Vandaag is bekend gemaakt dat de overname van energiebedrijf Eneco door een Japans conglomeraat van Mitsubishi en energiebedrijf Chubu definitief is beklonken. De Japanners leggen 4,1 miljard euro op tafel voor de overname. Een legertje aan juridisch adviseurs maakt de overname mede mogelijk, afkomstig van Stibbe, Clifford Chance, NautaDutilh, Rutgers & Posch en De Brauw Blackstone Westbroek.
De aandelen van Eneco, dat momenteel goed is voor 3.000 medewerkers en 4,1 miljard euro omzet, zijn voor 80% opgekocht door Mitsubishi en voor 20% door Chubu. Voor de deal was Eneco nog in het bezit van 44 Nederlandse gemeenten. Zij verrijken zich door de verkoop met forse sommen geld: de gemeente Rotterdam strijkt bijvoorbeeld circa 1,3 miljard euro op, terwijl een kleinere gemeente als Dordrecht ongeveer 400 miljoen euro rijker wordt.
Politiek
Geïnteresseerden in Eneco waren volgens NRC onder andere Shell, pensioenfonds PGGM, de Rabobank en Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR. De keuze voor Mitsubishi en Chubu levert echter meer op: de gemeenten rekenden op maximaal 3 miljard euro, waardoor zij nu 1,1 miljard euro meer ontvangen.
Ook is de keuze voor Mitsubishi mogelijk politiek. Een deal met bijvoorbeeld olieconcern Shell had tot protest kunnen leiden. Een deel van Eneco had zich namelijk reeds verzet tegen een overname omdat deze mogelijk gevolgen heeft voor het duurzame karakter van het energiebedrijf. Met Mitsubishi lijkt dit protest van de baan; het bedrijf is een belangrijke speler op het gebied van groene energie. Bovendien werkte dit bedrijf al samen met Eneco bij de bouw van windmolenparken.
Stibbe aan de zijde van Eneco
Bij de overname werd Eneco bijgestaan door advocatenkantoor Stibbe. Stibbe deed dit met een zevenkoppig team geleid door partner Heleen Kersten en verder bestaande uit Nora Offergelt, Wouter Hofstee, Tess Hendriks, Omar El Gachi, Emilie Renardel de Lavalette en Maurits Schmitz. NautaDutilh adviseerde op zijn beurt de Raad van Toezicht van Eneco: partners Geert Raaijmakers en Stefan Wissing stonden paraat.
De aandeelhouderscommissie van Eneco werd bijgestaan door De Brauw Blackstone Westbroek: een team dat bestond uit Michael Schouten, Frank Hamming, Myora Kuipers, Fleur ter Hoeven, Emilia Zalewska en Henk van Ravenhorst. Ook advocatenkantoor Rutgers & Posch speelde een rol, door vanaf het begin van het traject de centrale ondernemingsraad van Eneco bij te staan. De advisering was afkomstig van partners Tijmen Noordoven en Lennaert Posch.
Verder was Clifford Chance verantwoordelijk voor de advisering aan Mitsubishi bij de koop. Dit deden zij met een twaalftal medewerkers onder aanvoering van partners Jeroen Thijssen en Hein Tonnaer. Deze medewerkers waren Tim Heerschop, Katja Busuladzic, Luc van Oosterhout, Robin Traas, Liesbeth Buiter, Thomas Heijerman, Charlotte Smit, Johanneke Butijn, Floris van der Bult, Wijnanda Rutten, Sanne Blankestijn en Sabine van den Heuvel.