In deze rubriek leest u wat advocaten in hun vrije tijd doen. Anne-Henk van der Wal heeft muziek in z’n dna. Hij zit in het dj-duo Vinylzucht en combineert de juristerij met zijn eigen platenzaak Groovy Tosti in Heerenveen. “Niets leukers dan klanten helpen om de juiste muziek te vinden.”
Ik heb koopzucht. Een zoon van vrienden houdt van hiphop. Ik wil hem een plaat uit de jaren tachtig cadeau geven. The Message van Grandmaster Flash heeft Anne-Henk van der Wal niet. Rapper’s Delight van The Sugarhill Gang heeft hij onlangs verkocht. Of hij een alternatief heeft, vraag ik. “Die jongen houdt niet alleen van rap, maar ook van soul? Dan heb ik wat voor je: Black Messiah van D’Angelo. Of – nog beter – het debuutalbum van Joel Culpepper, Sgt Culpepper. Sinds juli uit, véél lovende recensies. Ik zet ‘m even op.” Na twee nummers ben ik verkocht: prikkelend, spannend, dansbaar. Die plaat gaat mee. “Ik vind het geweldig om over muziek te praten,” zegt Van der Wal. “Niets leukers dan klanten helpen om de juiste muziek te vinden.”
De advocaat staat anderhalve dag per week in de platenzaak, die hij met zijn vrouw Ingrid Koopman runt: Groovy Tosti in Heerenveen. “Als ik er de hele dag heb gewerkt, ben ik helemaal leeg als ik thuiskom. Ik lul de hele dag door. Zó gezellig; vaak komen er vrienden en bekenden langs. Het is een ontmoetingsplek.” Groovy Tosti verkoopt nieuw en tweedehands vinyl, vooral pop, jazz, soul en blues. Je kunt er niet alleen snuffelen in platenbakken, maar ook iets drinken of eten: taart, wraps of tosti’s – van de klassieke ham-kaasversie tot een tosti met kaas, pulled chicken en uiencompote.
Jeugdherinneringen
Dat Van der Wal een zwak heeft voor vinyl is evident, maar waarom eigenlijk? “Ik had al een aardige verzameling lp’s toen ik In 1987 mijn eerste cd kocht. Briljant geluid, loepzuiver. Maar zo’n bakje, het plastic hoesje waarin de cd zit, dát heeft kraak noch smaak. Daarentegen zijn lp’s vaak ware kunstwerken, zoals de hoes van Meat Loaf’s Bat Out of Hell, legt hij uit. “Sommige mensen vinden cd’s kil klinken. Het is digitaal, je hoort geen ruis. Ze vinden het geluid van vinyl warmer. Dat vind ik niet per se. Ik hoor wel verschil, maar ik kan ook heel erg genieten van een mooi opgenomen cd. Dat vinyl voor mij speciaal is, hangt vooral samen met mijn jeugdherinneringen. Samen met mijn moeder na het huiswerk plaatjes luisteren, koffie erbij. De charme zit ‘m voor mij in de plaat uit de hoes halen, de naald erin zetten, genieten. Van Morrison, Eric Clapton, Wounded Knee van Redbone. Ik weet nog dat ik me rot had gezocht naar dat nummer, en hoe blij ik was toen ik ‘beet’ had.”
Met zijn vrouw heeft hij later ook heel wat platenbakken uitgeplozen. Tijdens die shopsessies ontstond het idee voor Groovy Tosti. “Dook ik een platenzaak in, dan kon ik makkelijk één tot twee uur zoet zijn. Ingrid had het na een kwartier meestal wel gezien en ging dan ergens anders koffiedrinken. Ik kwam dan later naar haar toe. Laten we platen en koffie combineren, dachten we. De een kan dan muziek uitzoeken, de ander iets drinken en een krantje lezen. De tosti’s zijn er later bijgekomen; met broodjes verhoog je de omzet per klant.”
