Het kunnen 80 juristen worden, 120 of zelfs nog meer. Frans Stibbe van de nieuwe tak van Deloitte, Deloitte Legal, zal de komende periode in ieder geval enkele tientallen juristen aannemen. Deloitte Legal wordt hoe dan ook een serieuze speler op het gebied van de juridische dienstverlening. “Werk dat wij doen, kan een ander niet doen, dat klopt. Maar de markt is enorm groot.”
Door Lucien Wopereis
Het is een beetje koffiedik kijken, de omvang die Deloitte Legal zal gaan krijgen, zegt Stibbe, voormalig advocaat en managing partner van DLA Piper. “Deloitte Legal krijgt de omvang die het nodig heeft. Ons concept, waar vanuit Deloitte uiteraard uitgebreid onderzoek naar is gedaan, zal zich moeten bewijzen. Maar gelet op de breedte en de diepte van de dienstverlening die wij willen bieden, is een redelijke omvang noodzakelijk.”
Eerder deze maand kondigde Deloitte aan de juridische markt te betreden met de nieuwe tak. Frans Stibbe is aangetrokken als managing partner, Kris Ruijters van Boekel De Néree gaat aan de slag als partner M&A en voormalig notaris Michiel Lampe van Van Heeswijk Notarissen en daarvoor AKD zal de corporate praktijk van Deloitte Legal gaan voeren. ‘We hopen binnen afzienbare tijd Deloitte Legal te kunnen neerzetten als een klantgeoriënteerde, kundige en efficiënte juridische dienstverlener. Met een geïntegreerde aanpak zullen we sterk onderscheidend vermogen hebben ten opzichte van andere juridische dienstverleners,’ aldus het op 10 januari uitgegeven persbericht.
Concreet betekent die geïntegreerde aanpak dat de juristen van Deloitte nauw zullen samenwerken met de accountants, consultants en fiscalisten van Deloitte, aldus Stibbe. “Heel anders dan bij advocatenkantoren. Ook daar wordt gewerkt in teams, maar je zit er toch voornamelijk aan tafel met andere juristen. Bij ons werk je samen met heel andere disciplines. Wij denken dat dat voor veel juristen een heel aantrekkelijke propositie is.”
Deloitte Legal zal dienstverlening aanbieden op het gebied van corporate M&A, Commercial (contracten), Regulatory & Compliance (dienstverlening op de door toezichthouders gereguleerde markten), IP/IT en employment & pensions (arbeidsrecht). “Later gaan we mogelijk ook aan de slag op andere rechtsgebieden, dat hangt ook af van de vraag van onze cliënten.”
Productontwikkeling
De juristen van Deloitte Legal zullen samen met de andere disciplines van Deloitte werken aan het ontwikkelen van nieuwe producten voor cliënten. “Advocaten zeggen vaak dat elke zaak uniek is. Voor een deel van de zaken is dat waar, maar voor een groot deel van de zaken ook niet. Daar hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden. Dergelijke zaken, bijvoorbeeld onderdelen van due dilligence, zijn wel degelijk te vatten in stramienen. En dus zijn daar standaardproducten denkbaar. Daar gaan we nadrukkelijk op inzetten.”
Op dit punt komt ook de nationale én internationale slagkracht van Deloitte om de hoek kijken. “Deloitte is wereldwijd vele malen groter dan welk advocatenkantoor dan ook. We zitten in meer dan 150 landen. Als het gaat om investeringen in bijvoorbeeld productontwikkeling, dan kunnen wij heel veel.”
Deloitte Legal in Nederland staat niet op zichzelf, het maakt deel uit van de internationale strategie van het bedrijf. Ook in Duitsland, België, Spanje, Noorwegen en vele andere landen zijn inmiddels juridische takken aan de boom gegroeid.
Verschoningsrecht
En hoe zit het met het kroonjuweel van de advocatuur, het verschoningsrecht? De juristen van Deloitte zullen zich daar niet op kunnen beroepen. Stibbe zat bijna dertig jaar in de advocatuur, en heeft naar eigen zeggen het verschoningsrecht nooit ingeroepen, en ook in zijn acht jaar als managing partner van DLA Piper kreeg hij er niet mee te maken. “Het verschoningsrecht komt alleen in beeld in uitzonderlijke zaken. Voor heel veel juridisch werk dat advocaten doen, en dat wij nu dus ook gaan doen, heb je helemaal geen verschoningsrecht nodig.”
Stibbe wil daarmee niet suggereren dat het verschoningsrecht voor advocaten op de helling zou moeten, integendeel. En onder omstandigheden zou er aanleiding kunnen zijn om een dossier van een potentiële cliënt onder te brengen bij een advocaat, maar zoals gezegd alleen in uitzonderlijke gevallen. “Doorgaans wil de klant gewoon juridisch advies. Het feit dat onze juristen zich niet kunnen beroepen op het verschoningsrecht zal ons niet hinderen.”
Er is wel gesuggereerd dat Deloitte Legal vooral een defensieve reden zou hebben, nu de markt van accountants krimpt door de economische crisis. Stibbe herkent zich daar niet in. “Deloitte Legal is ingegeven door strategische overwegingen: er miste een stukje in de puzzel.”
Zijn vertrek bij DLA Piper verliep in goede harmonie. Er werd volgens Stibbe ook niet met argusogen gekeken naar zijn overstap. “We hebben hier de kans om iets nieuws in de markt te zetten, en het is een uitdaging om daar aan mee te werken. Ik heb dat heel goed kunnen uitleggen.”