Vanaf het eerste moment dat Jeffrey Touw dribbelde bij de basketbalclub in Kaatsheuvel verloor hij zijn hart aan de sport. Uiteindelijk speelde hij drie jaar in de eredivisie. Zelfs nu hij advocaat is, laat de sport hem niet los. “Bij basketbal ontstaat honger naar succesmomenten.”
Op z’n tiende switchte Jeffrey Touw van voetbal naar basketbal. “Ik wist niet veel van de sport, maar kon me met veel NBA-spelers identificeren. Mijn overstap moet je in dat spectrum zien.” Zijn vader komt uit Brabant, zijn moeder van Saba, een van de Bovenwindse Eilanden. Geregeld vierde het gezin vakantie op Saba. Touw speelde dan basketbal met zijn neven. “Mijn generatie kent basketbal van Space Jam. Die (animatie)film met Michael Jordan was in de jaren negentig populair.”
Eredivisie
Van de voetbalclub in zijn geboorteplaats Waspik, ging hij naar de basketbalvereniging in Kaatsheuvel. Al snel bleek dat hij ‘best goed kon ballen’. Van Kaatsheuvel ging hij naar een grotere club in Waalwijk, en van daaruit naar de Black Eagles, een club in Rosmalen met een gerenommeerde jeugdopleiding.
In 2010 bleek hij zó getalenteerd te zijn dat hij voor het eerste team van Heroes in Den Bosch, dat toen nog Eiffel Towers heette, mocht uitkomen in de eredivisie. “Dat was de door mij beoogde stap naar het hoogste niveau van Nederland”, verklaart Touw. “Nu heet de eredivisie de BNXT League en is het een competitie waar ook Belgische clubs aan deelnemen.”
Coach
De bachelorfase van zijn rechtenstudie deed Touw naast zijn topsportcarrière. De week voor een wedstrijd trainde hij zestien uur, inclusief vier uur conditie- en krachttraining. “Wedstrijden waren altijd op zaterdag. Zondag was ik dan vrij. Had ik geen wedstrijd, dan trainde ik ook in het weekend.”
Naar eigen zeggen had Touw geluk met Raoul Korner, niet alleen een topcoach, maar (toevallig) ook een academicus met een juridische achtergrond. Touw is hem dankbaar dat hij hielp om zijn activiteiten te combineren. “Hij regelde een studieplek op de trainingslocatie. Individuele trainingen stemde hij af op mijn studieschema. Waar nodig kwam hij speciaal voor mij opdraven.”
Touw studeerde in 2015 af en is sinds 2017 advocaat in Tilburg. Zijn liefde voor basketbal is gebleven. “Ik moet één keer per week spelen anders kan ik mijn energie niet kwijt.” Daarnaast heeft hij vorig jaar met vijf anderen de Dutch Basketball Players Association opgericht, een soort vakbond voor topbasketballers.
Explosieve sport
Vanaf het eerste moment dat hij dribbelde bij de basketbalclub in Kaatsheuvel was hij naar eigen zeggen hooked. Zijn verklaring voor die verslaving: “Basketbal is een explosieve sport. Op het veld moet je constant aanstaan. Ieder moment kan een succesmoment zijn.” Bij basketbal rennen steeds vijf mensen van elk team van de ene helft van het veld naar de andere. “Is jouw team in de aanval, dan doet het héle team dat. Geen enkele speler kan zich daarvan distantiëren, omdat scoren dan vrijwel onmogelijk wordt.” Daarin verschilt basketbal van bijvoorbeeld voetbal. “Doet bij voetbal een aanvaller even niet mee aan het spel, dan zal degene die hem dekt waarschijnlijk inzakken. Bij basketbal is even op adem komen geen optie. Als een speler niet meespeelt, betekent dat vrijwel altijd een dubbele verdediging op een teamgenoot of een tegenscore. Op het veld sta je altijd op scherp, zowel fysiek als mentaal. Er wordt dan ook veel vaker gewisseld dan bij voetbal. Zonder die wisselingen is basketbal niet vol te houden.”
