Accell – het moederbedrijf van Nederlandse fietsmerken Batavus en Sparta – is voor circa 1,6 miljard euro overgenomen door een consortium van twee investeerders onder leiding van het Amerikaanse KKR. NautaDutilh, Clifford Chance en Allen & Overy zijn de betrokken juridisch adviseurs.
De andere investeringsmaatschappij is het Nederlandse Teslin, dat sinds 1998 de grootste aandeelhouder van Accell is, met circa tien procent van de aandelen. Teslin heeft samen met KKR (een bekende naam) een bod gedaan op alle aandelen van de fietsproducent tegen een stukprijs van 58 euro, zo is maandag bekend gemaakt. Dat bedrag is een premie van 26 procent op de slotkoers van vrijdag (46 euro), en een premie van 42 procent over de gemiddelde koers van de afgelopen drie maanden. De totale geboden overnamesom komt neer op 1,56 miljard euro; een bod dat Accell heeft geaccepteerd.
De fietsenproducent uit het Friese Heerenveen verdwijnt hierdoor van de beurs. Althans; de aandeelhouders moeten zich eerst nog uitspreken over het bod. En er is nog een kleine kans op een mogelijk tegenbod; de premie die KKR biedt zou namelijk aan de lage kant zijn. Loopt alles toch volgens plan, en keuren ook de mededingingsautoriteiten de overname goed, dan zal deze rond de zomer van dit jaar worden afgerond.
Trio juridisch adviseurs
Het consortium an sich, en specifiek KKR, wordt bij de bieding bijgestaan door Clifford Chance. Het grootzakelijke kantoor heeft hiervoor dealcaptains Jan-Hendrik Horsmeier en Stephanie Horowitz ingezet, met ondersteuning van Tim Heerschop, Dirk Berendsen, Femke Buijs, Merel Vermolen, Bart van Hattum, Robin Traas, Nancy Stoke, Mies Rijperman, Arezo Zarbaf, Serkan Özel en Sabrina Spoor.
Allen & Overy adviseert de andere helft van het consortium, de Nederlandse investeerder Teslin. Sjoerd Buijn, Gerrit Kappelle, Vincent Dogan, Jeroen Allebrandi, Reinier de Groot, Christiaan de Brauw en Jasper de Jong zijn hiervoor verantwoordelijk, waarbij de twee laatstgenoemden in de lead zijn.
NautaDutilh treedt op als counsel voor Accell. Onder leiding van Stefan Wissing adviseren Sybren de Beurs, Dirk Panis, Arthur Boitelle, Homme ten Have, Arjan Koorevaar, Paul van der Bijl, Koen Biesma, Nina Kielman, Alissia Sudibyo en Nima Lorjé de Friese fietsenfabrikanten.
Spraakmakend
De overname van Accell maakt de tongen los, en verscheidene media berichten erover. Zo loopt volgens RTL Nieuws miljardair Wijnand Pon – van het fameuze familiebedrijf Pon Holdings – 170 miljoen euro mis omdat hij zijn Accell-aandelen begin vorig jaar van de hand deed. Destijds genoteerd voor ‘slechts’ 26 euro, blijkt dat nu prematuur. Verder schrijft de Leeuwarder Courant dat vakbond FNV overrompeld is door de deal, en eerder geïnformeerd had willen worden door Accell, zoals de fusiegedragscode van de Sociaal Economische Raad voorschrijft.
De partijen zelf lijken nochtans tevreden. Voor de fietsenfabrikant verandert er weinig – de directie blijft, net zoals de werknemers en het hoofdkantoor in Heerenveen – en de bestuursvoorzitter van Accell, Ton Anbeek, denkt door de deal “een sprong voorwaarts” te kunnen maken.