De Nederlandse fusie- en overnamemarkt presteert in 2010 aanmerkelijk slechter dan in 2009. Dat blijkt uit cijfers van de fusie- en overnamedatabank van OverFusies.nl. Na twee teleurstellende kwartalen zijn er in de eerste helft van 2010 25% minder deals gesloten dan in de eerste helft van 2009. Het aandeel van private equity-investeerders is gestegen.
De Griekse crisis heeft een deuk geslagen in het vertrouwen in de Europese economie, en daarmee in de fusie- en overnamemarkt. In het tweede kwartaal van 2010 zijn er 70 deals gesloten met een dealwaarde boven de €5 miljoen. Dit is een daling van 19% ten opzichte van het eerste kwartaal. Het aantal deals in het tweede kwartaal kan nog iets toenemen, omdat de redactie van OverFusies.nl mogelijk nog deals ontvangt van het tweede kwartaal. Desondanks kan met grote zekerheid gezegd worden dat er in 2010 over het eerste halfjaar minder deals zijn gesloten dan vorig jaar. De tussenstand: 209 deals voor 2009, 156 deals voor 2010
Aantal deals per eerste halfjaar
Groter aandeel private equity
Een opvallend gegeven is dat het aandeel van deals waar private equity-partijen bij zijn betrokken (PE-deals) wel is toegenomen. Van de deals in het eerste halfjaar van 2010 was bij 25% een private equity-partij betrokken. In het eerste halfjaar van 2009 was het aandeel nog 21%. Uit de cijfers blijkt ook dat private equity-partijen hun investeringen eerder vasthouden dan verkopen.
In beide periodes was bij de meerderheid van de PE-deals de private equity-partij betrokken als koper. In 2010 bij 70% van de PE-deals en in 2009 bij 64%. Het aandeel van deals waarbij een bedrijf van het ene naar het andere private equity-bedrijf ging, is toegenomen. In 2010 was dit het geval bij 13% van de PE-deals, tegen 8% in de eerste helft van 2009.
Weggeslagen vertrouwen
In het begin van het jaar waren er nog vele hoopvolle berichten dat de fusie- en overnamemarkt – vooruitlopend op een herstel van de economie – weer zou groeien. Hoopvolle zakenbankiers zagen veel kansen op de markt en de beurzen hadden net een rally van negen maanden achter de rug.
Toen ging het snel. Begin januari liet de Griekse regering, ondanks financiële problemen, weten geen hulp nodig te hebben van de Europese bondgenoten. Twee maanden later schoot de EU, samen met het IMF, Griekenland te hulp met grote leningen. Daarmee was het weer gedaan met het prille vertrouwen in de economie. In juni werd duidelijk dat banken hun geld massaal bij de Europese centrale bank stallen, waardoor de liquiditeit in de markt afneemt en het voor bedrijven moeilijker wordt leningen te krijgen voor grote investeringen, zoals overnames