Fusie- en overnamewebsite OverFusies heeft haar periodieke leaguetables gepubliceerd over de eerste drie kwartalen van 2013. In deze periode werden er bijna 350 deals aangekondigd en aangemeld die in aanmerking kwamen voor opname in de databank. Hoe werd de koek verdeeld tussen de verschillende advocatenkantoren? En welke teamleiders deden de meeste en grootste deals?
Voor wat betreft het aantal deals behoudt De Brauw Blackstone Westbroek haar toppositie in de leaguetable. In de eerste drie kwartalen van het jaar werden 49 deals aangekondigd waarbij het kantoor betrokken was. Runner up Allen & Overy volgt op ruime afstand met 41 deals. Ton Schutte, hoofd van de corporatepraktijk van De Brauw, neemt de felicitaties met trots in ontvangst.
Bevriende kantoren
“Het is mooi om te zien dat onze cliënten ons in staat stellen onze leidende positie op de M&A markt te consolideren,” zegt hij. Daarnaast geeft Schutte aan dat het netwerk van bevriende kantoren een belangrijke rol speelt bij het binnenhalen van opdrachten. “De M&A-expertise van ons kantoor is ingebed in de bredere Corporate praktijk. Wij bieden in geïntegreerde teams oplossingen en voegen daardoor waarde toe aan de processen van onze cliënten. Dat werkt ook goed in het buitenland waar onze kantoren in Beijing, Brussel, London, New York en Singapore en ons netwerk van bevriende first tier-kantoren ons in staat stellen cliënten in iedere jurisdictie efficiënt te helpen.”
Tientallen miljarden
Vervolgens gaat hij in op de diverse “mergers of equals” die de afgelopen maanden zijn aangekondigd en waarbij De Brauw was betrokken. Hiermee waren soms tientallen miljarden gemoeid, waardoor zijn kantoor de toppositie overneemt van Clifford Chance in de leaguetable gesorteerd naar totale gepubliceerde dealwaarde. “Er zijn ook nieuwe trends zichtbaar: zo was ons kantoor in het afgelopen jaar betrokken bij alle “mergers of equals” (Fiat/CNH, Publicis/Omnicom en recent Applied Materials/Tokyo Electron) waarbij Nederland als fusie-jurisdictie werd verkozen.” Schutte is zeer dankbaar dat ‘onze cliënten ons blijken te willen betrekken bij hun uitdagingen. Dat is waar we het voor doen.’
Marktconsultatie
Ondanks dat de waarde van deze deals voor Nederland zeker erkend wordt, klinken vanuit diverse kantoren kritische geluiden over de opname van de betreffende deals in de databank. De betrokken bedrijven ontplooien namelijk weinig tot geen kernactiviteiten in Nederland en zouden daarom niet moeten meetellen voor de leaguetables, aldus de criticasters. OverFusies houdt daarom momenteel een marktconsultatie, waarin diverse kantoren om hun visie hierover wordt gevraagd.
De Boer
Voor wat betreft de individuele teamleiders was managing partner van Linklaters Jan-Willem de Boer de afgelopen maanden het vaakst dealcaptain namens zijn kantoor bij een aangekondigde deal. De Boer adviseerde tot nu toe bij elf transacties, waaronder de Stichting Preferente aandelen KPN bij de verkoop van Duitse KPN-dochter E-Plus aan Telefónica, Unilever bij de vergroting van haar belang in Hindustan Unilever en Maersk bij de verkoop van ERS Railways aan Freightliner.
De Boer geeft aan dat 2013 tot nu toe een goed M&A jaar is voor zijn kantoor. “Vooral als je kijkt naar het werk dat wij hebben gedaan in de sectoren energie en food & beverage. Wij merken dat de markt aan het veranderen is en zien meer activiteit. Dat is een positieve ontwikkeling voor iedereen.’’
Rijkaart van Cappellen
De Amsterdamse vestiging van Jones Day maakt meteen een spetterende entree op de Nederlandse M&A markt. Het kantoor was betrokken bij de fusie tussen Applied Materials en Tokio Electron, maar adviseerde ook Verizon bij de aankoop van Vodafones aandeel in haar mobiele telefoondivisie. Partner Marc Rijkaart van Cappellen voert daardoor de individuele leaguetable gesorteerd naar dealwaarde aan.
Download hier of in de sectie “Publicaties” van deze site de leaguetables in PDF-formaat.