Hong Kong is een foodwalhalla, en daar proefde ik voor het eerst de lichte en frisse Vietnamese keuken. De echte. Sindsdien ben ik naarstig op zoek naar goed alternatief in Nederland. Tot voor kort was dat maar moeilijk te vinden. Nu heb je in Amsterdam Na Viet View, Nghia N Nghia, Pho 91 en Ô Mai. In Rotterdam vind je Little V en Vivu.
Door Juliëtte Geers
In Hong Kong kun je twee dingen doen: eten en winkelen. Vorig jaar was ik er een week lang en een goede vriendin die daar woont nam mij mee op een culinaire ontdekkingsreis. Van Japanse ramen noedels naar Koreaanse barbecue naar Sichuanese spicy food.
Maar het meest verrast werd ik door de Vietnamese keuken. Op de laatste dag in Hong Kong belandden we uitgehongerd van een laatste shopochtend toevallig in Wellington Street. We kijken omhoog en zien precies wat we nodig hebben: Nha Trang. Van alle culinaire wonderen die Hong Kong rijk is, was dit het restaurant waar we nog een keer wilden eten.
Wanneer we naar binnen stappen, zien we dat iedereen de traditionele noedelsoep ‘Pho’ naar binnen slurpt. Vietnamezen eten dat als ontbijt, lunch en diner. Wij kunnen onszelf als gewoonlijk niet beheersen en bestellen alles wat we die eerste avond met vier man sterk bestelden, en nog meer. Onze favorieten, de deep-fried shoft shell crab in riceflour sheets, grilled lemongrass beef skewers, grilled beef salad with lemongrass, crushed peanut and lime dressing smaken zoals verwacht: krakend vers, puur en in balans.
De herkomst, kwaliteit en de versheid van de ingrediënten zijn voor de Vietnamese keuken heel belangrijk en bepalend voor frisse smaak. Het onderscheid zich van de Indische of Thaise keuken, waar bijvoorbeeld curry’s of noedels de basis vormen. De Vietnamese gerechten zijn fris door het gebruik van kruiden als koriander en munt. Er is een subtiele balans door de speling met kleur, contrast en textuur, waardoor de uiteindelijke gerechten subtiel en krachtig tegelijk zijn. Vissaus en pikante dipsauzen dragen hieraan bij. Het gezonde imago door het veelvuldig gebruik van verse, pure ingrediënten en de belangrijke rol voor groenten zorgt ervoor dat de Vietnamese keuken op dit moment sterk aan populariteit wint.
Vivu in de Witte de Withstraat in Rotterdam begrijpt waar Vietnamees eten om draait: verse groenten, signature dressings en variatie. Het is een lang, smal en gemoedelijk restaurant onder een burgerbar. Uit de keuken vang ik louter, wat later blijkt, Vietnamese gesprekken op. Zelf heb ik genoten van de traditionele Pho special: frisse runderbouillon met fijn gesneden biefstuk, stoofvlees, vleesballetjes, verse groenten en kruiden en noedels. Heerlijk als voorgerecht, of om een grote kom te delen met je tafelgenoot. Dan kun je namelijk als hoofdgerecht Vietnamese springrolls rollen! Je krijgt een plank met gekruid en gegrild varkensvlees en diverse verse groenten met een aantal rijstvellen. Na een korte uitleg rollen we onze eerste en worden we wederom verrast door de frisse smaak van koriander, Thaise basilicum en munt in combinatie met gekruid varkensvlees, knapperige sla en zachte noedels.
Sla vooral het dessert niet over. Wellicht bestel je het nooit meer, maar proef in ieder geval een keer het bananentoetje in kokosmelk geserveerd met stukjes pinda en tapoicaballetjes. Of een Vietnamese geleiachtige fruitcocktail met kokosmelk.
Het is absoluut een aanrader om de Vietnamese keuken eens uit te proberen, de gerechten zijn fris, licht verteerbaar en de smaakbalans is subliem. Mocht je in Hong Kong zijn, stap dan vooral Nha Trang even binnen. Maar ook in Nederland kun je nu op reis en je eigen favorieten ontdekken.
Na de studie (Amerikaanse) geschiedenis met als bijvak Journalistiek en Nieuwe Media werkt Juliëtte Geers nu met veel plezier als redacteur bij Sdu Uitgevers. Daarnaast heeft ze een passie voor sporten, koken en wonen en schrijft daarover op freelance basis teksten voor off- en online media voor verschillende opdrachtgevers.