Het lentezonnetje is al een paar keer doorgebroken, waardoor bij menigeen de drang naar lichter eten toeneemt. Geen stamppotten of erwtensoep met rookworst meer. Het is nu tijd voor smoothies, salades en groenten. Voor inspiratie hoeven we niet lang te zoeken, want menig vrouwelijke celebrity werpt zich op als goeroe van de gezonde levensstijl.
Door Juliëtte Geers
Cameron Diaz: aanpassingen in haar levensstijl
Diaz verscheen in 2013 plotseling met een boek en website. The Body Book is een inleiding tot een gezondere levensstijl met een (volgens de Huffington Post niet geheel overtuigende) wetenschappelijke onderbouwing. Het gaat over beweging en voeding en het effect daarvan op het functioneren van je lichaam. Hoewel je niet veel recepten vindt in The Body Book, staat het wel vol met tips.
Cameron Diaz inspireert je met haar persoonlijke verhaal en welke aanpassingen in haar levensstijl hebben geleid tot haar lichaam. Bijvoorbeeld het ontwikkelen van een routine voor het slapen gaan. Zet elke avond een groot glas water klaar en drink dat de volgende ochtend nog voor het tanden poetsen op. Neem alvast een voorproefje op de website.
Ellemieke Vermolen: sappen, smoothies en superfoods
In Nederland is Ellemieke Vermolen zich aan het ontwikkelen tot smoothiespecialist. Haar eerste kookboek ging nog over gezond koken voor de familie: Ellemieke’s Familiekookboek. Maar haar tweede boek is onderweg en zal vooral recepten voor smoothies en sappen bevatten.
Net zoals haar blog waarop ze recepten publiceert voor drankjes vol superfoods. Het is fijn dat ze er uitleg bij geeft zodat je weet wat het met je lichaam doet. Bovendien geloof je haar direct als zijnde de vrouw van driesterren chef Sergio Herman. Bekijk de blog.
Gwyneth Paltrow: smaakvol en gezond
De ultieme celebrity grootheid op het gebied van gezond eten is Gwyneth Paltrow. Haar derde kookboek It’s all good schreef ze samen met haar vriendin Julia Thursen en is in het Nederlands vertaald naar (H)eerlijk. Na haar eerste twee boeken My father’s daughter en Notes from my kitchen table gaat ze een stapje extremer. (H)eerlijk telt namelijk driehonderd pagina’s vol met recepten die geschikt zijn voor specifieke eters: veganistisch, eiwitrijk, glutenvrij of volgers van het eliminatie dieet. Of je een van deze diëten volgt maakt eigenlijk niet uit, omdat de recepten in elk gezond voedingspatroon passen. Bij het lezen lijkt een specifiek dieet toegankelijker dan je denkt, al moet je wel bereid zijn om de biologische winkel binnen te stappen.
De gerechten in (H)eerlijk bevatten nauwelijks of geen suiker, zuivel (geen boter, kaas of room) of sterk bewerkte ingrediënten (zoals granen). De ingrediënten die ze wel gebruikt? Biologische volle granen, veganaise (eivrije mayonaise), ahornsiroop en amandelmelk. Ook de ‘moeilijke’ hoofdstukken zoals zoetigheid, ontbijt en recepten voor kinderen, slaat ze niet over. Een van Paltrow’s motto’s: “Als we niet genieten van ons eten, of dat nu broccoli of een brownie is, nemen we minder voedingsstoffen op”. Gwyneth Paltrow heeft ook haar eigen website. Hier staan recepten op, maar ook inspiratie voor kleding en interieur. De wekelijkse nieuwsbrief staat boordevol tips en inspiratie.
Recept uit (H)eerlijk
Lee’s Vietnamese salade
(voor 4 personen)
Ingrediënten:
– 4 grote paksoibladeren, ruwe onderkant verwijderd, de nerf losgehaald en schuin in stukken van 0,5 cm en het blad in reepjes gesneden
– 4 grote bladeren Chinese kool, in reepjes gesneden
– 1 bosje waterkers (verwijder dikke stelen), grof gehakt
– 1 grote wortel, geschrapt en in julienne gesneden
– het blad van resp. 8 takjes basilicum, munt en koriander, grof gehakt
– 1/2 kleine komkommer, schuin in dunne plakken gesneden
– 1 rode Thaise chilipeper of verse rawit (of meer…of minder), in dunne ringen gesneden
– 60 g geroosterde gezouten pinda’s of cashewnoten, grof gehakt
Voor Vietnamese dressing (ongeveer 180 ml)
– 60 ml versgeperst limoensap
– 1 el rijstwijnazijn
– 2 tl sojasaus
– 60 ml vissaus
– 1/4 tl zeezout
– 1/4 tl pikante geroosterde sesamolie
– 2 el wilde (rauwe) honing of xylitol (online verkrijgbaar)
– 1 tl fijngehakte knoflook
– 1 tl fijngehakte verse gemberwortel
– 2 el fijngehakte rode ui of sjalot
Bereidingswijze
1. Hussel de paksoi, kool, waterkers, wortel, kruiden, komkommer, chilipeper en de helft van pinda’s door elkaar met voldoende dressing om alles een laagje te geven.
2. Strooi er de resterende noten over.
3. Maak de Vietnamese dressing: Meng alles door elkaar. Pikant, zuur, zout en zoet zijn perfect in balans in deze dressing, die ook lekker is bij (koude) loempia’s. Blijft in een pot in de koelkast een week goed.
Na de studie (Amerikaanse) geschiedenis met als bijvak Journalistiek en Nieuwe Media werkt Juliëtte Geers nu met veel plezier als redacteur bij Sdu Uitgevers. Daarnaast heeft ze een passie voor sporten, koken en wonen en schrijft daarover op freelance basis teksten voor off- en online media voor verschillende opdrachtgevers. Ook beheert zij een website over Amerikaanse (eet)cultuur, neem een kijkje op www.madebyjuliette.nl.