er veel. Boksen is altijd een olympische sport geweest, maar dreigt deze status te verliezen. Voorheen hield de Internationale Boksbond (IBA) zich hiermee bezig, maar sinds het IOC deze organisatie heeft geschorst wegens wanbeleid is de toekomst van het olympische boksen onzeker. Boksen staat vooralsnog niet op het olympisch programma van de spelen in 2028. “Net als enkele andere nationale bonden waren we hierover in conclaaf met de IBA. Maar onlangs heeft deze bond ons geschorst”, zegt Huard. De Nederlandse Boksbond geeft niet op. “Voor topsporters zijn de Olympische Spelen het summum. Als boksen geen olympische sport meer is, maak je de bokssport dood. Het is onze missie om dat te voorkomen.”
Len Huard is partner bij Dutch Advocaten in Amsterdam. Huard procedeert en adviseert binnen het contracten- en ondernemingsrecht. Hij vertegenwoordigt (inter)nationale bedrijven in complexe geschillen.