Het Zweedse energiebedrijf Vattenfall verkoopt 49,5% van offshorewindpark Hollandse Kust Zuid aan chemieconcern Basf. Het park moet nog worden gebouwd, maar zal naar verwachting het grootste offshorewindpark ter wereld worden. Clifford Chance en DLA Piper zijn betrokken als juridisch adviseurs.
Naar verluidt betaalt Basf voor het belang driehonderd miljoen euro. Daarnaast leveren de Duitsers een bijdrage aan de bouw van het windpark, waardoor de totale investering uitkomt op een slordige 1,6 miljard euro. Het chemieconcern gaat de elektriciteit van het park gebruiken voor het vergroenen van zijn productie in Europa, met name in een van de grootste fabrieken van Basf in Antwerpen. Eind dit jaar moet de transactie worden afgerond.
De bouw van Hollandse Kust Zuid gaat in juli 2021 van start, en verwacht wordt dat het offshorewindpark in 2023 up and running is. Het windpark, dat – tussen Den Haag en Zandvoort – 18 kilometer voor de kust komt te liggen, zal dan het grootste ter wereld zijn. Er zullen 140 windturbines staan; samen goed voor 1,5 gigawatt aan stroom (gelijk aan het stroomverbruik van anderhalf miljoen huishoudens).
De windmolens worden merendeels gebouwd zonder subsidie. De Nederlandse overheid zorgt wel voor de vergunning, het bodemonderzoek en de aansluiting op het landelijke stroomnet.
Juridisch advies
De verkopende partij, Vattenfall, wordt bijgestaan door Clifford Chance. Meer specifiek door een internationaal team onder leiding van Amsterdamse partners Hein Tonnaer en Liesbeth Buiter. Deze adviserende equipe is – net zoals de lead partners – grotendeels afkomstig van Clifford Chance Amsterdam: Jeroen Thijssen, Tim Heerschop, Katja Busuladžić, Carlijn Tenge, Philip Walsh, Michiel Sunderman, Stern Flik, Polly Huls, Laura Stegeman, Frans Muller, Nanette Rutgers, Jaap Koster, Jasper Wesselman, Rutger Dekker, Thomas Heijerman, Genia Baardman en Mariam Al-Zubaidy zijn allen afkomstig van de vestiging in de hoofdstad. Verder bestaat het team uit James Pay, Felicity Ward, Leonhard Rudolph en Samiha Bham uit Londen, en Björn Heinlein en Zaid Mansour van Clifford Chance Düsseldorf.
DLA Piper staat Basf bij. Het kantoor doet dit net zoals Clifford Chance met een internationaal team. Onder leiding van Richard Fens en Gerard Kneppers (beiden DLA Piper Amsterdam) adviseren Arjen de Snoo, Laura Smit, Gabriel Alting Siberg, Martijn van Wanroij, Sander Wiggers en Emiel Scheffe het Duitse chemieconcern. Zij zijn allen eveneens afkomstig van de Amsterdamse vestiging van DLA Piper, maar werken samen hun Duitse collega’s Ben Parameswaran, Carlos Robles y Zepf, Michael Cieslarczy, Wolfram Distler, Semin O, Philipp Clemens, Sergej Bräuer, Enno Ahlenstiel, Christopher Ollech en Friederike Rickers.
Verkoop groene stroom
Hollandse Kust Zuid is niet het enige offshorewindpark dat in de pijplijn zit: binnenkort starten Shell en Eneco met de bouw van het windpark Hollandse Kust Noord. In 2030 moet er in het Nederlandse gedeelte van de Noordzee namelijk voor 11 gigawatt aan wind op zee zijn gebouwd. Wellicht wordt dit zelfs met 10 gigawatt opgekrikt om aan alle klimaatdoelen te voldoen.
Het komt vaker voor dat energiebedrijven zoals Vattenfall hun windparken deels verkopen en lange termijncontracten afsluiten voor de afname van elektriciteit. Hierdoor wordt kapitaal vergaard voor nieuwe investeringen en is er zekerheid over de opbrengst van de stroom. Het Deense energiebedrijf Ørsted verkocht recent bijvoorbeeld de helft van het windpark Borssele 1&2 aan het investeringsfonds van de Noorse Bank. Ook vijftig procent van de stroom van windpark Hollandse Kust Noord is al verkocht aan de Amerikaanse multinational Amazon.
Er is overigens behoorlijk wat kritiek op de verkoop van groene stroom aan het buitenland. Eerder bouwde Vattenfall bijvoorbeeld het grootste windpark op land in Nederland, maar het gros van de elektriciteit gaat naar een datacentrum van het Amerikaanse Microsoft. Tot ongenoegen van omwonenden, die wél overlast ervaren van de windmolens, maar er zelf dus niet van profiteren. Tegenover de NOS heeft Vattenfall-bestuursvoorzitter Anna Borg laten weten ‘dat het bedrijf zich bewust is van de onrust’, maar ze benadrukte dat ‘een groot deel van de stroom van het windpark op zee nog steeds naar de Nederlandse consument zal gaan’.