Vorig jaar verscheen het prachtige en ‘definitieve’ boek over El Celler de Can Roca. Geïllustreerd met beelden van de prestigieuze fotografen David Ruano en Francesc Guillamet. Nu kun je alvast plaatsmaken op je koffietafel voor de volgende twee masterpieces die in maart verschijnen: ‘DESIRE’ van Sergio Herman en Ferran Adrià’s ‘elBulli 2005-2011’.
Door Juliëtte Geers
DESIRE van Sergio Herman
DESIRE is een tweedelig boekwerk over het laatste jaar van restaurant Oud Sluis*** van Sergio Herman. In december 2013 sloot hij het restaurant in Sluis om zich te richten op een nieuw restaurant: The Jane in Antwerpen.
In het eerste deel van ‘DESIRE’ toont Herman zijn belangrijkste creaties van het afgelopen jaar. Ook zijn laatste menu is hierin opgenomen. Fotograaf Tony Le Duc heeft de gerechten in sequenties gefotografeerd en deze beelden krijgen in het boek de vorm van vierluiken. Hierdoor maakt de lezer als het ware een wandeling door het gerecht. Het tweede deel van DESIRE is een verslag in dagboekstijl. Journalist Mara Grimm volgde en interviewde Herman hiervoor een jaar lang. Het laatste interview vond plaats vlak na het allerlaatste diner op 22 december 2013.
‘elBulli 2005-2011’ van Ferran Adrià
elBulli 2005-2011 vertelt het verhaal (in 2720 pagina’s en 1400 afbeeldingen) van de keuken van het legendarische driesterren restaurant elBulli*** en de werkwijze van de geniale chef Ferran Adrià in de laatste en meest creatieve jaren. Het bevat meer dan 750 recepten waardoor je de methoden en technieken van Adrià’s gerechten ontdekt.
Ferran Adrià’s boek bestaat uit zeven delen, een voor elk seizoen dat elBulli*** open was tussen 2005 en 2011. ElBulli*** was een Catalaans restaurant wat in 2011 voor het laatst uitserveerde. In de daaropvolgende twee jaren werd het gebruikt om ideeën te ontwikkelen en te experimenteren. Het restaurant had sowieso een bijzondere werkwijze omdat zij zes maanden van het jaar open waren en de andere zes maanden gebruikten om compleet nieuwe receptuur te ontwikkelen voor het komende seizoen.
Elk deel start met een serie foto’s van elk gerecht dat in de seizoenen is gemaakt. Het eindigt met gedetailleerde receptuur van de cocktails, snacks, tapas, pre desserts, desserts en ‘morphings’ (de laatste gang van elBulli) die door de jaren heen zijn geserveerd. Ook beschrijvingen van nieuwe technieken, schaarse ingrediënten en presentatietips worden beschreven. Het laatste deel gaat meer in op de creatieve ontwikkeling van het restaurant, belangrijke ontdekkingen en methoden. De serie boeken weegt maar liefst 18 kilo, dus wellicht is het verstandig om je koffietafel te verstevigen.
‘elBulli 2005-2011’, 525 euro, ISBN: 978 071 486 54 85
Reserveren kan hier
Uitgever: Phaidon. Verschijnt in maart 2014.
DESIRE, 149,50 euro
Verschijnt in een beperkte, genummerde oplage van 1600 exemplaren.
Reserveren kan hier
Uitgever: Minestrone. Naar verwachting verschijnt het boek in maart 2014.
Na de studie (Amerikaanse) geschiedenis met als bijvak Journalistiek en Nieuwe Media werkt Juliëtte Geers nu met veel plezier als redacteur bij Sdu Uitgevers. Daarnaast heeft ze een passie voor sporten, koken en wonen en schrijft daarover op freelance basis teksten voor off- en online media voor verschillende opdrachtgevers. Ook beheert zij een website over Amerikaanse (eet)cultuur, neem een kijkje op www.madebyjuliette.nl.