All inclusive hotelketen Playa Hotels & Resorts is opgesplitst en gereorganiseerd in een onderdeel dat hangt onder een Nederlandse BV en een onderdeel dat hangt onder een Spaanse entiteit. De deal met een totale transactiewaarde van $ 1,4 miljard is volgens betrokkenen bijzonder, omdat optimaal gebruik gemaakt wordt van de Wet Flexibilisering BV recht/Wet Bestuur en Toezicht.
Complex
Advocatenkantoor NautaDutilh adviseert Playa – een groep met meer dan 30 B.V.’s – bij de complexe herstructurering. Naast de herstructuring bestond de deal uit 3 acquisities, een investering door Hyatt van $ 325 miljoen, een herfinanciering en een obligatieuitgifte. Ruud Smits, partner van het kantoor in New York, is dealcaptain van het team dat zich met de deal heeft beziggehouden. Het kantoor werkte bij de deal samen met Hogan Lovells Washington D.C./Madrid.
Spanje
Smits geeft in een reactie aan dat de deal bijzonder is omdat zo optimaal mogelijk gebruik is gemaakt van de Wet Flexibilisering BV recht/Wet Bestuur en Toezicht. “Vaak wordt bij dit soort transacties van ondernemingen die in de Caribbean/Latijns Amerika actief zijn, gekozen voor een Spaanse entiteit als topholding,” vertelt Smits. “Al is het maar om de gunstige belastingverdragen die Spanje met veel landen daar heeft. Echter door het geflexibiliseerde BV recht in combinatie met de Nederlandse belastingverdragen, was het voor alle partijen veel voordeliger om te kiezen voor een Nederlandse BV,” aldus Smits die erop wijst dat de joint venture overeenkomst hierdoor ruim 35 pagina’s korter kon worden.
Specifiek
“De zogenoemde Flex-BV heeft nogal wat voordelen voor joint ventures,” zo gaat de NautaDutilhpartner verder. “De BV kan worden ingericht met flexibele winst- en stemrechten en het afschaffen van de zogenaamde “kapitaalklem” maakt herstructureren veel eenvoudiger. De formaliteiten zijn tot een minimum beperkt. Daarnaast kan er een zogeheten ‘One tierr board’ worden benoemd dat zowel uitvoerende, als niet uitvoerende taken heeft, waardoor de corporate governance kan worden uitgevoerd op Amerikaanse wijze.” Het feit dat de Algemene Vergadering van Aandeelhouders in zo’n onderneming de directie – behalve algemene – ook specifieke instructies kan geven onderstreept dat volgens hem.
Amerikanen
Smits vertelt dat hij de Flex BV ziet als “the Delaware LLC of Europe”; de enige Europese entiteit waarin mogelijk is wat Amerikanen – belangrijke investeerders – verwachten. “Zo kan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders afzonderlijke bestuurders bepaalde taken en bevoegdheden geven en kunnen “officers” worden benoemd .”
Beursgang
Maar de NautaDutilh-partner geeft ook aan dat er ook buiten de Flex BV nog meer redenen waren om de topholding van Playa naar Nederland te halen. Behalve het gunstige belastingklimaat speelde ook de solide economie, het betrouwbare Nederlandse rechtssysteem en de afdwingbaarheid van afspraken in een aandeelhoudersovereenkomst een belangrijke rol. “Bovendien is het niet uit te sluiten dat Playa op enig moment naar de beurs gaat,” legt Smits uit. “Een Nederlandse NV is daarvoor een ideale entiteit en een BV is makkelijk daarin om te zetten.”
Katwijk
Volgens Smits is de kans groot dat, om voorgenoemde redenen, in de toekomst meer buitenlandse bedrijven voor een Nederlandse topholding zullen kiezen. “Ons land wordt zo steeds populairder om deals te sluiten die in Nederland direct of indirect werkgelegenheid opleveren. Niet dat Playa nou snel een all inclusive resort in Katwijk zal openen, maar bepaalde bestuurlijke/strategische activiteiten zouden hier wel kunnen worden ondergebracht. In die zin is de Flex BV een mooi eerste proefmoment aan Nederland voor dat soort buitenlandse ondernemingen,“ aldus Smits.