In het eerste halfjaar van 2009 is het aantal cross border-deals afgenomen ten opzichte van de puur Nederlandse deals. Dit blijkt uit recente cijfers van fusie- en overnamedatabank OverFusies.nl. Ook blijkt dat Nederlandse bedrijven bij cross border-deals steeds vaker de bovenliggende partij zijn.
In het eerste halfjaar van 2009 zijn er 161 deals gesloten. De helft van de deals zijn gesloten tussen een Nederlandse koper en een Nederlandse verkoper. In het eerste halfjaar van 2008 gold dit nog voor een kwart van de deals.
Het absolute aantal van de deals tussen twee Nederlandse partijen is gelijk gebleven, terwijl het aantal cross border-deals in het eerste halfjaar van 2009 48% lager ligt dan in het eerste halfjaar van 2008. Bij een cross border-deal is de koper Nederlands en de verkoper buitenlands, of andersom.
Figuur 1 Verhouding deals met buitenlandse (ver)kopers en Nederlandse (ver)kopers
Binnen de cross border-deals is het initiatief verschoven naar de Nederlandse kant. In het eerste halfjaar van 2008 was bij 55% van de cross border-deals de koper buitenlands en de verkoper Nederlands. In het eerste halfjaar van 2009 liggen de verhoudingen precies omgekeerd.
Figuur 2 Verhouding deals met Nederlandse koper en deals met Buitenlandse koper
De grootste deals van het eerste halfjaar staan – ondanks de hierboven beschreven verschuivingen – op naam van buitenlandse partijen. Het Duitse RWE kocht energiebedrijf Essent voor €9,5 miljard en het Zweedse Vattenfall kocht Nuon voor €8,5 miljard.