Wie zijn de advocaten in het buitenland? In de reeks Advocaat in den Vreemde praten zij over wonen en werken vanuit een buitenlandse metropool, de focus van hun kantoor aldaar en cultuurverschillen. In deze aflevering: Ton van den Bosch, die in het tropische Singapore woont en werkt.
Ton van den Bosch woont en werkt al sinds enkele jaren aan de andere kant van de wereld. Nadat hij ruim acht jaar bij Allen & Overy gewerkt had – in Amsterdam, New York, Jakarta en Singapore – werd Van den Bosch general counsel van een wereldwijd opererende contractor in de olie & gas sector. In de zomer van 2013 nam Van den Bosch de rol van general counsel van een beursgenoteerd bedrijf dat wereldwijd container terminals ontwikkelt en beheert op zich.
Hang naar Azië
Van den Bosch: “Ik ben opgegroeid in Twente en heb altijd een hang naar Azië gehad. Direct na mijn afstuderen in Leiden in 1997 heb ik een aantal maanden in Singapore en Jakarta gewerkt. Dat was ten tijde van de financiële crisis in Azië. In die periode werd mijn kantoor gevraagd te helpen bij de modernisering van de Indonesische faillissementswetgeving en bij de opleiding van de Indonesische rechterlijke macht, curatoren en de advocatuur. Ik heb toen mogen bijdragen aan het handboek over de Indonesische Faillissementswet.”
Vanuit Singapore – dat letterlijk staat voor de “Leeuwenstad” en is afgeleid van de Maleise woorden singa (leeuw) en pura (stad) – werkt Van den Bosch nu in verschillende sectoren, zoals bijvoorbeeld offshore olie & gas, renewables, agri, maritiem, logistiek, havens en terminals. “Met meer dan een half miljard inwoners, stijgende welvaart en sterke economische groei biedt Zuidoost-Azië veel zakelijke mogelijkheden en het is bijzonder leuk om in zo’n dynamische omgeving te kunnen wonen en werken. Singapore is echt de handels- en financiële hub voor Zuidoost-Azië en eveneens het centrum van de juridische dienstverlening in dit deel van de wereld. Alles wat we doen is grensoverschrijdend en veelal in uitdagende markten. Vanuit Singapore doen we zaken in landen zoals bijvoorbeeld Bangladesh, India, Pakistan, Japan, Korea, Thailand, Timor-Leste, Vietnam, Maleisië, Indonesië en de Filipijnen, maar ook bijvoorbeeld in Senegal en Saudi Arabië.”
Little red dot
Natuurlijk was het even wennen om aan de andere kant van de wereld te werken. “Naast de clichés hoe tropisch, etnisch divers, groen, efficiënt en veilig Singapore is, en hoe goed het onderwijs, de gezondheidszorg en het openbaar vervoer geregeld zijn, weten denk ik niet veel mensen hoe klein Singapore eigenlijk is. Singapore wordt ook wel de ‘Little red dot’ genoemd, het is net iets groter dan Texel en Ameland samen. Vanuit ons kantoor op de dertigste verdieping kun je met het blote oog zowel Maleisië als Indonesië zien liggen.”
Hoewel het stadstaatje klein is, is de haven van Singapore – na de haven van Ningbo-Zhoushan en de haven van Shanghai – de grootste haven ter wereld en Singapore heeft een van de beste en drukste luchthavens in Azië. “De haven van Singapore is nu al de belangrijkste haven van Zuidoost-Azië, maar Singapore bouwt ondertussen een mega port in Tuas, een nieuwe terminal die in 2027 volledig operationeel zal zijn en 65 miljoen containers per jaar kan verwerken. Ter vergelijking, de haven van Rotterdam verwerkte in 2022 net geen 16 miljoen containers per jaar.”
Singapore deelt met New York de eerste plek in het lijstje van duurste steden ter wereld dat jaarlijks wordt opgesteld door de Economist Intelligence Unit. “Het is een populaire plek voor mensen van over de hele wereld om te komen werken, maar velen blijven maar twee tot drie jaar. Dit verloop kan soms moeilijk zijn.”
Leven in de tropen
“Uiteraard mis ik familie en vrienden, maar ik ben minimaal vier keer per jaar in Nederland en daarnaast krijgen we redelijk veel bezoek uit Nederland. De verschillende pittige en gevarieerde keukens in Zuidoost-Azië vind ik echt geweldig, maar ik moet toch toegeven dat ik de Hollandse bitterballen echt mis.”
Van den Bosch ziet zichzelf binnenkort nog niet terugkeren naar het koude Nederland. “Ons leven is hier in Zuidoost-Azië. Onze twee kinderen zitten hier op een internationale middelbare school, mijn vrouw heeft hier een hele leuke en goede baan bij een Australisch bedrijf dat zich bezighoudt met procesfinanciering en we houden van het leven hier in de tropen.”