Het duurste en ‘meest romantische’ menu ooit is bedacht door chef Adam Simmonds*. De Britse chef heeft een extravagant achtgangen menu samengesteld dat hij vandaag, Valentijnsdag, thuis klaarmaakt voor one lucky koppel. Het kost maar liefst 73.836 euro – exclusief reiskosten! – en zit vol met afrodisiaca.
Door Juliette Geers
Het begint natuurlijk met de aankleding. De tafel wordt bedekt met rozenblaadjes en vijftig brandende rozengeurkaarsen. De romantische sfeer wordt versterkt door de aanwezigheid van een violist en een poëet, en er worden twaalf witte duiven losgelaten.
Eerste gang
De eerste gang bestaat uit zilte oesters. Die zouden dezelfde geur hebben als een vrouwelijke feromoon, plus ze bevatten zink waardoor de testosteron productie stijgt. Daarvoor moet u er dan wel meer dan een dozijn van verorberen. De oesters worden geserveerd met witte kaviaar. Met een waarde van 3.619 euro is dit een van de duurste ingrediënten van de avond. Het lievelingskostje van niemand minder dan Casanova, en een symbool van vruchtbaarheid.
Tweede gang
Langzaam gegaard eendenei met Iberico ham, zwartmoeskervel en witte truffel worden geserveerd tijdens de tweede gang. Laatstgenoemde heeft een muskusachtige geur die erg lijkt op het mannelijke feromoon androstenon. Beroemd advocaat en gastronoom (uit de 18e en 19e eeuw) Jean Anthelme Brillat-Savarin roemde het ingrediënt ooit als volgt: “Truffle. As soon as the word is spoken, it awakens lustful and erotic memories among the skirt-wearing sex and erotic and lustful memories among the beard-wearing sex. This honorable parallelism comes not only from the fact that this esteemed tuber is delicious, but also because it is still believed to bring about potency, the exercise of which brings sweet pleasure.”
Derde en vierde gang
De appel schittert in de vierde gang als lustopwekkend ingrediënt: de appel is het symbool van verleiding. In de derde gang een minder bekend afrodisiacum: de watermeloen. Met dank aan dr. Bhimu Patil van het Texas A&M’s Fruit and Vegetable Improvement Center is nu bekend dat het dezelfde werking als Viagra heeft. De organische verbinding citrulline, waar watermeloen rijk aan is, zorgt namelijk voor een ontspanning van de bloedvaten.
Vijfde en zesde gang
In de vijfde en zesde gang staat edelmetaal centraal. De saffraan risotto en carabineros garnalen gaan gepaard met bladgoud (á €2412). Saffraan is een duur Aziatisch kruid dat in het verleden niet alleen in eten werd gebruikt. De Romeinse aristocraten en hun minnaressen deden het ook in hun badwater. De zesde gang wordt geserveerd op spectaculair droogijs, waardoor er een nevel ontstaat. Japans rundvlees met gefermenteerde knolselderij en hop gaan in deze gang gepaard met bladzilver.
Zevende gang
De zevende en eennalaatste gang zit vol lustopwekkende ingrediënten. Ten eerste de kaas, Brillat Savarin, dat veel van het stofje bevat wat uw lichaam aanmaakt wanneer u verliefd bent (fenylethylamine). Daarnaast een heerlijke Perigord Truffle salade en truffelhoning. Dat laatste is het symbool van seksuele rijpheid, het wordt immers door bijen gewonnen van de nectar van bloemen.
Laatste gang
De laatste gang is fenomenaal. Het bestaat het uit vanille en gerookte chocolade van Mast Brothers met civetkoffie-ijs (á €422). Dat laatste is de duurste koffiesoort ter wereld. De civetkat eet rauwe rode koffiebessen, die het vervolgens uitwerpt. Koffie verhoogt het niveau van dopamine, een neurotransmitter die geassocieerd wordt met het beloningssysteem in de hersenen. De krachtige aroma van de vanille op de tong roept via de hypothalamus in onze hersenen een sterke reactie op met herinneringen en emotie.
De chocolade. Het staat niet voor niets bekend als feel good door het aanmaken van natuurlijke opiaten in de hersenen. De Maya’s betaalden er hun prostituées mee, en een Azteekse heerser dronk het als seksueel elixir. Net als kaas, laat chocolade een zelfde hormoon vrij als wanneer je seksueel contact hebt. Chocolade is de ultieme verleider met zijn zoete, complexe en sensuele smaak.
De violist en de poëet zullen naar mate de avond vordert alleen maar mooier gaan klinken. De wijn is namelijk net zo speciaal als het eten: “With a romantic notion in mind, our pairing of wines with Adam’s exquisite dishes will strike a chord with the happy couple. These are rare wines to accompany rare ingredients, on this rare occasion,” aldus Sally-Ann Farrington van de wijnselecteurs Corney & Barrow. Een La Romanee-Conti, Domain de la Romanee-Conti uit 1990 (à €20.510) om de risotto te begeleiden en een Salon Blanc de Blancs 1959 (à €4.343) voor bij de oesters. Die komen op de meest romantische en luxe avond natuurlijk vergezeld met hun kostbare schat: South Sea parels.
Na de studie (Amerikaanse) geschiedenis met als bijvak Journalistiek en Nieuwe Media werkt Juliëtte Geers nu met veel plezier als redacteur bij Sdu Uitgevers. Daarnaast heeft ze een passie voor sporten, koken en wonen en schrijft daarover op freelance basis teksten voor off- en online media voor verschillende opdrachtgevers. Ook beheert zij een website over Amerikaanse (eet)cultuur, neem een kijkje op www.madebyjuliette.nl.