Volgens Touw is er binnen de speeltijd van veertig minuten veel tijdsbesef. De 24-secondenregel draagt daaraan bij. Is het een speler gelukt om de bal in zijn bezit te krijgen, dan krijgt zijn ploeg 24 seconden voor een doelpoging. “In minder dan een minuut kan het spel alle kanten opgaan”, zegt Touw. “Binnen die hectiek draagt elke handeling bij aan het resultaat. Degene die scoort voelt zich het mannetje, net als degen die de laatste pass gaf. Als spelverdeler was het mijn taak om de looppatronen uit te zetten. Wordt er gescoord, dan heb ik blijkbaar goede keuzes gemaakt. Basketbal heeft een geheel eigen dynamiek die leidt tot een rush, een soort spanning die verslavend is. Je krijgt honger naar succesmomenten.”
Bij basketbal spreken spelers van tevoren af wie op welke tegenspeler let. “De sport heeft een grote ‘een-op-een component’. Er zijn veel duels. Je moet ervan houden om letterlijk op de man te spelen.” Touw is daar bepaald niet vies van. Voor hem geeft het de sport iets extra’s.
Directe afrekening
Ondanks zijn liefde voor basketbal besloot hij na drie jaar eredivisie voor zijn studie te kiezen. “Ik realiseerde me dat ik me moest focussen om een goede jurist te worden. Daarnaast voelde ik dat ik lichamelijk en qua kunnen aan mijn bovengrens zat. Misschien had ik bij een andere club nog wat kunnen leren. Maar had ik dan wel alles uit de masterfase van mijn studie kunnen halen? Waarschijnlijk had ik extra studievertraging opgelopen, en waarvoor dan? Voor mij waren de inkomsten te minimaal en was er te veel onzekerheid.”
Volgens Touw heeft basketbal hem gevormd; zowel al die jaren in de jeugdopleiding als zijn drie jaar in de eredivisie. “Bij basketbal kun je niet falen. Verlies je de bal bij voetbal, dan krijg je die later wel terug. Bij basketbal is dat anders. Verlies je de bal, dan rent de tegenstander daarmee naar de andere kant en lukt het vaak om meteen te scoren. Bij basketbal word je direct afgerekend bij een fout. Je moet optimaal presteren. Voor mijn cliënten heb ik die drive ook.”
Door basketbal heeft hij ook geleerd om snel te schakelen. “Je hebt geen tijd om stil te staan bij tegenslagen. Emoties op nul, en dóór.” Nog zoiets: “Basketbal is de sport van de high five én de huddle. Spelers doen vaak joviaal, maar de kern is: koppen bij elkaar en in enkele seconden aftikken wat je gaat doen. Als spelverdeler was dat mijn rol. Ik hen daar geleerd hoe belangrijk het is om direct en helder te communiceren en goed te luisteren.” Ook die kennis komt van pas in de advocatuur.
Dutch Basketball Players Association
De laatste jaren is basketbal populairder geworden. Het aantal aanmeldingen bij clubs is gestegen. De professionele tak van de Nederlandse basketbalsport is sterk in ontwikkeling. Omdat Touw en vijf andere voormalig spelers vonden dat daar ook inspraak van de spelers bij hoort, richtten zij vorig jaar de Dutch Basketball Players Association op. Deze vereniging wil de spelers een stem geven en het Nederlands basketbal naar een hoger plan tillen. Volgens Touw zijn betere arbeidsvoorwaarden daarbij cruciaal. “Ik ben gestopt omdat ik voor mijn gevoel tegen mijn plafond zat. Maar eigenlijk wil je dat sporters hun plafond uittesten. Je moet dan voorkomen dat ze, net als ik, vroegtijdig afhaken vanwege het magere toekomstperspectief. Alleen dan kan die ene parel eruit springen, en meerdere parels daarna.”
Jeffrey Touw is advocaat bij De Voort Advocaten | Mediators in Tilburg. Hij adviseert en procedeert op het gebied van het insolventie- en ondernemingsrecht. In 2022 rondde hij succesvol de specialisatieopleiding Insolventierecht (INSOLAD) af aan de Grotius Academie.