Als top-acrobaat trad advocaat Dennis van Alst 25 jaar lang op bij sportgala’s en militaire shows. Hij maakte wat mee in die periode, zoals zijn debuut in Wiesbaden. “Helmut Kohl en andere hoge heren in pak, een rode loper. Stond ik daar op mijn vijftiende in trainingspak aan het buffet met kaviaar.”
Foto boven: Advocaat Dennis van Alst – in het midden, onderste rij – in een zogenoemde fietsende piramide / Alle fotografie in dit artikel door Willem Hol
“Een vriend zei ooit: ‘Jij houdt gewoon van optreden. Je bent advocaat, speelt in een band en staat in sportshows als fietsacrobaat.’ Ik had me dat nooit eerder gerealiseerd. Misschien ben ik wel verslaafd aan aandacht”, lacht Dennis van Alst.
Als advocaat is de rechtszaal zijn podium. Voor The B Machine haalt hij zijn trompet tevoorschijn en vult hij Nederlandse zalen met soulvolle en funky tonen. Tot voor kort trad hij met het Juliana Bicycle Team op bij internationale sportgala’s en militaire muziekshows (taptoes).
Omdat hij inmiddels drie kinderen heeft en meer tijd thuis wil doorbrengen, zette hij vier jaar terug een punt achter zijn carrière als fietsacrobaat. Toch hij is nog steeds verbonden aan de kunstrijwielvereniging uit Millingen aan de Rijn. Zijn advocatenkantoor is ‘een trotse sponsor’ van het Juliana Bicycle Team én hij fungeert als voorzitter van de vereniging. “De club is een groot en belangrijk deel van mijn leven. Daarom wil ik erbij betrokken blijven.”
Staande ovatie
Zijn laatste optreden als fietsacrobaat staat hem nog glashelder voor ogen. Dat was tijdens een taptoe in Belfast. “Hoewel ik voor een optreden altijd een gezonde spanning heb, ben ik nooit zenuwachtig. Dat was dit keer anders. Ik dacht: dit is de laatste keer, het mág niet misgaan. Gelukkig ging het perfect. Geëmotioneerd verliet ik de zaal.”
“Maar toen ik bijna in de kleedkamer was, werd mijn naam omgeroepen. Iemand had verteld dat dit mijn laatste optreden was; ik moest terugkomen. Na mijn ererondje door de arena kreeg ik een staande ovatie van achtduizend toeschouwers. Kippenvel! 25 jaar trainde ik twee keer per week. Met mijn team had ik lief en leed gedeeld. We vertrouwden elkaar blindelings. Over wat ik in die tijd heb beleefd, kan ik boeken schrijven.”
Fietsende piramides
Het Juliana Bicycle Team is niet zomaar een fietsclubje. De Gelderse vereniging bestaat al sinds 1909. In het begin beperkten de leden zich tot eenvoudige kunsten als slingerrijden en kopstandjes op het stuur, en deden ze mee aan wedstrijden met soortgelijke clubs in de grensstreek. Toen dit begon te vervelen, gooiden ze het over een andere boeg. “Ze ontwikkelden het individuele kunstrijden door tot iets unieks: fietsacrobatiek in teamverband. Een internationaal gewaardeerde showsport, waarbij meerdere mensen samen allerlei figuren maken.”
Een voorbeeld zijn hun fietsende piramides. Aan de basis van deze driehoeken staat een rij fietsers. “Zij zitten op door de club ontworpen eenwielers en hebben turners in hun nek”, vertelt Van Alst. “De turners dragen weer andere sporters. En zo gaat het verder tot soms wel zes meter hoog.”
A-selectie
Als bewoner van Millingen aan de Rijn kon hij bijna niet om de club heen. “Omdat mijn vader er bijzat, liep ik er als kleine jongen al rond.” Op z’n zesde stapte hij op zijn eerste eenwieler. “Ik hield me vast aan van die balken aan de muur die ze ook bij ballet gebruiken.” Negen jaar later drong hij door tot de top van het Juliana Bicycle Team, de A-selectie.
Met deze uitblinkers heeft hij meer dan honderd buitenlandse optredens gedaan. Hij debuteerde tijdens een sportgala in Wiesbaden. “Helmut Kohl en andere hoge heren in pak, een rode loper. Stond ik daar in mijn trainingspak aan het buffet met kaviaar. Ik was enorm onder de indruk.”
