Air France-KLM zijn een stapje dichter bij de overname van een belang van Alitalia, Essent lijkt een voorkeur te hebben voor RWE als koper en het in zwaar weer verkerende NXP gaat mogelijk over de toonbank. Een overzicht van de laatste ontwikkelingen in fusie- en overnameland.
De kans voor luchtvaartmaatschappij Air France-KLM om een aandeel van 25% te bemachtigen in Alitalia is groter geworden. Lufthansa maakte donderdag bekend geen bod te hebben uitgebracht op het belang, waar Air France-KLM naar verluidt €300 miljoen voor over heeft. Lufthansa wil wel samenwerken met Alitalia, die met de Italiaanse investeerdersgroep CAI een doorstart maakt.
Energiebedrijf Essent wil haar commerciële activiteiten bij voorkeur verkopen aan de Duitse branchegenoot RWE. Dit meldt Het Financieele Dagblad op basis van bronnen dicht bij de onderhandelingen. Naast RWE wil het Zweedse Vattenfall en een combinatie van het Deense Dong en het Italiaanse Eni Essent overnemen. Er zou tegen de €10 miljard geboden zijn.
Kema gekeurd
Verschillende investeringsmaatschappijen en strategische partijen hebben interesse in de overname van Kema. Dit zegt algemeen directeur Pier Nabuur in Het Financieele Dagblad. Kema is een advies-, keurings- en certificeringsbedrijf in handen van Essent, Eneco, Nuon en het Duitse E.on. Volgens Nabuur zou verkoop van de Nederlandse energiebedrijven Nuon, Essent en Eneco de weg vrij kunnen maken naar een verkoop van Kema.
Chipfrabrikant NXP wordt mogelijk verkocht aan een branchegenoot. De eigenaren onder leiding van private equity-bedrijf KKR hebben NXP-topman Frans van Houten vervangen door commissaris Richard Clemmer. Het Financieele Dagblad meldt dat volgens ingewijden de nieuwe topman de chipmaker in de verkoop gaat zetten. Financiële partijen KKR, Alpinvest, Bain Capital en Silver Lake Partners bezitten 80% van NXP, het overige deel is in handen van Philips.
De fusie tussen thuiszorginstellingen Thuiszorg Groningen/Sensire en Meavita wordt ongedaan gemaakt. Twee jaar geleden is het fusiebedrijf ontstaan, nu worden de onderdelen weer gesplitst als gevolg van slecht financiële prestaties. Een woordvoerder van AbvaKabo wijt de problemen aan mismanagement. Charles Lauru, bestuursvoorzitter van Maevita, spreekt van grote cultuurverschillen tussen de fusiepartijen. Dit meldt Het Financieele Dagblad.