Elke ochtend loop ik via het Valkenbergpark naar het treinstation in Breda. Een paar dagen geleden vroeg ik me ineens af wat je eigenlijk allemaal wel en niet kan eten van wat ik op de grond zag liggen. Op dat moment waren het voornamelijk eikels, kastanjes en beukennoten.
Door Juliëtte Geers
Persoonlijk durf ik niet zo goed iets van de grond te rapen en mee te pakken. Je weet maar nooit hoe de bereiding is en welke giftige stoffen erin zitten. Aan de andere kant fascineert het me dat je het avondeten bij elkaar kan rapen als je maar weet wat je plukt of opraapt, en hoe je het klaar moet maken.
Na een korte zoektocht vond ik het Wildplukkookboek dat antwoord geeft op die vragen. Het is geschreven door Edwin Florès, dé wildplukker van Nederland. Hij plukt onder andere voor de keukens van Ron Blaauw* en Joris Bijdendijk*. Met deze kennis durf ik het wel aan om buiten boodschappen te doen.
Eikels in de soep
Eikels kun je bijvoorbeeld eerst tanninevrij maken voor je ze gebruikt. Bovendien zijn deze vruchten multifunctioneel. Ze worden gebruikt om andere ingrediënten mee te roken en van de blaadjes kun je wijn maken. Je kunt er ook soep van maken, maar ook deeg. In Japan en Korea worden er zelfs noedels van gemaakt! Dat schijnt echter een heel karwei te zijn.
Beukennootjes van de grond
Beukennootjes vallen vanaf september van de bomen in een stekelig behaard jasje. Vroeger at ik ze altijd uit de hand, maar Edwin Florès waarschuwt voor de giftige stof fagine. Wanneer je een grote hoeveelheid rauwe nootjes eet dan kun je last krijgen van hemolyse (afbreken van rode bloedcellen), misselijkheid en hoofdpijn.
Maar gelukkig biedt hij ook een oplossing: de stof verdwijnt wanneer je de nootjes roostert. De geroosterde nootjes kun je uit de vuist eten, maar je kunt er ook beukennootjeskaas van maken. Nostalgie alom en bewonderende blikken verzekerd! Het recept is niet eens zo lastig, kook maar mee.
Recept voor Beukennotenkaas (pindakaas van beukennootjes)
Ingrediënten
300 gram gepelde beukennootjes (vind je 300 gram beukennoten pellen wat veel, dan kun je de helft pellen en aanvullen met walnoten of hazelnoten).
3 of 4 eetlepel arachideolie
Zout
Bereidingswijze
– Rooster de beukennoten in een oven gedurende 10 minuten op 160 graden.
– Na het roosteren wrijf je de beukennoten voer elkaar; de vliesjes vallen er dan vanzelf af.
– Doe vier vijfde van de nootjes in een keukenmachine met mes, en mix.
– Voeg er beetje bij beetje arachideolie bij tot het een smeuige massa wordt.
– Voeg naar smaak zout toe.
– Voeg de laatste een vijfde aan noten toe en mix even kort, zodat je stukjes in de beukennotenkaas krijgt.
– Bewaar in een pot.
Dit recept komt uit het Wildpluk Kookboek van Edwin Florès. Bezoek hier zijn website.
Na de studie (Amerikaanse) geschiedenis met als bijvak Journalistiek en Nieuwe Media werkt Juliëtte Geers nu met veel plezier als redacteur bij Sdu Uitgevers. Daarnaast heeft ze een passie voor sporten, koken en wonen en schrijft daarover op freelance basis teksten voor off- en online media voor verschillende opdrachtgevers.