Geen Nederlandse keuken kan zonder: het bekende potje Jozo-zout. Of dit zo blijft, is de vraag. Het Nederlandse zoutmerk komt namelijk in handen van een Frans bedrijf. NautaDutilh en De Brauw Blackstone Westbroek adviseren bij deze overname.
Jozo behoort tot het Nederlandse chemieconcern Nouryon, dat al zijn activiteiten op het gebied van speciaalzouten verkoopt aan het Franse Salins Group. Naast het bekende zoutmerk vallen ook de merken Nezo, Suprasel, Sanal en KNZ onder deze activiteiten. De verkoopsom is niet bekendgemaakt.
Adviesteams
NautaDutilh ruggensteunt Nouryon bij de verkoop van zijn speciaalzouten-tak. Het veertienkoppige team waarmee dit geschiedt, staat onder leiding van Gaike Dalenoord, en bestaat verder uit Joost Kloosterman, Ruben Rekers, David Wumkes, Anne Postuma, Boris Andriessen, Jules van de Winckel, Sanne Mesu, Else Bavinck, Nina Kielman, Jeroen Boelens, Mauricette Schaufeli, Paul Deza de Massiac en Peter Vogels.
De Brauw treedt op voor de Salins Group. De selectie waarmee dit kantoor dat doet, bestaat uit vijftien personen, namelijk: Bernard Spoor, Joël Erwteman, Heleen Koggink, Willemijn van der Storm, Henk van Ravenhorst, Mustafa Al Saady, Lennart Vos, Mark Rebergen, Fleur ter Hoeven, Mirjam Kerkhof, Nika Schatorjé, Helen Gornall, Mattheus Schmidhammer, Laura di Bella en Roos van der Poel. Eerstgenoemde is daarbij lead partner.
Meer speciaalchemie
Nouryon is in 2018 afgesplitst van AkzoNobel en richt zich steeds meer op speciaalchemie, bijvoorbeeld chemicaliën voor de bouw en landbouw. De speciaalzoutenactiviteiten – die meer op consumententoepassingen zijn toegespitst – passen dan ook minder goed in de huidig strategie van de onderneming. Eerder besloot het chemieconcern zijn zout- en chloorproductie al te laten vallen; een veel grotere tak dan de speciaalzouten. De zout- en chloorproductie, bestemt voor andere industrieën, houdt Nouryon aan.
De Salins Group is een van de grotere zoutproducenten in Europa, heeft ruim 1900 werknemers en is goed voor een jaaromzet van 270 miljoen euro. Het bedrijf neemt de Jozo-locaties, waar het zout verpakt en gedistribueerd wordt, over. Ook zullen in totaal 250 werknemers verkassen naar het Franse Salins. Zij zullen voor het grootste deel wel werkzaam blijven in Nederland; in Hengelo en Amersfoort. Verder blijft Nouryon Salins voorzien van vacuümzout vanuit winningsgebieden onder meer in de buurt van – eveneens – Hengelo. Verwacht wordt dat de overname in de tweede helft van dit jaar wordt beklonken.