Sanoma wil radio 538 in handen krijgen, Virgin wil de hogesnelheidslijn afpakken van de NS, KPN vergroot haar aandeel in de glasvezelmarkt, RTL mengt zich in de overnamestrijd om Endemol, Oranje-Nassau heeft miljoenen in kas voor overnames, papierfabrieken vinden een koper en Florimex rijgt kralen. Een overzicht van de recente ontwikkelingen in fusie- en overnameland.
Sanoma Media streeft een geheel of gedeeltelijke overname van Radio 538 na. Dat meldt Adformatie donderdag op haar website. Een alternatief voor overname is een samenwerking met de radiozender. In het bericht van Adformatie zegt Dolly van den Akker, directeur communicatie van Sanoma, dat veel mensen ten onrechte denken dat radio 538 in de boedel van SBS Nederland zat. De radiozender is nu nog eigendom van RTL en gaat straks naar Talpa. Sanoma werk bij de deal samen met Talpa, maar wil verder gaan en de radiozender toevoegen aan de Sanoma portfolio.
Het Britse bedrijf Virgin wil de exploitatie van de HSL kopen. Dat meldt nieuwsdienst NOS op haar website. Virgin heeft afgelopen zomer een plan ingediend voor de exploitatie van de Hogesnelheidslijn HSL bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Afgelopen zomer hield een delegatie van Virgin een presentatie voor drie topambtenaren van het ministerie van Infrastructuur en Milieu op Schiphol. Volgens Virgin-topman Phil Pacey heeft NS mismanagement gepleegd. De treinen voldoen volgens hem niet aan de hoogste eisen en de zichtbaarheid van de treinen laat te wensen over. Daarnaast vindt hij het prijssysteem niet aantrekkelijk voor reizigers.
KPN wil op termijn een aandeel van 60% in glasvezelbedrijf Reggefiber verkrijgen. Het heeft daarvoor afspraken gemaakt met investeringsmaatschappij Reggeborgh, eigenaar van Reggefiber. Dat meldt KPN in een persbericht. KPN heeft sinds 2008 een aandeel van 41% in Reggefiber. Naast de grotere deelname in Reggefiber maakte KPN de overname van meerdere glasvezelbedrijven bekend. Het telecom- en internetbedrijf koopt glasvezeldienstverleners Edutel, XMS, en Concepts ICT van Reggeborgh en onderdelen Lijbrandt en Reggefiber Wholesale van Reggefiber.
Mediabedrijf RTL wordt genoemd als mogelijke koper van het in financiële moeilijkheden verkerende Endemol. Volgens de Italiaanse krant La Repubblica heeft RTL een niet bindend bod op Endemol uitgebracht. In reactie op dit bericht meldt de Britse krant The Guardian dat RTL het bod niet wil bevestigen, maar dat Endemol de geruchten niet ontkent. De geruchtenmachine rond Endemol begint aardig op gang te komen. Vorige week schreef La Repubblica dat private equity bedrijf Clessidra Captal Partners en Mediaset, nu één van de aandeelhouders van Endemol, het volledige aandelenkapitaal van Endemol in handen wil krijgen. Een dag later werd bekend dat Time Warner een bod van €1 miljard heeft uitgebracht op Endemol.
Olie- en gasbedrijf Oranje-Nassau Energie heeft $300 miljoen in kas voor overnames. Dat zegt topman Alexander Berger in Het Financieele Dagblad. Volgens Berger is Oranje-Nassau continue op zoek naar overnamemogelijkheden. Het bedrijf heeft de afgelopen twee jaar tientallen overnamekandidaten onderzocht. Dit heeft geresulteerd in twee overnames, het Canadese Cirrus en een onderdeel van het Nederlandse NAM. Recent was het ook in de race voor gasvelden van Nuon, maar de Britse concurrent Tullow bood meer.
Papierfabrikant Norske Skog heeft een koper gevonden voor de Nederlandse dochterbedrijven Parenco en Reparco. Dat meldde het bedrijf op zijn website. De naam van de koper is niet bekend gemaakt. Eerst moeten de betrokken ondernemingsraden zich over de overname buigen. Parenco uit Renkum maakt papier voor reclamefolders. Reparco uit Nijmegen recycled papier. De verkoop van papier neemt al jaren af. Eerder heeft Parenco de productie van krantenpapier afgestoten. Regiokrant De Gelderlander meldt dat er geruchten de ronde doen dat de nieuwe koper een kartonfabrikant is.
Bloemenhandelaar Florimex voert overnamegesprekken met twee branchegenoten uit de regio. Dat meldt Het Financieele Dagblad. Bestuursvoorzitter Atze Bosma verwacht binnen een maand een aankoop te kunnen melden. Volgens het bericht krijgt Florimex regelmatig bedrijven aangeboden. Veel bloemenhandelaren maken weinig winst. Vooral de kleinere partijen hebben het moeilijk om winstgevend te blijven. Deze bedrijven zoeken daarom aansluiting bij grotere branchegenoten.