De tijd is aangebroken – of komt er heel binnenkort aan – om weer naar buiten te gaan en rosé met elegante fingerfoods op tafel te zetten. Of anders om de beste terrassen op te zoeken. Elle Eten heeft een goede lijst met de ‘best picks’ voor Amsterdam en Rotterdam.
Door Juliëtte Geers
Hoewel een lichte koude rosé heerlijk is, kun je tijdens de paasbrunch (die vaak moeiteloos overgaat in een borrel) kiezen voor het feestelijke zusje: champagne, cava, prosecco of een mousserende rosé wijn. De laatsten hoeven niet per sé slechter van smaak te zijn, ze worden alleen niet in de Champagnestreek gemaakt, en ze zijn bovendien vaak aantrekkelijker geprijsd.
Rosé champagne wordt in Frankrijk op twee manieren gemaakt. De traditionele manier is dat men eerst de rosé wijn maakt en deze vervolgens de tweede gisting op de fles laat ondergaan. Maar (alleen) in de Champagnestreek is een andere manier toegestaan. Die methode komt er op neer dat men een beetje rode wijn met witte wijn mengt voordat de tweede gisting plaatsvindt.
Lees hier de vijf favoriete luxe rosé champagnes van Forbes, die ze voor Valentijnsdag op een rijtje hebben gezet.
Erbij: flammkuchen
Laat je niet verleiden om te denken dat rosé lichter is dan de reguliere champagne en zorg voor een fijne begeleiding met hapjes. Onweerstaanbaar lekker en licht verteerbaar zijn flammkuchen (Tarte Flambée in het Frans). Ze komen in veel variëteiten. Dit flinterdunne pizzagerecht waarbij de basis van brooddeeg wordt ingesmeerd met crème fraîche is al een tijdje populair. Het komt vanuit de Elzas (Duitsland) waar het oorspronkelijk werd gebruikt om de temperatuur van de oven te controleren.
Dezer dagen belandde ik in Stroom (Lloydkwartier in Rotterdam) en daar staan heerlijke variaties op de kaart. Natuurlijk de klassieke versie met spek, ui, Gruyère kaas en peterselie, maar ook: zalm met venkelmosterd, spinazie en kappertjes. Of: barbecue kip met mango en koriander. En: spinazie, ei & Rotterdamse oude kaas. Tot slot: groene asperges, ham en pijnboompitten en een variatie met aubergine, geitenkaas en tomatensalsa.
Ik heb genoten van de klassieke waarvan het deeg knapperig was en de smaak prima in balans. Thuis kun je het een dag van te voren bereiden zodat je het alleen nog hoeft op te warmen. Zie hier een instructiefilmpje (incl. recept) van Rudolph van Veen van 24kitchen.
Laat je bedienen
Degene die liever bediend worden tijdens de vrije lentedagen heeft terraskeuze genoeg. Elle Eten heeft een goede lijst met de ‘best picks’ voor Amsterdam en Rotterdam. Waarbij in de top 25 van Rotterdam naast de klassiekers als Hotel New York en Prachtig, ook nieuwe spots terecht een plekje krijgen. Bijvoorbeeld de overdekte markt met fijn terras bij Fenix Food Factory (Kaap/Katendrecht), maar ook de Aloha Bar (Kralingen) dat is gevestigd in voormalig subtropisch zwemparadijs Tropicana. Goed vertoeven op de bodem van het buitenbad in een strandstoel mét panoramisch uitzicht over de Maas. Dat is pas een manier om het lentegevoel binnen te laten, en zelfs al stiekem te flirten met de zomer.
Na de studie (Amerikaanse) geschiedenis met als bijvak Journalistiek en Nieuwe Media werkt Juliëtte Geers nu met veel plezier als redacteur bij Sdu Uitgevers. Daarnaast heeft ze een passie voor sporten, koken en wonen en schrijft daarover op freelance basis teksten voor off- en online media voor verschillende opdrachtgevers.