Taylor Wessing adviseert het Britse voedselverpakkingsbedrijf Hilton Food Group bij de overname van Foppen, een grote visverwerker uit Harderwijk die onder meer Albert Heijn bedient van zalm. Aan de kant van Foppen staat een team advocaten van Houthoff.
Hoewel Foppen wellicht geen huishoudnaam is, is het visverwerkersbedrijf marktleider in gerookte zalm in Nederland en zullen velen Foppen-producten hebben geconsumeerd. Het familiebedrijf – goed voor vijfhonderd medewerkers, twee productiefaciliteiten, een omzet van circa 140 miljoen euro en een brutobedrijfsresultaat (ebitda) van tien miljoen – is namelijk hofleverancier van zalm aan supermarktketen Albert Heijn.
Nu wordt de visfirma verkocht aan Hilton Food Group uit het Oost-Engelse Huntingdon voor negentig miljoen euro; de ondernemingswaarde van Foppen inclusief schulden en financiering van het werkkapitaal. Hilton Food telt zo’n vijfduizend medewerkers, beschikt wereldwijd over negentien productiefaciliteiten en had in 2020 een omzet van ruim 3 miljard euro.
Het voedingsmiddelenconcern is een van de grootste vleesproducenten en -verpakkers in Europa, en levert onder andere aan de Britse supermarktketen Tesco en het Amerikaanse Costco. Hilton Food richt zijn pijlen echter ook op ander voedsel: in september nam de marktgigant bijvoorbeeld het Brabantse vega-productiebedrijf Dalco over. Het Britse bedrijf geeft voor zo’n 88 miljoen euro aan aandelen uit om de overname van Foppen te bekostigen.
Internationale teaminspanning
In zijn zoektocht naar vis wordt Hilton Food bijgestaan door Taylor Wessing. Het advocatenkantoor adviseert bij de overname, de bijbehorende debt facility en de uitgifte van de aandelen. Taylor Wessing bericht over ‘een internationale teaminspanning van Nederlandse en Britse experts uit meerdere disciplines’. De betreffende specialisten zijn Paul Orij, Amy Coburn, Kirsten Backhausen, Mark Goorts, Kevin Howard, Katherine Yu, Michael Akpomiemie, Paolo Palmigiano, Bram Nijhof, Nick Strous, Joost Kokje, Lerika Joubert-Le Grange en Kate Bowden, die bij de transactie worden aangestuurd door teamleiders en corporate/M&A-partners Maja Bolè en William Belcher.
Houthoff staat aan de Harderwijkse zijde. Het kantoor is adviseur van investeerder H2 Equity Partners, waarvan Foppen een portefeuillebedrijf is. Namens Houthoff zijn Michiel Pannekoek, Cherlene Blankson en Alessia Ponticorvo betrokken. Eerstgenoemde stuurt daarbij het juridisch adviesteam aan. Tot slot is bekend dat Deloitte optreedt als financieel, en Rabobank als corporate adviseur van H2 Equity.
In opspraak
De bedrijfsnaam Foppen heeft voor sommigen mogelijk ook een andere connotatie: in 2012 raakt Foppen in opspraak nadat bekend werd dat hun zalmproducten besmet waren met salmonella. Duizenden mensen werden ziek na het eten van Foppen-vis, en vier mensen kwamen zelfs te overlijden. In 2015 bleek eveneens dat de Gelderse visverwerker de voedselveiligheidsregels overtrad: het bedrijf voegde jarenlang een verboden stof (natriumnitriet) toe aan halffabrikaten. Een verkeerde interpretatie van de wet, stelde Foppen toentertijd, en grootgrutter Albert Heijn bleef vierkant achter de Harderwijkers staan.