OverFusies.nl publiceert een serie portretten waarin leidende personen uit de M&A-branche aan het woord komen. Welke ontwikkelingen zien zij in de huidige markt? Hoe denken zij daar met hun kantoor op in te spelen? En niet onbelangrijk: wat houdt ze scherp? Deze editie: Mike Jansen, managing partner bij Baker & McKenzie.
Allereerst schetst Jansen zijn beeld van de huidige Nederlandse M&A markt. “De tekenen van economisch herstel worden steeds duidelijker.” Terugblikkend op de afgelopen jaren, is hij tevreden hoe zijn kantoor heeft gepresteerd. “De echt grote deals waren weliswaar schaars, maar met name in de midmarket hebben we een mooie dealflow gehad die nog steeds voortduurt.”
De bestuursvoorzitter van Baker & McKenzie merkt op dat er bij kopers veel dealbereidheid is. “Investeerders willen transacties doen, er staan alleen weinig goede assets te koop.” Daarnaast geeft hij aan dat verkoopprocessen nog steeds traag verlopen. “Partijen zitten lang op het vinkentouw. Vooral als het gaat om familiebedrijven worden beslissingen en risico’s vaak nog een aantal keer gewikt en gewogen.”
In het lokaliseren en elimineren van risico’s gaat volgens Jansen dan ook veel tijd zitten. “Ik heb al vaker meegemaakt dat er net voor closing van een transactie een herstructurering plaatsvond om bepaalde bedrijfsonderdelen met problemen buiten de deal te houden.”
Sectoren
Jansen ziet in een aantal sectoren extra activiteit. “Zo doen wij de laatste tijd veel deals in de IT sector. Ik verwacht dat die tendens nog wel even zal doorzetten.” Ook verwacht hij de komende tijd veel van de energiesector. “Zowel de energieleveringskant als de olie & gasmarkt. Landen zullen – bijvoorbeeld met de crisis in Oekraïne in het achterhoofd – onafhankelijker willen zijn in het voorzien in hun energiebehoefte, bijvoorbeeld met schaliegas.” Hij vertelt dat de energiemarkt dan ook de grootste specialisatiemarkt is binnen Baker & McKenzie wereldwijd.
Internationaal
Net als anderen die hem in deze rubriek voorgingen, geeft ook Jansen aan dat kantoren zich in de huidige markt steeds meer moeten onderscheiden van de concurrentie. Baker & McKenzie doet dat volgens hem als volgt: “Wij waren het eerste kantoor dat zich aansloot bij een multinationaal netwerk en het eerste kantoor met zowel een civiele, fiscale als notariële praktijk. Dat geeft ons nu een voorsprong op concurrenten. Ons kantoor is ook vandaag de dag één van de weinige kantoren in Nederland met een grote en geïntegreerde fiscale praktijk.”
Jansen vervolgt: “Door onze jarenlange wereldwijde aanwezigheid en volledig geïntegreerde werkwijze, begeleiden we dan ook vel grote internationale deals voor gerenomeerde cliënten. Dat betekent overigens niet dat cliënten ons alleen kunnen bellen voor deals waarbij minimaal twintig landen zijn betrokken, want we doen ook veel lokaal werk.” Hij vertelt dat steeds meer Nederlandse bedrijven zijn kantoor weten te vinden voor lokale deals. “Onze M&A praktijk is groeiende en we zijn momenteel druk aan het recruiten.”
Horloges
Zelf is Jansen in 1995 bij Baker & McKenzie terechtgekomen via een headhunter. “In eerste instantie voor de arbeidsrechtelijke praktijk, maar al snel stapte ik over naar de transactiepraktijk.” Jansen kwam na zijn studie niet meteen in de advocatuur terecht. “Aan het eind van mijn studie handelde ik in Swatch horloges.” Die waren toen – eind jaren ’80, begin jaren ’90 – volgens Jansen een enorme rage. “Ik kocht ze hier in Nederland in en verkocht ze dan door in Zwitserland en Italië. Na een aantal jaar wilde ik alsnog de advocatuur in en ben ik bij Winters & Bosnak in Arnhem gaan werken. Twee jaar later werd ik door een headhunter benaderd of ik wilde overstappen naar Baker & McKenzie en dat heb ik gedaan.”
