Kabelbedrijf Ziggo heeft officieel bekendgemaakt naar de beurs te gaan. Dat is volgens het bedrijf een logische stap na de investeringen die het bedrijf de afgelopen jaren heeft gedaan. De kabelaar bereidt zich al jaren voor op de grote stap, maar dat is – vooral door de marktontwikkeling – nog steeds niet gebeurd. Ondanks de officiële aankondiging gonst het van de geruchten dat Neerlands grootste kabelaar op de achtergrond gesprekken met branchegenoot UPC voert om overgenomen te worden. Topman Bernard Dijkhuizen ontkent dit echter met klem.
Het bestuur en de raad van commissarissen van Ziggo laat zich tijdens de voorbereiding op de beursgang adviseren door Freshfields en Stibbe. De aandeelhouders van Ziggo – de investeringsmaatschappijen Cinven en Warburg Pincus – hebben advocatenkantoor Clifford Chance in de arm genomen om zich juridisch te laten adviseren.
Ziggo heeft geen fusie nodig
Topman Bernard Dijkhuizen probeert ondertussen de hardnekkige geruchten de kop in te drukken dat Ziggo op de achtergrond gesprekken voert met UPC om door die concurrent te worden ingelijfd. Wij hebben geen fusie nodig om succesvol te zijn, zei hij onlangs in het Financieel dagblad. Cinven en Warburg Pincus hebben Dijkhuizen vorig jaar speciaal gevraagd om de beursgang van Ziggo voor te bereiden, en daarmee langer door te werken dan de pensioengerechtigde leeftijd.
Aandeelhouders willen investering terugverdienen
Met de voorgenomen beursgang willen Cinven en Warburg Pincus de investering van € 5,3 miljard terugverdienen die ze tussen 2005 en 2007 deden. Ziggo ontstond toen uit een fusie van Multikabel, Essent Kabelcom en Casema. In Nederland levert Ziggo televisie aan drie miljoen huishoudens en internet aan 1,7 miljoen huishoudens. 1,3 miljoen mensen bellen via Ziggo. Vanaf wanneer de aandelen eventueel te verhandelen zijn, is nog niet bekendgemaakt.