De week waarin de internationale ambities van Blendle dichterbij komen, winkelketens Hubo, Multimate en Fixet van eigenaar wisselen, medische hulpmiddelen in trek zijn en AkzoNobel uit een Finse joint venture stapt.
Online kiosk Blendle heeft belangrijke investeerders weten te werven voor haar internationale aspiraties. Duitse uitgever Axel Springer en The New York Times Company investeren € 3 miljoen tijdens de Series A financieringsronde van het bedrijf. Daarmee worden ze voor 23% eigenaar van de startup. De Brauw adviseerde Axel Springer hierbij. Ingen Housz, het boetiekkantoor van voormalig West Advocaten partner Matthijs Ingen-Housz, was de adviseur namens Blendle.
DGN retail, dat service en ondersteuning biedt aan ondernemers binnen de winkelformules Hubo, Multimate en Fixet, is overgenomen door Euretco. Euretco versterkt hiermee haar positie als retailservice-organisatie. Juridisch advies kreeg Euretco van Houthoff Buruma. DGN retail werd bijgestaan door Nysingh, financieel advies kwam van KPMG.
KMPG was tevens betrokken bij de overname van het Nederlandse Imres door het Zuid-Afrikaanse Imperial Holdings. Imres levert al langer dan 30 jaar medische artikelen aan hulporganisaties als de VN. Beide partijen waren geen vreemden van elkaar: Imperial Holdings is gespecialiseerd in logistieke oplossingen voor fast-moving consumer goods en medicijnen in Afrika.
Na tot de conclusie gekomen te zijn geen belangen meer te willen hebben in de papier- en kartonindustrie, verkoopt chemieconcern AkzoNobel haar 50 procent belang in Eka Synthomer Oy. De Finse joint venture komt nu volledig in handen van het Duitse Synthomer. De Brauw adviseerde AkzoNobel, Hannes Snellman stond Synthomer bij. De dealwaarde is € 5 miljoen.
Autohandelaar Van Mossel Groep bevindt zich nog steeds op overnamepad. Na de overname van Furness Land Rover van het failliete Koops, neemt Van Mossel ook het Kia dealerschap van Koops Furness over. Het bedrijf zal verder gaan onder de naam van Mossel Apeldoorn en van Mossel Deventer. ABN Amro voorzag Van Mossel van financieel advies.
Stukgelopen deals
Een relativering van deze opgesomde M&A successen komt deze week van The Lawyer. Om te illustreren dat M&A delicate business blijft, somt het artikel terloops recent stukgelopen deals op. AbbVie koopt Shire: geannuleerd. Pfizers’ $ 120 miljard bod op AstraZeneca: ingetrokken. De fusie tussen Yara International en CF Industries: afgelast. The Lawyer vraagt zich af of er sprake is van een overdaad aan vertrouwen in de markt.
Deze conclusie wordt al snel weerlegd door corporate partner Ferdinand Mason (Jones Day). Mason noemt drie factoren waar internationale transacties tegenwoordig mee te maken hebben: veranderende regelgeving, het risico van langdurige procesvoering en grillige politiek. “Het is niet accuraat om de huidige situatie te vergelijken met de hausse van 2007,” concludeert hij.
Een overzicht van alle deals op de Nederlandse M&A markt is te vinden in de OverFusies Databank.