Het jaar daarna, hij was toen zestien, ging hij voor bijna drie weken naar Canada. “In totaal ben ik er vier keer geweest. In dat land zijn militaire muziekshows een miljoenenbusiness. Talloze bedrijven sponsoren de shows. In Halifax, tijdens de Royal Novia Scotia International Tattoo, traden we op voor zo’n 11.000 mensen. Na aankomst eerst een week trainen en daarna acht dagen shows. Het event met circa 1500 artiesten staat in alle media.”
“Ik was onder meer te zien in een Canadese ontbijtshow. Iedereen komt op je af. Je deelt handtekeningen uit. Je bent een soort celebrity. De finales waren ook super. Iedereen op de vloer. Er klinken volksliederen. Ik heb er ooit met de Nederlandse vlag gewapperd. Qua beleving waren de shows in Canada uniek.” Al denkt hij ook met een goed gevoel terug aan de optredens in de VS, Frankrijk, Schotland, België en Nederland. “Het applaus na een optreden is kicken. Je hebt samen hard gewerkt en blijkbaar heb je het goed gedaan.”
Fysiek uitdagend
Toen hij in 2019 uit de A-selectie stapte, werd hij al snel wat dikker. Vandaar dat hij weer is gaan fitnessen. “Fietsacrobatiek is fysiek uitdagend. Tijdens de trainingen werk je aan je kracht, balans en souplesse. In een team heb je fietsers en turners. Door mijn lengte was ik een fietser. Wat ik er zo leuk aan vond: ik ging van het ene concrete doel naar het andere. Nadat ik vooruit kon fietsen op een eenwieler, wilde ik ook achteruit kunnen rijden. Daarna fietste ik met één been, vervolgens fietste ik met één persoon in mijn nek, daarna met twee. Het was nooit saai.”
‘Het onwerkelijke gevoel’ voor een show, herinnert hij zich ook nog goed. “Het gordijn gaat open, de muziek start, je hoort het publiek. Je loopt naar binnen en bent volledig geconcentreerd; het kleinste foutje kan ervoor zorgen dat de act mislukt.”
Van Alst ziet hierin een parallel met zijn optreden in de rechtszaal. “Om te zorgen dat het goed gaat, laat ik zo min mogelijk aan het toeval over. Op het moment dat ik de rechtszaal binnenloop, heb ik mijn focus op de juiste plek. Ik laat me niet afleiden, ook al kan het hectisch zijn of doen zich onvoorziene omstandigheden voor. Wat er ook gebeurt, ik ga niet stressen. Ik accepteer de situatie zoals die zich voordoet en maak er het beste van. Van nature ben ik stressbestendig, maar door mijn sporttijd lukt het me nog beter om kalm te blijven.”
Holland’s Got Talent
Zijn sporttijd heeft hem ook ‘banden voor het leven’ opgeleverd. Op vrijdag gaat hij geregeld naar het clubhuis om een biertje te drinken met oud-fietsers, inclusief zijn voormalige jeugdtrainer. Als voorzitter van het Juliana Bicycle Team wil hij er onder meer zorgen dat het aantal aanvragen voor shows weer op het niveau van vóór corona komt.
“We hebben gouden tijden gehad: veel optredens en inkomsten. In 2016 waren we te zien in het tv-programma Holland’s Got Talent. Ook dat heeft meegeholpen aan onze bekendheid. Helaas zijn veel shows waar we aan meededen weggevallen; sponsoren zijn nu terughoudender. Al trekt het wel iets aan. Eind september was er nog een groot optreden in het Rotterdamse WTC. Hoe dan ook weet ik wat me te doen staat: we moeten de boer op. Ik vertrouw erop dat er meer aanvragen komen: onze club is enig in zijn soort.”
Meer weten? Check: julianabicycleteam.com. Op Youtube staan verschillende actiefilmpjes, waaronder deze.
Dennis van Alst is partner bij Dux Advocaten in Nijmegen. Als senior advocaat staat hij met name ondernemers bij. Hij adviseert en procedeert voornamelijk over handelscontracten en andere overeenkomsten, huur en verhuur van bedrijfsruimte, en koop en verkoop van onroerend goed.