Op 4 april vindt de officiële lancering plaats van M&A aan de Maas, een nieuwe community voor de M&A-industrie in Rotterdam. Door de beroepsgroep bij elkaar te brengen en Rotterdam beter op de kaart te zetten, willen de initiatiefnemers bereiken dat men ook aan de Maasstad denkt als het gaat om fusies en overnames. De website en LinkedIn-groep zijn al in de lucht. Daar kan men zich aanmelden voor de eerste borrel. Wij spraken met twee van de initiatiefnemers. “We willen dat de crème de la crème zich aansluit.”
Door Sanne van Brunschot
M&A aan de Maas is ontstaan uit de behoefte om de bekendheid van de Rotterdamse M&A-wereld een boost te geven. “Het lijkt soms of je voor een fusie op de Zuidas moet zijn. Daar zul je ook zeker de mensen vinden, maar wij kunnen het ook. En wij kunnen het net zo goed en hebben net zoveel ervaring,” zegt partner Tom Ensink van het Rotterdamse Ploum Lodder Princen. Ongeveer een jaar geleden kwam hij samen met partner Risto Larsson van Dijkstra Voermans op een congres na een paar biertjes tot de conclusie dat ze iets moesten doen om dat beter te laten zien. Ensink: “Een soort M&A aan de Maas, zei Risto toen.” En dat werd het.
En Ensink en Larsson vonden medestanders. Inmiddels heeft het idee vorm gekregen en bestaat het groepje initiatiefnemers uit Tom Ensink en Stephan Sluijters namens Ploum Lodder Princen, Risto Larsson en Sander van Harmelen namens Dijkstra Voermans, Timo Bakker en Jan Pieter Adriaanse namens Rabobank Rotterdam, Roelant Scheepens namens ING Bank, Remco Schouten en Jan-Pieter Borst namens DB&S en Louis Witte en Rick Voet namens Maasdael Corporate Finance. Dus twee advocatenkantoren, twee banken en twee corporate finance adviesbureaus, allemaal uit Rotterdam. Ensink: “We hebben geprobeerd dat breed op te stellen. En we zochten ook echt partijen die een Rotterdamse tak hebben.”
Het groepje is op dit moment overigens nog geen echte organisatie te noemen. “We gaan kijken of het aanslaat en als het een groot succes wordt willen we er een soort clubje van maken, met een strakkere organisatie,” zegt Ensink. Sander van Harmelen van Dijkstra Voermans, die ook is aangeschoven om het initiatief toe te lichten, vult aan: “We denken eraan om in een later stadium te gaan werken met contributie. Maar dat is echt stap twee.”
Crème de la crème
Elke professional werkzaam in fusies en overnames, corporate finance en private equity in Rotterdam en omstreken kan zich aanmelden bij de community. Ze hopen dat de grote namen uit de Rotterdamse M&A-wereld zich aansluiten. “Wat ik wil is dat de crème de la crème hier komt. We willen in elk geval de kern hebben,” zegt Ensink. En dan bedoelt hij niet alleen advocaten, notarissen, (bedrijfs)juristen en bankiers, maar ook degenen aan de andere kant van het spectrum, de beroepsmatige opdrachtgevers en afnemers van de diensten; de bedrijven, investeerders, instellingen, overheden. “De primaire dienstverleners en opdrachtgevers moeten elkaar tegenkomen. Dat is het doel.”
De aanwezigheid van af en toe een headhunter of dataroom provider is niet erg, vindt Ensink. “We hebben elkaar allemaal nodig. Maar de M&A-kern is het belangrijkst.” Om ervoor te zorgen dat het een serieuze club wordt, zal een zekere ballotage dan ook wel gaan plaatsvinden, hoewel op dit moment nog niet duidelijk is hoe dat ingericht gaat worden. En ondanks dat ze willen beginnen met een echt Rotterdams gezelschap, zou het ook leuk zijn als op den duur de grote kantoren zich aansluiten, waarvan de meeste een kantoor hebben in Amsterdam. Het zijn immers belangrijke spelers in de industrie.
En wat gaan al die professionals dan eigenlijk doen? Ensink: “Ontmoetingen op borrels, met interessante sprekers. Dat is op dit moment de gedachte.” Van Harmelen vult aan: “We bieden een platform om M&A-adviseurs bij elkaar te brengen en kennis te laten delen. Het is in de M&A-branch met name heel belangrijk dat je mensen kent. Bovendien vereist het doen van een deal dat je goed kunt samenwerken en dan is het ook goed dat je elkaar eens ontmoet op een ander moment dan aan de onderhandelingstafel.”
City marketing
Als M&A aan de Maas eenmaal loopt, kan het heel goed een bijdrage leveren aan de city marketing van Rotterdam voor nieuwe (internationale) bedrijven en dienen als smeermiddel voor fusies en overnames, dat is de overtuiging. De Rotterdamse M&A-industrie wordt ermee op de kaart gezet en dat is ook voor het vestigingsklimaat van Rotterdam voordelig. Van Harmelen: “Er zijn heel veel bedrijven in Rotterdam die met elkaar fuseren en overnames doen. Het is zonde als de advisering dan buiten Rotterdam plaatsvindt.”
Vandaar dat ze in gesprek zijn met de city marketing van de stad. “Het apparaat van de gemeente dat zich nu daarmee bezig houdt, willen we laten weten dat we er ook zijn, dat er een community is die dat allemaal kan. Dat als je je bedrijf in Rotterdam opzet, je ook je M&A-adviseur hier in de stad kunt vinden,” zegt Ensink. “Wat namelijk dreigt te verworden is dat alle aandacht naar de Zuidas gaat. Wat wij eigenlijk nastreven is dat Rotterdam een plaats krijgt naast Amsterdam, zoals Madrid – Barcelona, Milaan – Rome; zo moet je dat zien. Dus Rotterdam als havenstad met een eigen business community die kan helpen met het doen van een deal. Dat gaat wel lukken, want Rotterdam is een hele bekende regio.”
Lancering
De officiële lancering vindt plaats op 4 april, tijdens een borrel bij Ploum Lodder Princen. Een eigen website, waarop deelnemers zich kunnen aanmelden, is al in de lucht: www.maadmaas.nl. Men kan zich er aanmelden voor de borrel en als deelnemer van de community. Ook zullen er steeds de data te zien zijn van de volgende bijeenkomsten. Die zullen aanvankelijk eens in de twee à drie maanden plaatsvinden.
Social media kunnen natuurlijk niet ontbreken. Van Harmelen: “Naast de website hebben we daarom ook een LinkedIn-groep aangemaakt. Daar kan je alleen lid van worden als je M&A-professional bent. Je kunt er data van bijeenkomsten vinden, maar het zou mooi zijn als er ook informatie wordt uitgewisseld. Er zijn – op LinkedIn maar ook daarbuiten – al wel M&A-groepen, maar nog geen puur Rotterdamse. In dat gat springen wij.”
De founding groep van M&A aan de Maas. Staand: Remco Schouten (DB&S Corporate Finance), Tom Ensink (Ploum Lodder Princen), Jan Pieter Borst (DB&S Corporate Finance), Risto Larsson (Dijkstra Voermans), Louis Witte (Maasdael Corporate Finance), Rick Voet (Maasdael Corporate Finance), Jan Pieter Adriaanse (Rabobank Rotterdam). Zittend: Roelant Scheepens (ING Bank), Stephan Sluijters (Ploum Lodder Princen), Sander Van Harmelen (Dijkstra Voermans), Timo Bakker (Rabobank Rotterdam).