Zes jaar later werd Jansen benoemd tot partner, waarna hij in 2004 aandeelhouder werd en in 2006 in het bestuur van het kantoor kwam. “Van 2006 tot en met 2010 als voorzitter en sinds 1 juli opnieuw. Ik doe dit naast mijn werk op de corporate praktijk. Een dynamisch bestaan, maar buitengewoon interessant.” Ook na meer dan twintig jaar advocatuur is Baker & McKenzies’ managing partner nog enorm enthousiast over zijn werk en zijn kantoor. “Ik ben trots dat ik de afgelopen jaren mede vorm heb mogen geven aan het kantoor en heb mogen meedelen in de successen. Het is een dynamische club waar ik veel vrienden heb.”
Series
Van alle transacties die Jansen tot nu toe begeleidde, is een aantal deals hem in het bijzonder bijgebleven. “Soms blijft een deal je bij door de bijzondere omstandigheden, maar vaak is het vooral de klant die indruk maakt. Zo stond ik vorig jaar rederij Fairstar bij tijdens de vijandelijke overname door Dockwise. Fairstar heeft zich lang tegen de overname verzet, waarbij ons team mocht adviseren.”
Ook geeft hij aan dat het heel interessant is om meerdere deals voor één klant te mogen doen. “Zo heb ik de afgelopen jaren diverse deals voor één en dezelfde onderneming begeleidt en heb ik het desbetreffende bedrijf zeer goed leren kennen. Het is dan ook heel speciaal om door de jaren heen mee te bouwen aan de strategie van het acquisitiebeleid van zo’n bedrijf.”
Ontwikkeling
Volgens Jansen heeft een aantal personen zijn stempel gedrukt op zijn ontwikkeling als M&A advocaat. Allereerst waren dat zijn ouders. “Terwijl mijn moeder me altijd op het hart drukte vooral met beide benen op de grond te blijven staan, leerde mijn vader me om door te zetten in het leven en daarvoor hard te werken.” In de professionele omgeving: “Hier op kantoor heb ik vooral veel geleerd van Willem Stevens, waarmee ik nog steeds veel contact heb. Hij heeft het kantoor hier voor een groot deel opgebouwd en de basis gelegd voor het kantoor van vandaag.”
Goede advocaat
Een carrière als M&A advocaat is volgens Jansen overigens niet voor iedereen weggelegd. “Allereerst moet je een uitstekende jurist zijn.” Daarnaast is een aantal persoonlijke kenmerken onontbeerlijk. “Doorzettingsvermogen, mensen kunnen samenbrengen en jezelf dienstbaar kunnen opstellen zijn daarvan goede voorbeelden.” Hij geeft dan ook toe dat het werk als M&A advocaat veel vergt. “Er moet hard gewerkt worden. En ja, soms ook ’s nachts of tijdens feestdagen. En iedere stap in een dealproces is weer een uitdaging die je moet overwinnen. Als je bij het eerste zuchtje tegenwind bij de pakken neer gaat zitten kom je er niet.”
Misverstand
Dat brengt Jansen op een misverstand dat volgens hem heerst bij studenten die bij zijn kantoor solliciteren. “Mensen denken dat ze op een kamertje neergezet worden en daar de hele dag hele saaie dingen moeten gaan doen. Dat is zeker niet zo.” Hij geeft aan dat iedere deal juist weer een nieuw avontuur vol uitdagingen is, waar ook jonge advocaten volop in worden betrokken. “Aan mensen met de juiste capaciteiten zou ik een carrière als M&A advocaat dan ook zeker aanbevelen.”
Op mei in deze serie: Roman Tarlavski, hoofd corporate bij CMS Nederland