Constellium, een Nederlandse producent van aluminiumproducten, heeft een beursgang gemaakt op de New York Stock Exchange (NYSE) en heeft daarnaast een notering gekregen aan de Euronext in Parijs. Het is één van de weinige IPO’s van Europese bedrijven van dit moment.
Advocatenkantoor Stibbe begeleidde Constellium bij het goedkeuringsproces van de Europese prospectus door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Daarnaast had het kantoor de leiding bij het inrichten van de kapitaal- en governance structuur van de vennootschap. Partner Hans Witteveen leidde het team van Stibbe.
Herkenbaar
Witteveen geeft aan dat de verwachting is dat vooral Amerikaanse investeerders aandelen in Constellium zullen kopen. “Het was daarom een interessante uitdaging deze Nederlandse NV vanuit vennootschapsrechtelijk perspectief zodanig in te richten dat deze geschikt en herkenbaar is voor buitenlandse investeerders.“ Hij geeft aan dat Stibbe in contact kwam met de producent van aluminiumproducten via het bevriende Amerikaanse kantoor Wachtell Lipton Rosen & Katz. “Zij introduceerden ons bij private equitybedrijf Apollo, dat Alcan Engineered Products division van Rio Tinto wilde overnemen. Zo werd uiteindelijk de joint venture Constellium gevormd, met Apollo, Rio Tinto en FSI, een Frans staatsfonds als grootaandeelhouders.“
Samenspel
Hij geeft aan dat zijn kantoor daarna Apollo en Constellium heeft begeleid bij enkele tussentijdse transacties, en nu dus bij de beursgang van Constellium. “Bijzonder aan deze IPO is ook het samenspel tussen de grootaandeelhouders, die ook na de beursgang een belangrijke meerderheid van de aandelen in Constellium houden, en de vennootschap.”
Uitdaging
Bij het begeleiden van de deal kwam het Stibbe-team volgens Witteveen voor een aantal uitdagingen te staan door de cross-border aspecten. “Het was een uitdaging de vennootschap zodanig in te richten dat deze voldeed aan de Amerikaanse vereisten en verwachtingen – Constellium heeft bijvoorbeeld een one-tier board – maar natuurlijk ook aan de Nederlandse vereisten, waaronder de Nederlandse Corporate Governance Code.”
Marktontwikkelingen
Volgens Witteveen blijven beursgangen van Europese vennootschappen in deze markt betrekkelijk zeldzaam, gezien de economische situatie. “Dat maakt deze deal ook zo bijzonder. We hopen dat als de economie aantrekt, er weer meer ruimte komt voor dit soort deals.” Hij geeft aan dat de eerste ontwikkelingen van herstel al zichtbaar zijn in de Verenigde Staten. “Daar is al een toename waarneembaar. Hopelijk volgt Europa. In elk geval heeft Nederland een goede uitgangspositie, door ons gunstige vestigingsklimaat.“