PostNL is voornemens postbedrijf Sandd te kopen en neemt daarmee zijn enige concurrent van formaat over. Tenminste, als de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een postmonopolie ziet zitten. Een hele stoet advocaten trof elkaar aan de onderhandelingstafel, afkomstig van Stibbe, Houthoff, Allen & Overy, Bird & Bird en Maverick Advocaten.
Met de overname van alle Sandd-aandelen door PostNL wordt Sandd gewaardeerd op een ondernemingswaarde van 130 miljoen euro. ‘Het is een ‘belangrijke stap om de postbezorging voor heel Nederland betrouwbaar, bereikbaar en betaalbaar te houden,’ aldus het ronkende persbericht van PostNL. ‘Deze consolidatie brengt meer baanzekerheid voor duizenden postbezorgers en maakt het mogelijk om de krimp van de postmarkt op een sociale manier op te blijven vangen.’ Alle 16.000 postbezorgers van Sandd krijgen een baan bij PostNL aangeboden.
Stibbe heeft PostNL geadviseerd bij het M&A-traject: Egbert Vroom staat als lead partner aan het hoofd van een team dat verder bestond uit Jaap van Slooten, Rein Wesseling, Bart Stevens, Robert Jan Dekkers en Phinney Disseldorp. Allen & Overy begeleidt PostNL inzake de mededingingsaspecten van de deal: Kees Schillemans is lead partner en wordt ondersteund door senior associates Pieter Huizing en Tjarda van der Vijver. Regulatory-advies aan PostNL is afkomstig van Bird & Bird-partner Marjolein Geus.
Aan de zijde van Sandd stond een team van Houthoff onder leiding van partner Michiel Pannekoek, waar verder Richard Witvliet, Romee Kool, Naomi Dempsey, Jet Stolk, Gerrit Oosterhuis en Victorine Dijkstra deel van uit maakten. Bas Braeken van Maverick Advocaten vertegenwoordigt Sandd op het gebied van mededingingsrecht.
PostNL (38.000 medewerkers, waarvan 18.000 bezorgers) heeft momenteel 70% van de postmarkt in handen; de rest is nagenoeg geheel voor Sandd (19.000 medewerkers, waarvan 16.000 postbezorgers). Met de overname zou PostNL weer een monopoliepositie krijgen. De voorgenomen transactie is daarom maandag direct aangemeld bij de ACM.
Mocht de mededingingsautoriteit geen goedkeuring geven aan de overname, dan kunnen PostNL en Sandd nog om toestemming vragen aan staatssecretaris Mona Keizer van Economische Zaken en Klimaat. Zij kan die toestemming geven als er sprake is van zwaarwegende redenen van algemeen belang, zoals bijvoorbeeld algehele krimp van de postmarkt.