Het bakboek is een hele nieuwe categorie in de boekenwinkel. Tot voor kort had je alleen ‘het kookboek’ met daarin de populaire subcategorieën van de laatste tijd: een vleeskookboek, een groentekookboek of een (vier) seizoenenkookboek. Maar nu is bakken een volwaardige nieuwe categorie, ook op televisie. Door programma’s als Heel Holland Bakt (Omroep Max) en Bake My Day (Net5) schuift heel Nederland sinds kort wel eens iets in de oven.
Door Juliëtte Geers
Bakken is wat lastiger dan koken omdat je – als het misgaat – niet gemakkelijk kunt bijsturen. Als de spaghettisaus een beetje flauw wordt, dan strooi je er nog wat zout of peper bij, maar bij een taart die in de oven staat en niet wil rijzen… die is niet meer te redden. Het is een soort magie wat er in de oven gebeurt, je kunt alleen de temperatuur regelen en afwachten.
Hoewel je goed bakken waarschijnlijk alleen leert door het heel veel te doen, is onderstaand recept voor mudcake (moddertaart) foolproof en ook nog eens moederdag-friendly. Niet alleen bevat het veel chocolade, maar ook het Zuid-Afrikaanse drankje Amarula. Dat is een crèmelikeur net zoals Baileys, maar het smaakt anders omdat het is gemaakt van de Amarulavrucht. Dat is een populaire vrucht in Zuid-Afrika en bovendien de lievelingsvrucht van olifanten. Ze worden er zelfs een beetje dronken van omdat het gist in hun buik.
Als je bakinspiratie wilt opdoen, kun je bijvoorbeeld naar de blog Baked Louie’s van de zeventienjarige bakblogger Louie Van Nieuwenborgh, alias ‘De Oost-Vlaamse Jamie’. En in het najaar verschijnt een nieuw boek van Yvette van Boven: Home Baked.
Amarula mud cake
* Het recept vraagt om een springvorm met een doorsnede van circa twintig centimeter. Mocht je een grotere springvorm gebruiken, houd dan rekening met een wat andere baktijd.
Ingrediënten voor de mud cake:
150 gram boter
100 gram pure chocolade
100 gram suiker
100 gram bruine basterdsuiker
50 gram cacao
150 ml Amarula
175 gram bloem
1,5 theelepel bakpoeder
0,5 theelepel baksoda
zout
3 eieren
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 160 °C. Verwarm au bain-marie op laag vuur boter, chocolade in stukjes en Amarula. Meng beide soorten suiker en cacao. Roer met een garde zodra de chocolade en boter gesmolten zijn het suiker-cacaomengsel door elkaar tot er geen klontjes meer zichtbaar zijn en de massa glanst. Neem de kom van het waterbad en laat 5 minuten staan.
Vet intussen een springvorm met een doorsnede van circa 20 centimeter in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Zeef bloem bakpoeder en baksoda en voeg zout toe. Voeg de eieren één voor één aan de enigszins afgekoelde chocolademassa toe en meng. Spatel het bloemmengsel hierdoor. Let op dat zich geen klontjes vormen. Laat het beslag in de vorm glijden en bak 40-45 minuten (tot een erin gestoken spiesje er schoon uitkomt). Neem de vorm uit de oven en laat even rusten voor het verwijderen van de ring. Laat dan verder afkoelen.
Ingrediënten voor de chocolade ganache:
200 gram pure chocolade
100 ml slagroom
100 ml Amarula
mespunt zout
1 flinke eetlepel zachte boter
Bereidingswijze:
Doe voor de ganache de gehakte chocolade in een kom. Verwarm slagroom en Amarula, schenk over de chocolade en laat 1 minuut intrekken. Roer glad en meng dan de boter erdoor. Roer zo nu en dan om tot de ganache op kamertemperatuur is en bestrijk de taart hiermee.
Heb je nog wat Amarula over? Maak dan een lekkere Amarula aardbeiencocktail.
Ingrediënten:
– 30 milliliter Amarula
– 1 flinke eetlepel vanille-ijs
– 2 a 3 eetlepels aardbeienpuree
– 1 verse aardbei
Bereidingswijze:
Laat de aardbeipuree weken in Amarula. Meng de ingrediënten en schenk in een martiniglas. Garneer met de verse aardbei.
Na de studie (Amerikaanse) geschiedenis met als bijvak Journalistiek en Nieuwe Media werkt Juliëtte Geers nu met veel plezier als redacteur bij Sdu Uitgevers. Daarnaast heeft ze een passie voor sporten, koken en wonen en schrijft daarover op freelance basis teksten voor off- en online media voor verschillende opdrachtgevers. Ook beheert zij een website over Amerikaanse (eet)cultuur, neem een kijkje op www.madebyjuliette.nl.