Afvalverwerker Van Gansewinkel Groep gaat dit jaar niet naar de beurs, Ziggo-topman Bernard Dijkhuizen blijft drie jaar langer in functie om de beursgang van Ziggo te kunnen begeleiden, entijging van grondstofprijzen zal de consolidatie in de huismerkenindustrie versnellen en de Britse mededingingsautoriteit Office of Fair Trading (OFT) onderzoekt de overname van Alberto Culver door Unilever. De fusie- en overnameperikelen van deze week.
Afvalverwerker Van Gansewinkel Groep gaat dit jaar niet meer naar de beurs. Het herstel in de afvalsector is nog onvoldoende om een beursgang nu een succes te laten zijn. Dit meldt Het Financieele Dagblad op basis van bronnen in de financiële wereld. Van Gansewinkel wilde met de beursgang een deel van de schuldenlast herfinancieren. Sinds de overname door private-equityfondsen KKR en CVC in 2006 en 2007 heeft het bedrijf een schuldenlast van ruim € 1,5 miljard. Deze schuld moet in 2013 grotendeels geherfinancierd worden. Een jaar geleden liet topman Ruud Sondag weten dat het heel waarschijnlijk was dat Van Gansewinkel in 2011 naar de beurs zou gaan.
Ziggo-topman Bernard Dijkhuizen blijft drie jaar langer in functie om de beursgang van Ziggo te kunnen begeleiden. Dat meldt Het Financieele Dagblad. Ziggo-eigenaren Cinven en Warburg Pincus willen het kabelbedrijf naar de beurs brengen en hebben de topman overgehaald langer dan de pensioensgerechtigde leeftijd aan te blijven. Er is geprobeerd een opvolger te vinden voor Dijkhuizen, maar dat is niet gelukt. Ziggo bereidt zich al enige tijd voor op een beursgang en rapporteert zijn resultaten al alsof het moet voldoen aan de eisen van de AFM. Of Ziggo dit jaar naar de beurs gaat, hangt nog af van de marktomstandigheden. Volgens een woordvoerder van Ziggo is er nog geen besluit genomen over een beursgang.
Stijging van grondstofprijzen zal de consolidatie in de huismerkenindustrie versnellen, voorspelt Koen de Jong in het boek Private Label Uncovered, dat binnenkort verschijnt. Volgens De Jong merken fabrikanten van huismerkproducten eerder de gevolgen van de stijging van de grondstofprijzen omdat ze kleinere marges hebben dan A-merk fabrikanten en het niet snel kunnen doorberekenen in de prijs van het product. Door de financiële druk zijn producenten van huismerkproducten genoodzaakt samen te gaan.
Industrieel concern Stork kijkt naar overnames van enkele middelgrote en bedrijven. Dat meldt Het Financieele Dagblad. Volgens topman Sjoerd Vollebregt zijn de onderhandelingen in sommige gevallen in een vergevorderd stadium. Stork wil de komende jaren sterk groeien, op eigen kracht en door acquisities. Het concern kijkt voor overnames maar de opkomende markten in bijvoorbeeld Latijns-Amerika, maar sluit ook overnames in Europa niet uit. De overnames zullen gericht zijn op versterking van de divisies Stork Technical Services en Fokker Technologies. In beide gevallen onderzoekt Stork overnames van bedrijven met een omzet van tussen €100 miljoen en enkele honderden miljoenen euro’s. Stork heeft enkele honderden miljoenen euro’s beschikbaar voor overnames. Daarvoor kan een beroep worden gedaan op het eigen vermogen, financiering van banken en op kapitaal van de Britse investeringsmaatschappij Candover.
De Britse mededingingsautoriteit Office of Fair Trading (OFT) onderzoekt de overname van Alberto Culver door Unilever. Dat meldt persbureau Dow Jones. De OFT kijkt vooral naar de markt voor stukken zeep. In september 2010 maakte Unilever bekend de Amerikaanse producent van lichaamsverzorgingsproducten Alberto Culver Co (ACV) te kopen voor 3,7 miljard dollar in contanten. Aandeelhouders van Alberto Culver hebben reeds ingestemd met de overname.