Een flinke verbouwing
Tijdens een vakantie in Bretagne besloten ze om hun idee uit te voeren. Op een muurtje hadden ze het over de toekomst. Van der Wal filosofeerde weer over een eigen platenzaak, totdat zijn vrouw zei: “Wat als ik nou mijn baan bij KLM opzeg?” Als stewardess had ze twintig jaar over de hele wereld gevlogen. Ze was toe aan wat anders. Ook wist ze hoe graag hij een eigen platenzaak wilde. “Door haar stap zou ons idee realistisch zijn. Zij kon dan het horecagedeelte voor haar rekening nemen. Ik kon me dan richten op de muziek – inkopen, website bijhouden, bestellingen verzorgen. Ik dacht: het is nu of nooit: vinyl zat in de lift. Bovendien wilde ik niet op mijn zeventigste denken: had ik maar…”
Terug in Nederland ging hij naar de makelaar en huurden ze de ruimte die ze in gedachten hadden. Ze verbouwden het pand en richtten het naar hun smaak in: een toonbank van een Parijse brasserie, stoelen uit Bratislava, een loeigrote zwart-witte muurschildering. In 2017 ging Groovy Tosti open.
DJ Douwe Hein
Inmiddels heeft hij zijn eigen advocatenkantoor, maar eerder was Van der Wal partner bij De Haan Advocaten en Notarissen in Leeuwarden. Dat hij één dag minder wilde gaan werken om zijn droom te realiseren, begrepen ze direct; het was algemeen bekend dat hij muziek in zijn dna had.
Van der Wal vormt samen met Wim Haanstra dj-duo Vinylzucht. Met kerst hadden ze ooit voor de advocaten van De Haan gedraaid. De juristen gingen vooral uit hun dak bij Relight My Fire en Boogie Wonderland. Van der Wal (‘dj Douwe Hein’) en zijn vriend zijn nog steeds als dj in te huren bij ‘bruiloften en partijen’. Theaterfestival Oerol is een van hun vaste podia. In het verleden heeft hij in verschillende bandjes gespeeld, waaronder de band Gratis Bier. “Dat was een idee van een kennis. Hij vond onze muziek niks, maar dacht dat we met deze naam wél publiek zouden trekken.”
Als student ging hij op tournee met artiesten als BB King en Fats Domino. Vóór en na optredens verkocht hij T-shirts, platen en andere merchandise. Ook werkte hij in z’n studietijd bij een cd-winkel in Heerenveen. Hier begon hij te dromen over een eigen platenzaak.
Vinylavonden
Naar eigen zeggen heeft hij een brede muzieksmaak. “Als ik werk heb ik altijd muziek aan, bijvoorbeeld Babylon by Bus van Bob Marley of Just One Night van Eric Clapton. Ik houd van rock, indie, funk, Americana, ouwe soul en, vooral, The Beatles. Ik heb Zucchero Fornaciari diverse keren live in de Romeinse arena in Verona gezien. Zijn enorme stem en mooie melodieën bezorgen me altijd kippenvel. Met Ingrid wil ik ooit nog haar held, Bruce Springsteen, zien optreden in New Jersey, de plaats waar hij vandaan komt.”
Ondertussen gaat hij weer events bij Groovy Tosti organiseren, zoals popquizzen en vinylavonden. “Maximaal tien mensen. Iedereen neemt zijn eigen platen mee. Om de beurt laten we elkaar nummers horen en leggen we uit waarom dat nummer bijzonder is. Een soort boekenclub maar dan met platen.”
Dikke kans dat Van der Wal dan iets laat horen van de drie platen die iedereen volgens hem in de kast zou moeten hebben: Rumours van Fleetwood Mac, Imagine van John Lennon en Hotel California van The Eagles. Lachend: “Dat zijn klassiekers, maar door Groovy Tosti blijf ik ook op de hoogte van nieuw werk. Ken je de Teskey Brothers? Een Australische band. Maar als je naar hun muziek luistert en je ogen dichtdoet, verwacht je een soulzanger als Otis Redding of Wilson Pickett. Hun laatste studioalbum is nu mijn bestverkochte lp.”
Zie ook: groovytosti.nl
Anne-Henk van der Wal is partner bij Bunder Advocaten in Heerenveen. Van der Wal is gespecialiseerd in het vastgoedrecht. Binnen dit gebied houdt hij zich voor een groot deel bezig met het agrarisch recht (pacht, erfpacht, erfdienstbaarheden). Verder behandelt hij maatschapsgeschillen en adviseert hij onder meer over fosfaatrechten.