“Econcern was helaas niet meer te redden”, zegt Alexander Alting von Geusau, ‘global head of energy & utilities’ bij ING. Ver voor het faillissement werkte hij aan een deal tussen Econcern en energiebedrijf Eneco. Pas na het faillissement is de deal tot stand gekomen. ING heeft dankzij het faillissement een tiental deals aan de lijst kunnen toevoegen, maar Von Geusau betreurt de ondergang van het bedrijf. “Ze hebben te veel risicovolle investeringen gedaan.”
ING trad al jaren op als huisbank van Econcern. “Ik kende Ad van Wijk van Econcern en Jeroen de Haas van Eneco goed en zij kenden elkaar. Twee-en-een-half jaar geleden spraken Econcern en Eneco al over een mogelijke combinatie .” Von Geusau heeft zelf een grote voorliefde voor de duurzame energiesector en betreurt de ondergang van Econcern. “De visie van het bedrijf was goed, maar ze hebben te veel kapitaal intensieve projecten willen aanpakken in een markt waar kapitaal steeds schaarder werd .” Na de zomer van 2008 heeft het consortium van banken, tegen Econcern gezegd dat er snel een nieuwe CFO moest komen. Onder deze druk is KPMG-er Leo Epskamp benoemd tot CFO. “Het kostte hem veel moeite de juiste cijfers boven tafel te halen. Toen bleek dat het bedrijf zonder additioneel eigen of vreemd vermogen niet meer te redden was .”
Na het faillissement ging Von Geusau met Rob van Veldhuizen en curatoren Willem Jan van Andel en Louis Deterink aan de slag om kopers te vinden voor de onderdelen van Econcern. Van Veldhuizen geeft leiding aan het Utilities M&A team in Amsterdam. “We hebben bij Econcern nauw samengewerkt en waren uitwisselbaar.” Het faillissement heeft inmiddels geleid tot een tiental deals waarvan ongeveer de helft een dealwaarde heeft van meer dan €5 miljoen.
Mede dankzij de deals van Nuon en Econcern staat ING in de league tables van OverFusies.nl op boven ABN Amro/RBS. Volgens Von Geuseau heeft het mede te maken met een sterke klant en sector focus binnen ING. Ook heeft de overname van ABN Amro geholpen. “Je ziet dat door de onrust die een overname met zich mee brengt werknemers de overstap maken naar een ander bedrijf.In die tijd is Rob van Veldhuizen ook bij ons gekomen.” Daarnaast heeft ING het voordeel ten opzichte van gespecialiseerde zakenbanken dat we ‘leverage’ hebben van de kredietpraktijk. “Het is niet zo dat we alle deals krijgen omdat we alleen goede M&A bankiers zijn. We vragen ook of we voor klanten de M&A deals mogen doen als we een lening verstrekken.”
ING in “the City”
Bij het Londense kantoor van ING heerst er volgens Geusau nog ‘een sterke Nederlandse cultuur’ gewerkt. “Angelsaksische bedrijven hebben een sterkere hiërarchie. Ze zullen niet stel tegen hun baas ingaan en blijven doorwerken tot de baas naar huis gaat. De Nederlandse mentaliteit is anders. Hier zie je associates eerder hun mening geven. Ook als het om de verguisde bonuscultuur gaat doet ING niet mee met de Londense buren. “Je moet zeker niet bij ons gaan werken als je voor de bonus gaat.”
Von Geusau is zijn carriere begonnen in de advocatuur. Voor Loeff Claeys Verbeke heeft hij in in begin jaren negentig in Singapore het kantoor geleid. Hier had Loeff een joint venture met Allen & Overy. In die periode heeft Von Geusau samen met ING veel projecten in onder andere Indonesië gedaan. ING was toen bezig met het opzetten van structured finance activiteiten in Azië. Von Geusau kreeg een uitnodiging om zich aan te sluiten bij ING om zich te ontfermen over de energiesector. Hier is hij op ingegaan, onder de voorwaarde dat hij niet als jurist zou werken maak als bankier. Later is hij overgestapt naar de corporate finance-afdeling in Hong Kong. In januari 2003 maakte hij de overstap naar Londen. “We hebben voor Londen gekozen omdat daar veel internationale expertise is in de energiesector en ING vanuit London corporate finance in Centraal en Oost-Europa aanstuurt. We sluiten veel deals in Oost-Europa .Daarnaast is er in Londen een flexibeler werknemersbeleid.